Minte-mă, dar să fie frumos!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lista lucrurilor frumoase, pe care managerii sunt obligaţi să le spună în presă şi în public, însă pe care raţiunea îi obliga să le facă pe dos în firma lor, e lungă. Ca şi în politică, de altfel, în dragoste şi în multe alte locuri.

Una dintre lozincile cele mai plăcute urechilor şi inimilor angajaţilor este aceea cu oamenii care sunt cel mai important capital pentru o companie. Nu cred că există angajat, până în ultimul cătun din nord al ţării, care să nu cunoască această lege a lumii afacereşti şi care să nu fie convins că acela care o încalcă este sortit pieirii economice.

Adevărat, ce manager şi-ar permite vreodată să spună altfel? Însă treaba lor este să facă să nu se întâmple asta în organizaţia pe care o conduc. Ca regulă generală cu puţine excepţii, cu cât aceasta depinde mai puţin de angajaţii ei, cu atât business-ul e mai solid, mai sigur şi mai predictibil, deci mai eficient pe termen lung. 

A fost o lecţie pe care a trebuit să o învăţ chiar în primele săptămâni în noua mea meserie de recrutor, acum un sfert de secol. Atunci a venit la mine un suedez de la una dintre cele mai unoscute corporaţii din lume, voia să-i găsesc un inginer care să meargă pe la diverse fabrici din ţară şi să facă anumite lucruri.

Sigur că da - zic eu, plin de entuziasm -, o să caut şi o să încerc să mă asigur că sunt cei mai buni profesionişti din domeniul lor (chimişti căutam) şi, evident, cei mai inteligenţi, cei mai străluciţi... Da, sigur - zice el -, să fie ingineri foarte buni, însă nu e nevoie să fie cei mai inteligenţi şi străluciţi.

În prima clipă am crezut că glumeşte, era să o dau şi eu pe glumă, ca să întreţin atmosfera. Însă nu glumea! Mi-a explicat, cu vorbe clare şi puţine, ca un om mai inteligent şi cu mai multă personalitate decât este necesar consumă mai mult decât produce, că la un produs de care nu ai nevoie poate să ajungă să te coste prea mult efortul de stocare şi de întreţinere. Compania noastră are proceduri foarte bune, clare şi detaliate, zice el, au fost făcute de oameni inteligenţi. O inteligenţă în plus nu cred că ne-ar folosi acum, faţă de costurile gestionării ei. Ne trebuie oameni normali, ordonaţi, disciplinaţi şi oneşti, care să respecte întocmai procedurile fără să trebuiască să-i controlăm prea des, chiar şi atunci când este evident pentru toată lumea că acele proceduri ar putea să fie încă îmbunătăţite. Şi dacă nu e ceea ce ne trebuie, dacă pleacă sau dacă i se întâmplă ceva, să îl putem înlocui rapid, ca să nu depindem de el. Dar, desigur, nu trebuie să le spui asta candidaţilor...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite