De ce este important să mâncăm varză murată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul căpitan James Cook a introdus varza murată în meniul marinarilor de cursă lungă, salvându-i astfel de avitaminoză. Şi aceasta nu este singura sa virtute.

De-a lungul istoriei, varza murată şi-a câştigat, pas cu pas, notorietatea de aliment-medicament. Multă vreme a fost nelipsită în călătoriile de lungă durată, deoarece ajuta echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut, o boală teribilă cauzată de lipsa vitaminei C. 

A folosit-o în acest scop şi marele navigator englez James Cook, cel care a descoperit Polinezia Franceză, Noua Zeelandă şi Hawaii. Studiile moderne au demonstrat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care are nevoie o persoană.

Dar pe lângă vitamaina C, varza murată mai conţine multe alte vitamine, printre care preţioasele B1, B2, B3, B6 şi B9, microelemente şi săruri minerale esenţiale.

Printre altele, varza murată este singurul produs alimentar vegetal care conţine vitamina B12, care înlătură oboseala şi anemia şi previne îmbătrânirea precoce. Carenţa de vitamina B12 se înregistrează în rândul vegetarienilo şi persoanelor vârstnice. Ea generează palpitaţii, slăbiciuni, pierdere de memorie şi scăderea auzului.

Aşadar, consumul regulat de varză murată este o bună modalitate de a ţine la distanţă acest tip de probleme şi nu numai. Prezenţa preparatului culinar în meniu aduce numeroase alte beneficii.

Previne şi tratează ulcerul

În 1948, în varza murată a fost descoperită o substanţă antiulceroasă: vitamina U. Aceasta protejează mucoasa tractului gastrointestinal de formarea ulcerului şi contribuie la tratarea ulceraţiilor apărute.

Lupă împotriva cancerului

Un studiu finlandez a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi în luptă împotriva cancerului decât broccoli sau conopida în stare crudă. S-a stabilit că procesul de fermentaţie prin care se obţine varza murată produce foarte mulţi compuşi benefici, printre care izotiocianaţii (ITC), care au un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. De asemenea, s-a constatat că glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative.

Uşurează digestia

Varza murată, dar mai ales moarea, adică zeama care se scurge din ea, stimulează salivaţia, secreţia de sucuri gastrice şi măreşte peristaltismul tubului digestiv. În plus, îmbunătăţeşte metabolismul proteinelor şi grăsimilor, care, de regulă, sunt cel mai dificil de digerat şi asimilat.

Reglează glicemia

Fibrele alimentare pe care varza murată le conţine acţionează ca un absorbant pentru zaharuri, astfel încât acestea să fie eliberate gradat în organism, fără a suprasolicita pancreasul.

Combate surmenajul fizic şi intelectual

Consumul de varză murată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular, dar şi pentru sistemul nervos. Bogat în vitamine şi în minerale, acest aliment are efect adaptogen şi antioboseală, fiind un bun adjuvant şi în caz de depresie

Curăţă organismul de toxine

Varza murată este o sursă excelentă de probiotice. În circa 150 de grame din acest aliment se găsesc peste 10 miliarde de bacterii benefice, cu rol important în meniţinerea sănătăţii intestinale şi îndepărtarea toxinelor din organism.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite