EU Observer: Tuberculoza, una dintre urgenţele medicale ale României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană trăiesc în România FOTO Arhiva Adevărul
Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană trăiesc în România FOTO Arhiva Adevărul

În 2011, în decurs de două săptămâni, Ştefan Răduţ a slăbit şapte kilograme. Tuşea constant, suferea de oboseală cronică şi avea probleme cu somnul. În cele din urmă, prietena lui l-a sfătuit să meargă la un doctor.

 A descoperit astfel că avea tuberculoză, o boală despre care credea că nu mai există decât în cărţi, scrie un articol în care Ştefan Răduţ vorbea despre această situaţie.

„Nu ştiam nimic despre această boală. Credeam că a fost eradicată“, a declarat el pentru EU Observer.

Ştefan, în vârstă de 24 de ani, suferea de TBC rezistent la tratament. A fost internat în spital timp de câteva luni şi i s-a administrat o combinaţie de medicamente mai puţin eficiente, dar cu efecte adverse numeroase şi greu de suportat.

Reacţia sa la aflarea veştii a fost normală, scrie EU Observer, în condiţiile în care boala este asociată cu secolul al XIX-lea. În prezent, însă, câteva ţări din Europa de Est duc o luptă acerbă împotriva tuberculozei, iar victoria lor - una importantă pentru toţi europenii - nu este garantată.

Ştefan nu ştie cum a contractat boala. „Respir, deci aşa m-am îmbolnăvit“, spune el. 

Efectele adverse ale medicamentelor includ dureri de cap, ameţeli, paranoia şi scăderea auzului. Tratamentul său continuă până în luna mai a acestui an, după care va încerca din nou să trăiască, să se căsătorească şi să găsească un loc de muncă.

În reportaj este menţionat şi cazul unei alte românce, Andreea Vlădoi, o fostă gimnastă în vârstă de 24 de ani. A terminat tratamentul după şase luni şi a început din nou să tuşească, după care a reînceput să se trateze.

„A fost mult mai rău a doua oară. Credeam că voi muri când luam pastilele. Organismul nu se poate obişnui. La două, trei ore după ce le luam nu mai puteam merge. Nu îndrăzneam să mă mişc, de teamă să nu vomit pastilele. Nu poţi înţelege dacă nu le-ai luat tu însuţi“, spune ea.

Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană trăiesc în România, la noi în ţară înregistrându-se şi cele mai multe cazuri de TBC rezistent la tratament, în jur de 1.000 – 1.200 de persoane fiind diagnosticate în fiecare an.

Gina Popescu, responsabilul programului naţional de control al tuberculozei, a declarat că problema este o „urgenţă medicală“ a României. Ea subliniază că 27-28 de pacienţi care suferă de TBC rezistent la tratament renunţă la tratament prea devreme, iar dacă un singur bolnav este netratat, poate infecta până la 15 persoane în decurs de un an.

O altă problemă este faptul că durează luni întregi până ce este pus diagnosticul corect, iar lipsa de bani agravează situaţia, medicamentele ajungând să coste până la 20.000 de dolari pe lună.

Multe critici vizează autorităţile române care „nu sunt conştiente de gravitatea problemei“, spune Popescu.

Jumătate dintre bolnavii de TBC rezistent la tratament din Olanda sunt din România, adaugă ea, avertizând că boala se poate răspândi cu uşurinţă.

Tuberculoza a ucis, în 2011, 1,4 milioane de persoane din întreaga lume şi se estimează că o treime din populaţia lumii suferă de o formă latentă a bolii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite