100 de zile până la startul Cupei Mondiale. Situaţia arenelor care vor găzdui meciuri la cea mai importantă competiţie sportivă a anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12 arene vor fi gazda Mondialului din această vară din Brazilia, dar o treime încă sunt în întârziere cu termenul de finalizare. Chiar şi arena „Corinthians“, din Sao Paulo, unde e programat meciul de deschidere, din 12 iunie.

31 decembrie era dedline-ul oficial primit de brazilieni din partea FIFA pentru terminarea construcţiei sau a modernizărilor arenelor care vor găzdui Mondialul. A fost prelungit de mai multe ori, dar cu 100 de zile înainte de primul fluier al competiţiei gazdele sunt încă restante. Din cauza problemelor financiare, sau chiar a ghinionului. 

Cele mai mari probleme, arenele din Sao Paulo şi Curitiba 

Cel mai bun exemplu este cel al arenei „Corinthians“, din Sao Paulo, gazda a şase partide. Stadionul pe care se va juca şi meciul de deschidere, Brazilia – Croaţia, era la un pas de finalizare, la sfârşitul lui noiembrie 2013, dar, în acel moment, un tragic accident a dat peste cap planurile constructorilor. O macara s-a prăbuşit peste o parte a unei tribune şi a ucis doi muncitori. 

„Nu vor mai fi dedline-uri. Suntem aproape de startul Mondialului, pe un stadion care nu va fi gata înainte de 15 mai. Obiectivul e ca pe 12 iunie totul să funcţioneze aici. Nu e o critică, ci o provocare la adresa organizatorilor“, a spus în urmă cu câteva zile Jerome Valcke, secretarul-general al FIFA, despre arena Corinthians. 

Un alt stadion cu probleme mare este „Arena da Baixad“, din Curitiba. De altfel, în februarie, FIFA a ameninţat că arena va pierde organizarea celor patru meciuri pe care le-a primit, din faza grupelor. La jumătatea lunii trecute, forul mondial a mai dat un cec în alb stadionului din Curitiba şi l-a confirmat, mai ales după ce numărul muncitorilor de la arena respectivă a fost suplimentat cu aproape jumătate, de la 980 la 1380. 

„Avem impresia că putem rezolva totul în ultimul minut“

Cel mai bine a descris situaţia Jose Carlos Marques, un professor la o Universitate din Sao Paulo. „Una dintre marile probleme legate de organizarea Cupei Mondiale în Brazilia este improvizaţia. E o problemă culturală aici, aceea de a crede că totul se poate rezolva în ultimul minut, pe ultima sută de metri”, a declarat Jose Carlos Marques, pentru AFP. 

Aproape sigur, stadionele vor fi terminate până la urmă înainte de startul competiţiei, deşi foarte târziu faţă de planul iniţial. Altfel, elanul brazilienilor pentru organizarea Mondialului în propria ţară, la 64 de ani după eşecul din ’50 s-a mai redus. 

Potrivit unor sondaje, suportul public faţă de eveniment, la 79% în 2008, a căzut acum la 52%. Anul trecut, în perioada în care Brazilia a organizat Cupa Confederaţiilor au existat largi proteste în multe oraşe, din cauza corupţiei funcţionarilor, a costurilor ridicare de organizare a Mondialului, în comparaţie cu nivelul redus al serviciilor şi facilităţiilor publice din Ţara Cafelei.

Stadioane (oraşe) Data estimată de finalizare Nivel actual*

Arena da Baixad (Curitiba) 15 mai 90%

Arena Pantanal (Cuiaba) 15 martie 95%

Corinthians (Sao Paulo) 15 mai 97%

Beira-Rio Stadium (Porto Alegre) 6 aprilie 97%

Arena Amazonia (Manaus) Finalizat 100%

Dunas Arena (Natal) Finalizat 100%

Maracana (Rio de Janeiro) Finalizat 100%

Mane Garrincha Stadium (Brasilia) Finalizat 100%

Mineirao Stadium (Belo Horizonte) Finalizat 100%

Castelao Stadium (Fortaleza) Finalizat 100%

Arena Pernambuco (Recife) Finalizat 100%

Fonte Nova Arena (Salvador) Finalizat 100%

*estimări potrivit AFP

12 iunie – 13 iulie este perioada în care se va disputa CM 2014, în Brazilia

3,1 miliarde de euro a investit Brazilia în construcţia sau renovarea celor 12 stadioane care vor găzdui meciuri la CM

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite