VIDEO Brazilia „fierbe“. Proteste împotriva Mondialului de fotbal sub un slogan de necrezut: „Pele, trădătorul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt 91 de zile până la turneul final, iar o ţară în care sărăcia face ravagii îşi manifestă, din ce în ce mai puternic, indignarea vizavi de costurile exorbitante ale organizării Cupei Mondiale.

Pare incredibil, dar Brazilia, patria fotbalului, nu vrea cea mai importantă competiţie din acest sport. Anul trecut, pe vremea Cupei Confederaţiilor, un milion de oameni au participat la demonstraţii stradale, manifestându-şi furia legată de faptul că, în loc să rezolve problemele cruciale ale ţării, preşedintele Dilma Rousseff  a ales să arunce 11 miliarde de dolari pentru organizarea Cupei Mondiale în 2014.

Practic, în ultimele luni, protestele stradale au avut loc, periodic, în Brazilia, o ţară cu o economie în creştere, dar una în care sărăcia face ravagii. Şi, tocmai de aceea, mulţi brazilieni nu înţeleg de ce guvernul a aruncat sume exorbitante pentru competiţii extreme de costisitoare: CM 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016 (Rio de Janeiro).

Campanii puternice şi pe internet

Miercuri, 150 de oameni au protestat, la Rio, împotriva Mondialului de fotbal, punându-l la zid pe cel mai mare jucător brazilian al tuturor timpurilor: Pele. „Pele, trădătorul secolului“ a fost mesajul transmis prin intermediul unui banner. 

Pele, dar şi Ronaldo sunt criticaţi de public, deoarece au susţinut organizarea Mondialului de către Brazilia. Pele e chiar printre ambasadorii turneului final. În schimb, un alt fost jucător legendar, Romario (a devenit politician între timp), a criticat vehement faptul că Brazilia a ales să cheltuiască bani publici pentru CM 2014.

Potrivit „France Presse“, după protestele de miercuri de la Rio, altele vor avea loc, joi, la Sao Paulo. Dincolo de aceste manifestaţii, brazilienii au demarat şi puternice campanii online împotriva turneului final.

IATĂ UN VIDEO CLIP ÎNTITULAT „NU, NU MĂ DUC LA CUPA MONDIALĂ“ 

)  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite