Ritualurile de Revelion dau un gust mai bun mâncării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că ne dăm seama, fie că nu, cu toţii facem mici ritualuri zi de zi. Însă, de Revelion, clinchetul paharelor, ciorba de potroace, micile dorinţe puse în gând, rochia roşie pe care trebuie să o purtăm sau sărutul de la miezul nopţii sunt ecouri ale evoluţiei omului şi ajung chiar să dea un gust mai bun mâncării, să ne aducă bucuria în suflet şi să apreciem mai mult compania celor dragi.

Poate că aceste ritualuri par tradiţii depăşite, însă ne vorbesc despre cum a evoluat omul şi despre cum interacţiona cu semenii lui înainte dezvoltării limbajului. În ultimii ani, studiile au demonstrat cum realizarea unor mici ritualuri poate influenţa dispoziţia oamenilor, îmbunătăţind chiar gustul mâncării. 

Cum să-ţi vină să plăteşti dublu pentru un simplu baton de ciocolată – experiment

Într-unul din experimentele realizate la Universitatea din Minnesota, SUA, o echipă de cercetători a vrut să afle cum un simplu ritual afectează savurarea unui baton de ciocolată. Jumătate din participanţii la studiu au fost instruiţi să se relaxeze puţin înainte de a mânca ciocolata, la fel cum o fac de obicei. Cealaltă jumătate a fost învăţată să facă un mic ritual înainte de a mânca, adică să rupă batonul în două înainte de a-l scoate din învelitoare şi, apoi, să desfacă fiecare jumătate în parte, notează BBC.

Respectarea acestor instrucţiuni simple înainte de a mânca batonul de ciocolată, a avut un efect important asupra oamenilor. Cei care s-au concentrat asupra ritualului au spus că s-au bucurat de batonul de ciocolată mai mult, înregistrându-se niveluri de apreciere şi cu 15% mai mari decât cei care doar trebuiau să se relaxeze şi apoi să mănânce ciocolata. 

Mai mult, cei cu ritualul au petrecut cu 50% mai mult timp să savureze ciocolata faţă de grupul de control şi au declarat că ar plăti dublu pentru un asemenea desert, pentru că li s-a părut mai bun.

Acest experiment demonstrează că un mic ritual poate creşte semnificativ valoarea unui desert simplu. Aşadar, echipa universităţii a vrut să testeze următoarea întrebare logică: cum funcţionează exact aceste ritualuri?

Au repetat experimentul, de data aceasta întrebându-i pe participanţi cum s-au simţit în timpul savurării ciocolatei. Cei care au avut de îndeplinit ritualul au vorbit despre experienţă ca fiind amuzantă, deloc plictisitoare şi mult mai interesantă. Analizele detaliate au explicat că acesta a fost motivul pentru care le-a plăcut ciocolata mai mult şi că ar fi plătit dublu pentru ea.

Ritualurile fac mâncarea mai bună încă de la începuturile omului

Aşadar, ritualurile îi fac pe oameni să acorde atenţie sărbătorii, le permite să se concentreze pe experienţa pozitivă şi le oferă mai multă plăcere. Să fie vorba de mai mult decât atât? Dat fiind faptul că mici ritualuri au loc zi de zi, în viaţa personală dar şi în cea publică, cum ar fi slujbele religioase sau învestirea preşedinţilor, pare că totul depăşeşte nivelul unui simplu ritual şi se explică prin evoluţia naturii umane.

Primele simboluri au fost folosite pentru a comunica, devenind rădăcina limbajului. Terrance Deacon, autorul cărţii „Speciile simbolice“ (The Symbolic Species), susţine că primele simboluri reprezentau secvenţe comportamentale extinse, complexe şi grele care erau îndeplinite în cadrul unui grup. Pe scurt, ritualuri. Era nevoie de aceste simboluri din cauza modului în care oamenii primitivi erau aranjaţi pe grupuri familiale şi, în special, după felul în care împărţeau mâncarea, vânatul.

Oamenii din vechime aveau nevoie de moduri prin care să exprime cine avea responsabilităţi mai mari şi, astfel, cine era privilegiat, cine avea dreptul de a împărţi mâncarea. Aceste idei erau greu de realizat printr-o simplă arătare cu degetul. „Ritualurile au fost răspunsul evoluţionist la problemele reprezentate de interacţiunea între diverse grupuri, familii“, spune Deacon în cartea sa.

În cazul în care credem această teorie evoluţionistă, înţelegem mai bine ce se petrece în mintea noastră când ne simţim obligaţi să îndeplinim anumite ritualuri. Un mic ritual poate face mâncarea mai savuroasă, dar de ce are acest efect? Răspunsul lui Deacon este că dragostea noastră de ritualuri a evoluat odată cu dorinţa de a împărţi mâncarea.

Aşadar, pentru cei care vor împărţi masa cu prietenii, cu familia, chiar cu străinii în timpul acestui Revelion, sfatul lui Deacon este să nu renunţaţi la tradiţie, la ritualuri: cântaţi cântecele potrivite, ciocniţi paharele şi ascultaţi aceleaşi vechi bancuri de An Nou. Toate astea vă vor ajuta să vă bucuraţi mai mult de mâncare şi poartă în ele un ecou al istoriei umane în care ospeţele triburilor aveau loc înainte de inventarea calendarului, când noul an nu influenţa deloc bucuria unei mese bogate.


Citeşte şi:

„Poftiţi la masa de sărbătoare!“ Mâncaţi din toate şi nu vă îngrăşaţi

Provocările alimentare fac cu ochiul de la Crăciun încolo, astfel că în doar două săptămâni putem cântări cu două sau chiar patru kilograme în plus. Se poate, totuşi, să trecem peste sărbători fără acest cadou nereturnabil.

De ce e bine să mergi la schi, să te dai cu sania sau pur şi simplu să te plimbi în fiecare zi în perioada sărbătorilor

Evident, după un regim alimentar cum este cel de Crăciun, după o săptămână vom constata că nu ne mai încap prea bine hainele. Supraalimentarea de sărbători nu are, însă, acelaşi efect în cazul persoanelor care fac mişcare, arată un studiu.

Cum mâncăm de Sărbători şi cum ne recuperăm după mesele îmbelşugate. Sfaturile nutriţioniştilor

Caltobaşii, cârnaţii, fripturile şi sarmalele sunt pe cât de gustoase, pe atât de periculoase, atunci când vine vorba despre sănătatea noastră. Mâncate fără nicio regulă, udate cu tărie, bucatele tradiţionale ne pot juca feste taman când sărbătorile sunt în toi.

Cum să treci cu bine peste mahmureală

Crăciunul este un moment în care ar trebui să sărbătorim naşterea lui Iisus Hristos, dar tradiţiile introduse în timp includ o masă bogată şi, de multe ori, exagerări în ceea ce priveşte băutura. Cum poţi scăpa de mahmureală?

Principalele greşeli care ne pot trimite la urgenţă de sărbători

Sarmalele şi pomana porcului, prăjiturile de casă şi alcoolul cu care stropim totul sunt tradiţii pe care le aşteptăm tot anul, însă ne pot dezechilibra într-atât încât să nu ne mai trebuiască nimic decât o ambulanţă

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite