De ce e bine să bei mai mult de o cafea în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcerea de a bea cafea este dublată de beneficiile importante ale acestei băuturi FOTO Shutterstock
Plăcerea de a bea cafea este dublată de beneficiile importante ale acestei băuturi FOTO Shutterstock

Persoanele care beau trei ceşti de cafea pe zi au un risc mai mic de a dezvolta una dintre cele mai răspândite boli moderne: diabetul de tip II, arată un nou studiu.


Nu doar că e bine să bei cafea în fiecare zi, dar efectele ei benefice sunt cu atât mai mari cu cât o consumi în cantităţi mai mari. Cu o limită, desigur. Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Harvard au constatat că oamenii care beau două ceşti de cafea zilnic pe o perioadă de patru ani au un risc cu 11% mai mic de a dezbolta diabet de tip II în anii care urmează.

Iar în cazul participanţilor care au băut chiar trei ceşti de cafea zi de zi, rezultatele au fost şi mai îmbucurătoare: riscul de diabet a scăzut cu 37% prin comparaţie cu voluntarii care consumau o ceaşcă de cafea pe zi sau care nu beau cafea cu regularitate.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, specialiştii au analizat datele a peste 120.000 de americani.

„Cafeaua are în compoziţie o sumedenie de substanţe bio-active, inclusiv acid clorogenic, recunoscut pentru calitatea sa de a îmbunătăţi metabolismul glucidic în cadrul testelor pe animale. De asemenea, cafeaua este o sursă importantă de magneziu, iar acesta este asociat de mai multe studii cu un risc scăzut de diabet de tip II. Prin urmare, rezultatele noastre sunt plauzibile“, a subliniat dr. Shilpa Bhupathiraju, coordonatoarea studiului.

Totuşi, nu pentru toată lumea cafeaua are aceleaşi efecte benefice, subliniază oamenii de ştiinţă.

Specialiştii recomandă să nu depăşim 400 de miligrame de cafeină într-o zi (echivalentul a aproximativ patru căni de cafea instant). În cazul femeilor însărcinate, această limită maximă este mult mai mică, de numai 200 de miligrame.

Pentru efecte benefice reale, cafeaua nu trebuie să aibă niciun fel de adaos, nici de lapte, nici de zahăr, nici măcar de miere.  

Produs Cantitate Miligrame de cafeină Cafea la ibric 250 ml 142 Cafea infuzată 250 ml 124 Cafea la filtru 250 ml 189 Cafea decafeinizată 250 ml 3 Cafea instant 250 ml 80-112 Cafea instant decafeinizată 250 ml 5 Cafea espresso 60 ml 80 Ceai verde 250 ml 32 Ceai negru 250 ml 58 Cola 355 ml (o cutie) 36-46 Cola light 355 ml 39-50 Red Bull o cutie de aproximativ 250 ml 87 Mountain Dew 500 ml 90 Pepsi Max 500 ml 115 Cacao cu lapte 250 ml 8 Ciocolată caldă la plic 250 ml 5 Bomboane de ciocolată 50 g 34 Ciocolată menaj neîndulcită 50 g 45-103 Tort cu ciocolată 100 g 45 Negresă 50 g 12 Spumă de ciocolată 100 g 17 Budincă de ciocolată 100 g 6  


Citeşte şi:

5 greşeli frecvente pe care le fac băutorii de cafea

Chiar şi dimineţile friguroase, gri de toamnă sunt, parcă, mai frumoase, cu o cană de cafea bună şi fierbinte sau chiar mai multe, una după alta. Mai ales marii băutori de cafea subestimează efectele acestei băuturi şi riscă să-şi afecteze starea de sănătate.

Cafeaua - pentru unii otravă, pentru alţii medicament

Pentru unii este, într-adevăr, un beneficiu în plus, iar pentru alţii un risc asumat. Mai precis, cafeaua este incompatibilă cu o anumită conformaţie genetică şi, de aceea, în cazul unor persoane, creşte riscul de afecţiuni cardiovasculare, susţin specialiştii în nutrigenomică, o nouă ramură a studiului nutriţiei.

VIDEO Cafeaua solubilă: naturală sau imitaţie?

Procesul de preparare a cafelei instant sau solubile este identic cu acela al cafelei obişnuite, cu un pas în plus: extragerea apei. De altfel, o putem pregăti şi singuri, acasă, dacă avem câteva ajutoare.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite