Ce mănâncă medicii pentru a avea grijă de sănătatea inimii lor
0Te-ai întrebat vreodată cum au grijă cei care îţi oferă sfaturi medicale de sănătatea lor? Aproape 400 de medici specialializaţi în diferite domenii au dezvăluit obiceiurile lor alimentare în reducerea riscului cardiovascular.
În cadrul Congresului Naţional Bolile Cronice Netransmisibile, organizat sub egida Academiei Române, secţia de Ştiinţe Medicale, Bucureşti, în 27-28 februarie 2015, medicii participanţi la eveniment au oferit detalii despre tipurile de alimente pe care le consumă pentru a avea grijă de sănătatea inimii lor.
În plus, cu ajutorul unei aplicaţii speciale, recomandată de Federaţia Mondială a Inimii, care ia în calcul principalii factori de risc pentru sănătatea inimii, o parte din medicii chestionaţi şi-au calculat vârsta inimii. Cu această ocazie, 69% dintre ei au aflat că au o inimă mai tânără decât vârsta lor cronologică.
Întrebaţi care este în opinia lor cea mai eficientă schimbare în alimentaţie, în scopul reducerii riscului cardiovascular, 95% dintre medici au afirmat că înlocuirea parţială a grăsimilor saturate şi trans cu grăsimile polinesaturate Omega 3 şi Omega 6 este fundamentală.
Medicii respondenţi au mărturisit, de asemenea, care este „păcatul“ alimentar pe care îl fac cel mai frecvent. 40% dintre aceştia au spus că obişnuiesc să mai cedeze tentaţiei dulciurilor.
Când vine vorba de alimentele grase, doar 15% dintre medicii respondenţi consumă unt sau grăsimi animale. Aceştia preferă mai degrabă uleiurile vegetale (70%), peştele (77%) sau margarinele tartinabile de calitate, care nu conţin grăsimi hidrogenate sau parţial hidrogenate.
Mai mult, 93% dintre medicii chestionaţi declară ca ar recomanda acest din urmă produs ca parte a unei alimentaţii destinate menţinerii colesterolului în limite normale.
În cadrul acestui studiu au participat 370 de medici specializaţi în diferite domenii. Dintre aceştia, 136 au ales să îşi calculeze şi vârsta inimii.