Când trebuie să ne îngrijoreze sforăitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sforăitul este relativ comun, însă poate semnala tulburări serioase de sănătate FOTO Shutterstock
Sforăitul este relativ comun, însă poate semnala tulburări serioase de sănătate FOTO Shutterstock

Sforăitul este o activitate destul de des întâlnită, dar nu este neapărat o cauză de îngrijorare, deşi poate deranja somnul partenerului şi poate conduce chiar la răcirea relaţiilor. Însă nici nu trebuie eliminat atât de uşor, deoarece poate reprezenta un simptom al unor boli destul de grave.

Sforăitul este un semn al faptului că aerul nu circulă liber şi poate fi declanşat de nasul înfundat din cauza unei răceli sau a alergiilor, de amigdalele umflate, de medicamentele pentru somn sau cele împotriva durerii, de alcool sau de fumat. Pentru a împiedica sforăitul poţi lua anumite măsuri: să dormi pe o parte, să foloseşte picături de nas pentru a scăpa de înfundare, iar un umidificator de cameră îţi poate păstra căile nazale curate şi te poate proteja pe tine şi pe cei din jur de sforăitul intermitent, ne sfătuieşte „Huffington Post“.

Când sforăitul devine periculos pentru sănătate

Sforăitul cronic care are efecte şi asupra vieţii active a individului poate semnala o tulburare de somn serioasă numită apnee de somn obstructivă. Această tulburare apare atunci când muşchii din spatele gâtului se relaxează, fapt care modifică respiraţia. Semnele apneei de somn obstructive includ gâfâitul sau înecatul în somn şi senzaţia de ameţeală în timpul zilei. Cei care suferă de această tulburare nu sunt conştienţi de ea, având impresia că dorm neîntorşi toată noaptea. Aşadar, persoana cu care împart dormitorul joacă un rol important în identificarea tulburării.

Apneea de somn este o problemă foarte serioasă deoarece poate cauza scăderi în nivelul oxigenului din sânge şi poate reprezenta un stres pentru sistemul nervos. „Oamenii care suferă de apnee au un risc mai mare de boli cardiovasculare, în special hipertensiune, atac cerebral şi diabet“, spune Thomas Roth, medic specialist în somnologie şi directorul Centrului pentru Tulburări de Somn din cadrul spitalului „Henry Ford“ din Detroit, SUA.

Vestea bună este că apneea de somn poate fi tratată. Schimbări în stilul de viaţă, cum ar fi pierderea kilogramelor în plus, exerciţiile fizice regulate şi renunţarea la fumat şi la alcoolul în exces pot ajuta sau chiar vindeca apneea de somn.

Apneea de somn poate fi tratată 

„Indiferent de motivele ei, deprivarea de somn duce la somnolenţă diurnă. Pacienţii care au apnee în somn prezintă un risc de 10 ori mai mare de a provoca accidente rutiere, spune medicul pneumolog Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii de Somnologie din cadrul Societăţii Române de Pneumologie.

Pentru tratarea sindromului de apnee în somn de tip obstructiv, medicul poate recomanda şi un dispozitiv numit CPAP (Continuous Positive Airway Pressure – dispozitiv de presiune continuă a aerului). Acesta este o mască de purtat în somn care oferă o presiune a aerului continuă pentru menţinerea căilor respiratorii deschise. 

cpap oana deleanu

CPAP - aparatul care te vindecă de sforăit, recomandat de medicul Oana Deleanu

„La sindromul de apnee în somn de tip obstructiv, fiind vorba de un obstacol mecanic, de închidere a căilor aeriene care nu pot fi deschise cu ajutorul unei pastile sau intervenţii chirurgicale, este nevoie de un aparat cu presiune. La noi, acest aparat e confundat cu aparatul de oxigen, dar el doar îmbunătăţeşte aerul atmosferic cu oxigen. Acest aparat de presiune ia aer atmosferic şi îl suflă ca un vânt, cu o presiune care este titrată până când căile se menţin deschise. Scopul lui final este inclusiv să abolească sforăitul“, spune dr. Oana Deleanu despre aparatul CPAP.


Citeşte şi:

VIDEO Adevărul Live: Ai aţipit vreodată la volan? Tulburările de somn pot fi de vină, spun specialiştii

Mulţi dintre noi suferă de unele tulburări de somn extrem de periculoase fără măcar să ştie, atrag atenţia medicii. Află care sunt acestea şi ce înseamnă explorarea psihologică a viselor de la somnologul Oana Deleanu şi de la psihologul Paul Moroşanu, la Adevărul Live.

5 idei total greşite despre somn

Dacă ţi-ai spus vreodată: „Weekend-ul ăsta trebuie să-mi recuperez orele de somn pierdute în timpul săptămânii“ sau dacă, la volan, ai obiceiul de a da volumul muzicii mai tare ca să-l alungi pe Moş Ene, atunci cu siguranţă te numeri printre multele victime ale miturilor legate de somn.

Superpatul care combate sforăitul

Cum tulburările de somn sunt tot mai frecvente astăzi, un număr mare de companii din industria tech şi-au concentrat resursele pentru a scoate pe piaţă dispozitive care să ne ajute să dormim mult şi bine, ba chiar şi paturi antisforăit, pe care le-au prezentat la târgul de tehnologie CES 2014.

Sforăitul face rău femeilor însărcinate

Femeile însărcinate care sforăie pot avea un risc crescut de naştere prin cezariană şi de bebeluşi cu o greutate mică, conform unui nou studiu. Aceste descoperiri sugerează că tratarea apneei din somn la femeile însărcinate poate reduce problemele de sănătate ale nou-născuţilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite