Efecte neaşteptate ale încălzirii globale: în Arctica există din ce în ce mai mult mercur în atmosferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deasupra Arcticii, concentraţia de mercur va fi mai mare FOTO Reuters
Deasupra Arcticii, concentraţia de mercur va fi mai mare FOTO Reuters

Încălzirea globală produce efecte neaşteptate în apele Arcticii. Crăpăturile din gheaţă atrag mercur şi ozon din aer şi îl adună deasupra Arcticii.

Potrivit unui nou studiu al revistei "Nature", crăpăturile din gheaţă ar putea atrage concentraţii scăzute de vapori de mercur, care vin în atmosferă de la centralele de producţie de cocs sau din industria de extracţie a aurului. Gazul poate călători foarte mult în atmosferă şi să ajungă la Polul Nord sau la Polul Sud.

Ultimele măsurători arată că mercurul are un nivel fără precedent în zona arctică, de 400 de părţi la milion. Măsurătorile au avut loc în primăvara lui 2009. Neurotoxina ajunge în zăpadă şi în gheaţă şi nu se întoarce în atmosferă. "Se adună tone de mercur în Arctica în fiecare an", a declarat Daniel Obrist, cercetător la Institutul din Nevada şi coautor al studiului din "Nature".

Studiul arată că deasupra crăpăturilor din gheaţă se formează curenţi care atrag mercur din zonele mult mai înalte ale atmosfere, de la 400 de metri altitudine, aducând substanţa înapoi în atmosfera de deasupra Arcticii.

Cercetătorii sunt prudenţi în ceea ce priveşte efectele pe termen lung. Categoric, natura a fost schimbată de activitatea umană, iar crăpăturile sunt din ce în ce mai dese primăvara. "Trebuie să înţelegem ce procese de mediu se vor schimba în viitor", au declarat autorii studiului.

"E un proces dinamic şi care se va schimba în fiecare an, în funcţie de câtă gheaţă avem. Credem că mecanismul descoperit acum s-ar putea extinde şi în alte zone", au mai spus cercetătorii.

Citiţi mai multe pe Mashable.
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite