Hepatitele B şi C: cum le previi, cum le tratezi
0În jur de două milioane de români suferă de hepatită B şi C. Există însă şi multe alte persoane care nu ştiu că au contractat virusurile care cauzează hepatită.În jur de două milioane de români suferă de hepatită B şi C.
Hepatita este una dintre cele mai frecvente infecţii ale ficatului. Netratată, ea poate produce ciroză sau cancer hepatic. Există mai multe tipuri de hepatită, dintre care cele mai răspândite sunt cele de tip B şi C.
Oboseala, simptom al infectării
Atât în cazul hepatitei B, cât şi în cazul celei de tip C, simptomele apar de cele mai multe ori destul de târziu, când boala se cronicizează.
Câteva dintre simptomele acestor hepatite sunt: oboseala, durerile abdominale cauzate de mărirea ficatului, stările de vomă, îngălbenirea pielii şi febra. Medicii recomandă să se facă periodic controale medicale, în primul rând analize de sânge, care arată existenţa virusului în organism.
Se iau prin contact sexual neprotejat
Virusurile hepatitice B şi C se transmit frecvent pe cale sexuală, prin contact cu sângele infectat sau cu alte fluide ale organismului.
De aceea, medicii ne atenţionează să nu folosim obiectele de igienă personală în comun cu persoanele infectate, să ne asigurăm că ustensilele din cabinetele medicale sunt sterile sau desigilate în momentul folosirii şi să ne bandajăm rănile deschise.
Pentru cei care locuiesc împreună cu o persoană infectată este recomandat să dezinfecteze obiectele şi zonele atinse de sânge.