Arome care te ajută să-ţi menţii psihicul sănătos în stresul cotidian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aroma de levănţică este cel mai bun remediu pentru calmarea psihicului şi pentru un somn liniştit FOTO Shutterstock
Aroma de levănţică este cel mai bun remediu pentru calmarea psihicului şi pentru un somn liniştit FOTO Shutterstock

Un miros îmbietor este mai mult decât o plăcere de moment, spun specialiştii. Uneori, o aromă plăcută de plante este tot ce-ţi trebuie pentru a-ţi păstra mintea întreagă în zilele grele.

Levănţică, pentru un somn odihnitor

lavanda

Calmează şi mintea, şi trupul, într-un timp destul de scurt. Un studiu pe 42 de tinere studente a demonstrat calităţile sedative ale levănţicii. Fie că bei infuzie de levănţică, fie că pui câteva picături de ulei esenţial în lampa de aromaterapie, efectele sunt aceleaşi: relaxare şi somn odihnitor.

De asemenea, uleiul esenţial de levănţică este recomandat şi pentru efectul său benefic împotriva durerilor de cap.

Scorţişoara ascute mintea

scortisoara

Mai multe studii au subliniat calitatea scorţişoarei de stimulent cerebral. Mai precis, persoanele care beau cafea cu puţină scorţişoară sau care adaugă praful aromat în mâncare sunt mai atenţi, mai alerţi şi sunt, deci, mai eficienţi la serviciu, chiar şi în condiţii de stres.

Coniferele alungă stresul

Mirosul de pin are capacitatea de a reduce nivelul anxietăţii, a arătat o cercetare japoneză. „O simplă primbare printr-o pădure de conifere ne relaxează, ne revigorează, ne redă energia fizică şi psihică“, spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie.

Dar nu avem mereu timp pentru o astfel de plimbare. Aşa că, pentru acelaşi efect, putem face o baie cu cetini şi ace de brad sau pin ori putem folosi uleiuri esenţiale de conifere.

„Băile cu cetini şi ace de brad sau pin sunt foarte utile atât în caz de nervozitate, anxietate, cât şi de dureri osoase, musculare sau de astenie. Se pun două-trei mâini de ramuri tinere de brad, cu tot cu ace, tocate bine, în aproximativ 3-4 litri de apă şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa, câns se filtrează. După filtrare, maceratul se lasă deoparte, iar cetinile sunt puse să dea în clocot în 3-4 litri de apă, după care se lasă la răcit şi se filtrează. În final, se amestecă decoctul astfel obţinut cu maceratul la rece, filtrat anterior. Preparatul obţinut se toarnă în apa de baie“, recomandă medicul Ruxandra Constantina.

Citricele te energizează

citrice

În loc să depăşeşti cantitatea de cafea recomandată pentru o zi, mai bine pui câteva picături de ulei esenţial de citrice în lampa de aromaterapie, recomandă specialiştii.

Menta creşte capacitatea de concentrare

Pe lângă faptul că-ţi împrospătează respiraţia şi te răcoreşte în zilele călduroase, menta vine şi în ajutorul minţii atunci când are mai mare nevoie. În zilele în care ai dormit puţin şi ai mult de lucru, ţine menta la îndemână. Fie că mesteci câteva frunze proaspete, fie că-ţi faci o infuzie de mentă sau că pui câteva picături în lampa de aromaterapie, vei constata că apoi îţi vei simţi psihicul revigorat şi că te vei concentra mai bine. 


Citeşte şi:

Cuişoarele, antibiotice naturale. Cum poţi beneficia de calităţile lor terapeutice 

Cunoscute mai degrabă pentru aroma pe care o dau vinului fiert, cuişoarele au o sumedenie de virtuţi terapeutice, spun specialiştii.

Top 3 remedii naturale care alungă durerile de cap

O banală durere de cap îţi poate strica întreaga zi. Dacă o tratezi cu indiferenţă, se poate agrava. Iar dacă iei pastile, poate scapi de durere, dar îţi iriţi tubul digestiv. Plantele, în schimb, sunt eficiente, iar efectele secundare sunt minime. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite