Anghel Iordănescu, hulit şi de membrii „Generaţiei de Aur“: „E cel mai nesimţit om pe care l-am întâlnit în viaţa mea!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anghel Iordanescu
Anghel Iordanescu

Foştii elevi ai “Generalului” nu l-au menajat pe selecţioner după eliminarea ruşinoasă de la Campionatul European. Până şi Emeric Ienei a criticat deciziile tehnicianului de 66 de ani.

Anghel Iordănescu, inamicul public numărul 1. Dacă înaintea turneului final despre selecţioner auzeai foarte rar păreri negative, mai ales printre foştii săi elevi, acum marea majoritate a componenţilor “Generaţiei de Aur”, dar şi alţi foşti internaţionali de frunte, l-au criticat dur pe selecţionerul de 66 de ani în urma prestaţiei jenante a României de la Campionatul European.

În trecut, Florin Răducioiu şi Daniel Prodan au fost cei care au pus “tunurile” pe Anghel Iordănescu, căruia i-au reproşat însă exclusiv lipsa de caracter, nu abilităţile profesionale. Acum, începând cu Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu, liderii de necontestat ai “Generaţiei de Aur”, alături de care Anghel Iordănescu a atins sferturile de finală la Campionatul Mondial din 1994, marea majoritate a foştilor săi elevi şi colaboratori nu l-au cruţat pe cel care a fost votat antrenorul secolului trecut în România.

Anghel Iordănescu asistă însă impasibil la toate aceste critici, refuzând în continuare să urmeze exemplul colegilor de breaslă Leonid Sluţki (Rusia) şi Mihailo Fomenko (Ucraina), care şi-au anunţat plecarea de la echipele naţionale, în urma eliminărilor premature de la Campionatul European. 

“Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple. Nu mă întrebaţi ce o să fac eu pentru că eu ştiu foarte bine ce am de făcut. Contractul meu se încheie peste câteva zile, deci, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare! Decizia de a continua sau nu aparţine doar preşedintelui Burleanu şi Comitetului Executiv. Cred că nu mai are rostul să discutăm acum despre ceea ce îmi reproşez eu”, a spus tehnicianul care a condus România la patru turnee finale.

“Adevărul” vă prezintă în continuare o selecţie a celor mai interesante declaraţii ale foştilor internaţionali despre Anghel Iordănescu şi prestaţia României la Euro 2016.

Gheorghe Hagi (124 de selecţii – 35 goluri, 1983-2000)

Ofensiv nu stăm bine, nu ştim să atacăm. Probabil că lucrăm foarte puţin la aspectul ăsta. Observ că ne simţim inferiori, nu avem jucători cu personalitate, care să facă diferenţa. Trebuie să construieşti, să produci fotbal şi să reacţionezi, aşa cum a făcut Elveţia. România a jucat mereu cu a doua şansă, pornim de jos ca idee de joc şi nu avem personalitate. O echipă puternică se crează în timp, dar trebuie să ai o strategie de învingător. Vorbim despre mentalitate, trebuie să selectezi jucători care ştiu să facă faţă presiunii.

Gheorghe Popescu (115 selecţii – 16 goluri, 1988-2003)

Sunt de părere că această naţională e cea mai slabă pe care a avut-o vreodată fotbalul românesc. Nu cred că am avut vreodată o naţională compusă de fotbalişti care să joace la cluburile la care joacă cei de acum.  Am făcut din victoria din Feroe o performanţă extraordinară. Din punctul meu de vedere, acum domnul Iordănescu este total depăşit. Sunt 10 ani în care nu a avut contact individual cu fotbalul. A stat departe de fenomen, eu ştiu foarte bine pentru că, înainte ca domnul Iordănescu să devină director tehnic, am stat de vorbă cu dânsul şi simţeam asta, dar era Anghel Iordănescu...Din punctul meu de vedere, acum nu era pentru această funcţie. Despre domnul Iordănescu din '94, '96, '98, tot respectul şi pot vorbi numai de bine. Pe cel de acum nu-l cunosc. E o fantomă a vechiului Iordănescu!

Dorinel Munteanu (134 de selecţii – 16 goluri, 1991-2007)

Nu înţeleg această mentalitate, când schimbi trei-patru jucători de la un meci la altul. Trebuia să avem un unsprezece de bază şi eventual să schimbi un fotbalist dacă e accidentat. Oboseala nu există. La o echipă trebuie omogenitate. Noi ne ştiam din priviri, era o coeziune totală atac – apărare, apărare – atac.

Ilie Dumitrescu (62 de selecţii – 20 de goluri, 1989-1998)

Iordanescu a fost lipsit de reacţie! În afară de Bogdan Stancu, toţi jucătorii, de la mijloc în sus, nu au mişcat. Mă aşteptam la altceva. Nu înţeleg de ce selecţionerul a schimbat atâţia jucători de la un meci la altul

Tibor Selymeş (46 de selecţii, 1992-1999)

Ce am făcut cu Franţa? Am stat bine în teren şi cam atât. Franţa a jucat foarte slab în aceste trei meciuri, dar cu noi au avut cinci-şase ocazii clare. Cu Albania am făcut un meci catastrofal, sub orice critică, din păcate. Înseamnă că nici nu i-a interesat turneul pe cei de la echipa naţională, dacă au trecut deja peste ce s-a întâmplat acolo. Discursul lui Chiricheş a fost unul fără personalitate. Hagi a avut dreptate, se simţea că ne ducem în jos. O să fie şi mai rău!

Ionel Ganea (45 de selecţii – 19 goluri, 1999-2006)

Tot respectul pentru nea Puiu. A fost cândva cineva. Dar aşa pot spune şi eu că bunica mea a fost cândva fată mare şi fată frumoasă. Dar nea Puiu, dacă era un om cu caracter, trebuia să spună: «Băi, ne-am calificat, de aici căutaţi-vă om». Nea Puiu e cel mai nesimţit om pe care l-am întâlnit vreodată în viaţa mea. Nu jucătorii sunt de vină, ci el e de vină. El a făcut şi selecţia, şi pregătirea, el a luat toate deciziile.

Gabi Balint (34 de selecţii – 14 goluri, 1982-1992)

Asta e o echipă care are o anumită limită, pe care e foarte greu să o depăşească. Vor trebui ani, mult timp, să reconstruim altă echipă, de la zero. Dar să vedem de unde vin jucătorii, să naturalizăm poate. E greu să vorbim despre acest turneu final. Până la urmă, ce am realizat? Nimic! Din câte ştiu, Iordănescu a fost presat să preia echipa naţională. El n-a vrut să ajungă la naţională, dar i s-a cerut. Nu mai aveau soluţii şi au recurs la el. Greşeala lui a fost că a acceptat

Dănuţ Lupu (14 selecţii, 1989-1998)

Cel mai îngrijorător este că am văzut jucători care nu puteau da pase de cinci metri. Asta este, într-adevăr, tragic. Nu puteau sta în picioare în faţa unor jucători albanezi slabi. Noi nu am arătat nimic. Ştim doar să distrugem, dar când trebuie să constuim suntem praf. Despre selecţioner ce mai este de spus? Ce mare antrenor este Iordănescu? Ce a făcut el în toată cariera? A prins o «Generaţie de Aur» şi atât. Nu are nici un merit. Peste tot pe unde a fost s-a făcut de râs. La Rapid, la greci, la noi… Cu cât înaintezi în vârstă o iei pe arătură. Dar el nu are nici o vină. A fost solicitat şi a acceptat să devină selecţioner. Pentru el nu este o tragedie acest insucces, pentru că s-a umplut de bani

Mircea Rednic (83 de selecţii – 2 goluri, 1981-1991)

A contat lipsa de omogenitate. Schimbi unul sau doi jucători, dacă sunt accidentaţi sau din raţiuni tactice, dar nu aşa. Nu am văzut trasee, automatisme, ajungem la poartă întâmplător, de multe ori cu pase lungi. Nu poţi să spui despre Sânmărtean că nu poate juca un meci întreg. Trebuia să-l bagi de la început, mai ales că era un meci decisiv, şi îl lăsai cât putea. Trebuia să rişte Iordănescu, nu să stea pe apărare şi să aştepte greşeala adversarului. Dar e mai uşor să pregăteşti echipa defensiv. Am tot văzut asta cu schimbarea medicului. Suntem de râs! Ce legătură are medicul? El l-a băgat pe Săpunaru fundaş dreapta, pe Măţel fundaş stânga? Stancu nu e jucător de bandă. Ori îl bagi vârf, ori al doilea atacant. Mulţi jucători nu au fost pe posturile lor de bază

Basarab Panduru (22 de selecţii – 1 gol, 1992-1996)

Toată lumea a progresat, numai noi jucăm fotbalul ăla din anii '70. Am impresia ca unii tineri sunt bătrâni, nu Sânmărtean e bâtran. În discursul lui Iordănescu se vede exact ce a transmis jucătorilor, că trebuie să fim mulţumiţi că am ajuns în Franţa, restul e un bonus. Nea Puiu zicea după meciul cu Elveţia că l-a menajat pe Stanciu, pentru că a fost sub o presiune extraordinară contra Franţei. Păi s-a dus cu barometrul ca să vadă câtă presiune are Stanciu, că e prea încărcat? E o explicaţie ştiinţifico-fantastică. Şi selecţia e ciudată. Maxim are mai multe meciuri jucate faţă de alţii. El are 20 de meciuri, 9 ca titular. La Ivan ştiai de când l-ai adus că n-are experienţă. Atunci de ce l-ai adus?

Florin Prunea (40 de selecţii, 1990-2001)

Faliment total al naţionalei, falimentul conducerii FRF. Echipa naţională este imaginea fotbalului românesc. Dacă eram în locul lui nea Puiu, îmi dădeam demisia după ce am fost umilit în turneul din iarnă. Atunci trebuia să plece şi pleca având capul sus. Atunci, când a fost umilit, când a fost lasat singur, când conducătorii vorbeau pe la spatele lui cu Gigi Becali şi îi spuneau că jucătorii nu au ce să păţească dacă nu vin la echipa naţională.

Vezi AICI ce crede Mircea Lucescu despre parcursul României la Euro 2016

Cine l-a forţat pe Iordănescu să preia naţionala? "El nici n-a vrut!"

Unul dintre căpitanii naţionalei dezvăluie: "Avem nevoie de un selecţioner tânăr, cu gândire occidentală!"

Trebuie să-l critic pe fostul meu elev Puiu Iordănescu, dar a făcut o mare greşeală. După meciul cu Franţa, nu a reuşit să menţină echipa la acelaşi nivel fizic şi psihic, iar schimbările numeroase nu mi s-au părut potrivite Emeric Ienei fost selecţioner Am auzit şi eu ce a spus despre Sânmărtean, că este bătrân, că are 36 de ani şi că nu mai poate. Eu sunt de părere că, dacă l-ai adus la aceasta vârstă în echipa naţională, atunci trebuie să-l bagi titular Emeric Ienei fost selecţioner
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite