REPORTAJ Al Jazeera: România este în topul ţărilor cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România erau 16.900 de bolnavi de TBC la sfârşitul anului trecut FOTO Adevărul
În România erau 16.900 de bolnavi de TBC la sfârşitul anului trecut FOTO Adevărul

Postul de televiziune Al Jazeera a realizat, astăzi, un reportaj despre bolnavii de tuberculoză din România, care arăta că cei mai afectaţi de această boală sunt românii care trăiesc la limita sărăciei.

Potrivit reporterilor Al Jazeera, în România erau 16.900 de bolnavi de tuberculoză la sfârşitul anului trecut. Dintre aceştia, 1.500 sufereau de o formă avansată a bolii, rezistentă la tratamentul medicamentos.

„Tuberculoza este o boală socială. Cei care se îmbolnăvesc de TBC fac parte din grupurile vulnerabile ale societăţii româneşti”, au explicat juranliştii.

Unul dintre motivele pentru care România se află în topul negativ al ţărilor cu cei mai mulţi bolnavi de TBC este şi faptul că finanţarea pentru tratarea acestor bolnavi este substanţial mai mică faţă de banii alocaţi în medie de celelate ţări din lume pentru tratarea acestei afecţiuni. Astfel, dacă în medie sunt alocaţi în lume 22 de milioane de dolari pe an pentru tratarea tuberculozei, România acordă de la bugetul de stat doar 6 milioane de dolari

Bolnavii de tuberculoză din România, la limita sărăciei

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, Sorina Pintea, a explicat, pentru Al Jazeera, că motivul pentru care bolnavii de tuberculoză din România ajung să dezvolte forme foarte grave ale bolii este nepăsarea, atât a pacienţilor, cât şi a familiei.

„Cei bolnavi de TBC în România sunt, de cele mai multe ori, oameni foarte săraci, cărora nu le pasă de sănătate. Nici familiilor acestora nu le pasă foarte tare. Cei mai mulţi nu continuă tratamentul după ce ies din spital”, a spus Pintea.

Mergând în mai multe spitale în care sunt trataţi bolnavii de TBC, jurnaliştii Al Jazeera au descoperit că în interiorul instituţiei bolnavii sunt trataţi corespunzător. Adevărata problemă, au observat aceştia, o reprezintă continuarea tratamentului la domiciliu. Cei mai mulţi bolnavi, fiind foarte săraci, aleg să oprească tratamentul din lipsă de bani.

„Tratamentul durează şase luni şi de cele mai multe ori combină şi şase tipuri de medicamente. În aceste condiţii, bolnavii de tuberculoză din România sunt nevoiţi să oprească tratamentul în momentul în care sunt externaţi. Vorbim despre oameni foarte săraci, cei mai mulţi dintre aceştia de etnie rromă”, au mai spus jurnaliştii.

Cercetătorii britanici lucrează la un test mai simplu pentru depistarea TBC

Pe lângă tratamentul foarte scump, un impediment pentru recuperarea bolnavilor de TBC este descoperirea bolii. Controlul pentru descoperirea bacteriei de tuberculoză este unul costisitor, de aceea cei mai mulţi bolnavi nu ştiu că boala se dezvoltă în interiorul organismului lor, ajungând astfel la medicul specialist când boala este deja într-un stadiu avansat.

„Avem nevoie de un test foarte simplu şi foarte ieftin care să depisteze TBC. Unul comparabil cu un test de sarcină, spre exemplu. Nu am reuşit până acum aşa ceva, dar lucrăm intens pentru a dezvolta un astfel de examen”, a declarat, pentru Al Jazeera, un cercetător în cadrul London School din Marea Britanie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite