Cele mai periculoase ingrediente din produsele cosmetice
0Ca urmare a studiilor care demonstrează cât de nocive sunt unele ingrediente din cosmetice, mai multe companii le-au eliminat din compoziţia produselor lor. Mai sunt, însă, companii care le folosesc în continuare, cum sunt L’Oréal şi Revlon, iar organizaţia americană Environmental Working Group a lansat o campanie de somare a producătorilor să le înlocuiască.
Environmental Working Group (EWG) oferă o listă a celor şapte conservanţi din produsele cosmetice pe care trebuie să-i eviţi. Aceştia se găsesc, de obicei, la finalul listei de ingrediente pe eticheta produselor:
1. Toate cuvintele care se termină în „-paraben“. Se folosesc în majoritatea produselor de îngrijire, de la şampoane la geluri de duş, până la machiaj şi loţiuni de corp. Aceste substanţe afectează activitatea hormonilor estrogeni în organismul femeilor. Deşi nu există încă studii conclusive care să determine legătura dintre expunerea la parabeni şi cancerul mamar, în cadrul unor cercetări, în ţesutul mamar al femeilor voluntare a fost descoperită această substanţă chimică. Unii specialişti susţin că propyl-parabenii afectează funcţiile reproductive ale bărbaţilor.
2. DMDM Hydantoin – este un conservant care eliberează formaldehidă antimicrobiană, cu un nivel de risc moderat (5), potrivit EWG. Persoanele expuse la acest tip de substanţe dezvoltă fie alergie la formaldehidă, fie alergie la ingredientul respectiv. În SUA, aproximativ 20% din produsele cosmetice şi de îngrijire personală conţin un astfel de conservant care eliberează formaldehidă. Poate provoca iritaţii ale pielii, ochilor sau chiar plămânilor. Formaldehida pe care o eliberează prezintă un nivel de risc maxim (10). DMDH Hydantoin şi o serie de parabeni (butylparaben, isopropylparaben, isobutylparaben şi propylparaben) au fost excluse din mai multe cosmetice, la solicitarea EWG, dar ele se regăsesc încă în produse L'Oreal şi Revlon, avertizează experţii Environmental Working Group.
3. Imidazolidinyl urea – este un ingredient relativ toxic pentru piele şi alergen. Se găseşte mai ales în fardurile de pleoape, cremele de faţă, fond de ten, dar şi în produse antiaging şi în şampon.
4. Methylchloroisothiazolinone – este unul dintre cei mai folosiţi conservanţi în industria cosmetică şi prezintă un risc crescut de iritaţii ale ochilor, tenului şi plămânilor.
5. Methylisothiazolinone – la fel ca methylchloroisothiazolinone, este larg folosit în produsele cosmetice, mai ales în şampon şi balsam, dar şi în gelurile de duş. Prezintă risc crescut de dezvoltare a alergiilor. Dar studii recente pe celule cerebrale ale mamiferelor arată, de asemenea, că acest ingredient ar putea fi toxic pentru creier.
6. Triclosan – are un nivel de risc 7, potrivit EWG. Este iritant, toxic pentru aparatul reproducător şi interferează cu activitatea hormonală normală a organismului. Este un agent antibacterian şi conservant folosit mai ales în produsele de îngrijire personală (săpun lichid, antiperspirant, pastă de dinţi, gel de duş etc.), dar şi în produsele de curăţat.
7. Triethanolamine – este o substanţă puternic alcalină folosită pentru ajustarea pH-ului unui produs. Este toxic pentru piele, pentru aparatul respirator şi pentru sistemul imunitar. Este utilizat ca ingredient mai ales în cremele nutritive pentru faţă, în rimel, dar şi în cremele de protecţie solară.
Citeşte şi:
Ce cosmetice ne sabotează vitalitatea
Ca să-ţi menţii aspectul plăcut al pielii cât mai mult timp, este cu adevărat necesar să foloseşti cosmetice zi de zi. Dar varietatea de produse de pe piaţă şi cele aproximativ 500 de substanţe chimice din compoziţia lor nu fac decât să grăbească îmbătrânirea cutanată.
Ce să faci azi ca să fii tânăr şi peste 10 ani
Cât de bine mâncăm şi cât de multă mişcare facem astăzi sunt factori care influenţează modul cum înaintăm în vârstă. Pentru a ne simţi cel puţin la fel de bine ca acum şi peste 10 ani, trebuie să acţionăm rapid.