Limitele pentru poluare stabilite de UE sunt prea mari. Sănătatea inimii este pusă în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Limitele impuse de UE asupra poluării sunt de două ori mai mari decât cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii FOTO AFP
Limitele impuse de UE asupra poluării sunt de două ori mai mari decât cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii FOTO AFP

Un studiu care confirmă legătura dintre poluarea atmosferică şi riscul de atac de cord întăreşte iniţiativa europenilor de a reduce limita maximă acceptată a poluării.

Cercetătorii de la „British Medical Journal“ (BMJ) au studiat date obţinute pe termen lung de la 100.000  de oameni care locuiesc în cinci ţări europene. Aşa au descoperit că riscurile poluării asupra sănătăţii sunt mari, chiar şi la concentraţiile permise în prezent, notează BBC.

Unii susţin că riscurile pentru un om sunt încă destul de mici, iar alţii contrazic rezultatele obţinute de BMJ deoarece nu s-ar fi luat în considerare concentraţiile foarte mari de poluare la care oamenii au fost deja expuşi.

Alţi factori decisivi, cum ar fi fumatul sau hipertensiunea, contribuie şi mai mult la riscul de atac de cord al unei persoane, dezvăluie cercetarea în care au fost implicate institute şi universităţi europene.

Trebuie impuse limite mai joase

Studiul BMJ a descoperit că pentru fiecare creştere de 5 micrograme pe metru cub (5 µg/m3) în expunerea anuală la poluarea cu particule fine (PM 2,5), considerată cea mai periculoasă, există o creştere de 13% în incidenţa atacurilor de inimă, chiar şi după ce au fost luaţi în calcul şi alţi factori de risc, cum este fumatul. Şi nivelurile crescute de poluare cu particule mari (PM 10) au fost asociate cu un risc mai mare de atac de cord.

Aceste legături, între poluare şi problemele cardiace, au rămas aceleaşi chiar şi atunci când concentraţiile poluării din atmosferă au fost sub limita actuală impusă de UE.

Autorii studiului, cel mai mare despre impactul poluării asupra europenilor, spun că rezultatele susţin iniţiativa de a scădea limitele Uniunii Europene în ceea ce priveşte expunerea la particule poluante.

Legislaţia actuală a UE stabileşte limita de PM 2,5, la dublul valorii recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Nu există nicio îndoială că o reducere drastică a nivelurilor particulelor fine ar fi benefică pentru sănătatea inimii europenilor. Putem doar să sperăm că politicienii  vor fi convinşi de importanţa acestor descoperiri şi că îşi vor reanaliza legislaţia poluării“, spune Jon Ayres, profesor de medicină respiratorie şi de mediu de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie.


Citeşte şi:

Dinamica contrariilor. Sau „Cu ecologia şi civilizaţia la psiholog“

Lupta de azi dintre Natură şi Civilizaţie are resorturi foarte vechi, dar a ajuns abia acum să ne preocupe mai mult deoarece este pentru prima dată cînd Civilizaţia pare că poate învinge. Totuşi asta ar însemna distrugerea propriei case şi otrăvirea propriei mîncări. Cum am ajuns aici?

Nu mai este niciun dubiu: poluarea aerului, cauză directă a cancerului pulmonar

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat astăzi ceea ce se suspecta de multă vreme: poluarea aerului este un factor cancerigen la fel de periculos ca azbestul, ţigările şi radiaţiile ultraviolete. Sute de mii de oameni mor anual din cauza cancerului pulmonar apărut pe fondul poluării.

Poluarea aerului, o „ameninţare importantă” la adresa sănătăţii europenilor

Poluarea aerului continuă să atace sănătatea cetăţenilor europeni şi pe cea a mediului înconjurător, susţine un raport al Agenţiei Europene a Mediului (EEA), catalogând particulele nocive din aer şi distrugerea stratului de ozon drept „ameninţare importantă“.

Topul ţărilor care au contribuit la încălzirea globală din ultimii 100 de ani

Mai multe ţări sunt vinovate pentru încălzirea globală de pe planetă. Germania şi Marea Britanie transmit cea mai mare căldură în atmosferă, raportat la suprafaţa acestor ţări, deşi SUA rămâne principalul contributor la încălzirea planetei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite