Ce pericole te pândesc în noapte? 11 riscuri pentru sănătate ale sforăitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai impresia despre sforăit că este doar un efect enervant şi jenant al somnului? Greşeşti! Oamenii care sforăie au un risc crescut de a suferi o moarte prematură. Sforăitul este asociat cu multe probleme de sănătate, de la boli de inimă până la depresie, avertizează specialiştii.

Sforăitul este o tulburare de somn foarte serioasă care poate conduce la probleme grave de sănătate. Dacă şti că suferi de apnee în somn, sau dacă doar sforăi puternic noapte de noapte, trebuie să fii conştient şi de riscurile de sănătate la care te supui. „Huffington Post“ a realizat o listă cu 11 pericole pentru sănătate ale sforăitului.

1. Atacul vascular cerebral

O analiză amănunţită a unui studiu despre somn a descoperit că intensitatea sforăitului era asociată cu riscul de ateroscleroză carotidiană, adică o îngustare a arterelor din gât cauzată de depozitele de grăsime, numite plăci ateromatoase. Rezultatul acestei îngustări a vaselor de sânge din gât este atacul vascular cerebral. 

În cazul în care te simţi obosit în timpul zilei, deşi ai dormit noaptea, sau când chiar ştii că sforăi, protejează-te! Dacă pe lângă sforăit, partenerul sau partenera îţi spune că ţi se opreşte respiraţia în timpul somnului (şi sforăitul şi oprirea respiraţiei sunt semne ale apneei de somn), sau dacă ai şi alte probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea, nu ezita să consulţi medicul.

2. Boli de inimă

„Ştim că apneea de somn este asociată cu probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea, care, într-un final, conduc la un atac de cord“, avertizează specialistul în somnologie Karl Doghramji, director medical în cadrul Centrului pentru Somn din cadrul Spitalului Universitar „Jefferson“ din SUA.

De fapt, studiile spun că oamenii care suferă de apnee de somn sunt de două ori mai supuşi riscului de a avea evenimente cardiace, chiar şi atacuri de cord fatale. Tratamentul pentru această tulburare de somn face minuni. Studiile clinice au demonstrat că tratarea apneei de somn cu ajutorul dispozitivului de reglare a presiunii aerului CPAP, reduce şi riscul de boli de inimă.

Tratamentul se face cu aparatul CPAP – Continuous Positive Airway Pressure. El suflă presiune pozitivă continuă din aerul ambient. Nu este un aparat de oxigen, este un dispozitiv care, practic, îi suflă pacientului aerul pe nas şi îi menţine căile aeriene deschise. Acest tratament ajută omul să se odihnească şi astfel sunt atenuate toate simptomele asociate apneei“, explică medicul pneumolog Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii de Somnologie din cadrul Societăţii Române de Pneumologie. 

3. Aritmiile cardiace

Cei care suferă de sforăit de multă vreme sau de apnee riscă să dezvolte ritm cardiac neregulat, sau aritmie. Cercetătorii au descoperit că cei care au apnee au un risc crescut de episoade de fibrilaţii atriale, cea mai obişnuită formă a aritmiei. Acest risc este mai mic în cazul celor care îşi tratează aceste tulburări de somn cu ajutorul dispozitivului CPAP. E posibil ca, pe termen lung, apneea de somn obstructivă să mărească atriumul stâng al inimii, conducând astfel la aritmii.

4. Boala de reflux gastroesofagian

Această boală este foarte des întâlnită în cazul celor care suferă de apnee. E posibil ca cele două se fie asociate din cauza modului haotic în care gâtul se închide în timp ce aerul intră şi iese în timpul somnului, cauzând schimbări în presiune care pot „aspira“ conţinutul stomacului înapoi în esofag. 

Şi boala refluxului gastroesofagian este asociată cu oamenii supraponderali şi pare să se diminueze atunci când persoana revine la o greutate normală.

5. Accidente

Acesta este unul dintre cele mai mari riscuri cauzate de somnul insuficient. Când sforăi toată noaptea sau când suferi de apnee, oboseala din timpul zilei poate fi atât de intensă încât te poţi supune pe tine şi pe cei din jurul tău riscului de accidente. Rişti să adormi la volan, de exemplu. 

6. Probleme de sănătate mintală

Apneea de somn poate afecta starea mintală, conducând la iritabilitate sau, din cauza somnului neodihnitor, la depresie severă. De fapt, asocierea dintre apnee, sforăit şi depresie este foarte bine demonstrată. Unul dintre ultimele studii pe această temă, realizat pe 74 de „sforăitori“, a descoperit că cei care erau mai obosiţi în cursul zilei erau cei mai înclinaţi să sufere de depresie şi să aibă simptome de anxietate. Cercetătorii încă investighează această relaţie, însă ultimele date spun că tratarea apneei de somn ajută la ameliorarea simptomelor depresiei.

7. Dureri de cap

Te trezeşti deseori cu durere de cap? Conform unui studiu recent realizat pe 268 de persoane care sforăiau, s-a descoperit o legătură între durerile de cap de dimineaţă şi tulburările de somn ca insomnia sau apneea. 

8. „Nocturia“ - urinatul frecvent în timpul nopţii

„Nocturia“ este o tulburare care te face să te trezeşti şi să te duci la toaletă de mai multe ori pe noapte. Pentru unii oameni, această tulburare înseamnă pierderea controlului vezicii urinare. De asemenea, nocturia este asociată cu sforăitul, şi în cazul bărbaţilor şi în cazul femeilor. Cercetările sugerează că bărbaţii care au peste 55 de ani şi care se trezesc de mai multe ori pe noapte să urineze au şi probleme cu prostata mărită, dar şi apnee de somn obstructivă. Un alt studiu a demonstrat o asociere puternică între cele două tulburări.

9. Satisfacere sexuală mai mică

Un studiu efectuat pe 827 de bărbaţi de vârsta a treia a descoperit că, deşi nu aveau semne fiziologice, cu cât sforăiau mai tare, cu atât satisfacţia sexuală era mai mică. Mulţi oameni sunt atât de afectaţi de sforăit încât nu mai au dorinţa de relaţii intime cu partenerul. Tratamentul pentru tulburările de somn are efecte şi asupra libidoului.

10. Complicaţii pentru făt

Sforăitul în cel de-al treilea trimestru al sarcinii este cauzat, de obicei, de câştigul în greutate. O mai mare îngrijorare o presupune faptul că sforăitul este deseori acompaniat de un risc crescut de complicaţii ale fătului. Încă nu este foarte clar de ce se întâmplă asta, dar nu este surprinzător dat fiind faptul că somnul insuficient afectează aproape orice aspect al sănătăţii. Femeile care sforăie în timpul sarcinii ar trebui să consulte medicul de familie sau pe cel ginecolog.

11. Kilogramele în plus

Jumătate din persoanele supraponderale suferă şi de apnee. Acest lucru se întâmplă şi din cauza greutăţii suplimentare care se adaugă în jurul gâtului, făcând respiratul mai greu în timpul nopţii.

Vestea bună este că dacă scapi de kilogramele în plus se vor îmbunătăţi şi simptomele tulburărilor de somn. Dacă eşti supraponderal şi partenerul sau alţi membri ai familiei te tachinează din cauza sforăitului, discută cu medicul tău şi solicită o trimitere la un specialist în somnologie. Chiar dacă sforăitul tău este uşurel şi „drăguţ“, nu deranjant, tratamentul te va pune pe picioare. 


Citeşte şi:

VIDEO Adevărul Live: Ai aţipit vreodată la volan? Tulburările de somn pot fi de vină, spun specialiştii

Mulţi dintre noi suferă de unele tulburări de somn extrem de periculoase fără măcar să ştie, atrag atenţia medicii. Află care sunt acestea şi ce înseamnă explorarea psihologică a viselor de la somnologul Oana Deleanu şi de la psihologul Paul Moroşanu, la Adevărul Live.

5 idei total greşite despre somn

Dacă ţi-ai spus vreodată: „Weekend-ul ăsta trebuie să-mi recuperez orele de somn pierdute în timpul săptămânii“ sau dacă, la volan, ai obiceiul de a da volumul muzicii mai tare ca să-l alungi pe Moş Ene, atunci cu siguranţă te numeri printre multele victime ale miturilor legate de somn.

Superpatul care combate sforăitul

Cum tulburările de somn sunt tot mai frecvente astăzi, un număr mare de companii din industria tech şi-au concentrat resursele pentru a scoate pe piaţă dispozitive care să ne ajute să dormim mult şi bine, ba chiar şi paturi antisforăit, pe care le-au prezentat la târgul de tehnologie CES 2014.

Sforăitul face rău femeilor însărcinate

Femeile însărcinate care sforăie pot avea un risc crescut de naştere prin cezariană şi de bebeluşi cu o greutate mică, conform unui nou studiu. Aceste descoperiri sugerează că tratarea apneei din somn la femeile însărcinate poate reduce problemele de sănătate ale nou-născuţilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite