Managerul Elias, despre scandalul dezinfectanţilor: „Stăm ca pe un butoi de pulbere. Nu sunt în siguranţă nici pacienţii, nici medicii“
0Deşi ministrul Sănătăţii a anunţat că spitalele în care se foloseşte dezinfectantul Hexi Pharma sunt sigure pentru pacienţi, managerii îl contrazic şi vor răspunsuri concrete pentru a putea rezilia contractele cu firma incriminată. Testele de sanitaţie nu atestă eficacitatea produselor, arată oficialii din sistem, care spun că inclusiv chirurgii se tem să mai intre în sălile de operaţie.
Dezinfectanţii companiei Hexi Pharma, folosiţi în jumătate din spitalele publice şi private din România au intrat în atenţia procurorilor de la Parchetul General.
Aceştia au anunţat miercuri că au deschis un dosar penal in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicie a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse.
Tot miercuri au fost anunţate şi rezultatele parţiale ale anchetei demarate înainte de Paşte de Ministerul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu afirmând că pacienţii sunt în siguranţă în spitalele care folosesc dezinfectant Hexi Pharma.
„S-au realizat 3.526 de teste. Dintre acestea sub 5% au fost teste neconforme pentru diferite produse biocide. Testarea s-a făcut în laboratoarele spitalelor, ale Direcţiei de Sănătate Publică şi în laboratoare private. Se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte, modul în care procesul de curăţenie se realizează corespunzător, dacă produsul a distrus microorganismul”, a transmis oficialul.
„Era nevoie de testare bacteriologică şi chimică”
Ministrul Sănătăţii este însă contrazis de managerii de spitale, de asociaţiile de pacienţi, dar şi de chirurgi. Toţi aceştia îşi pun semne de întrebare referitoare la siguranţa şi eficienţa produselor Hexi Pharma şi se tem să le mai folosească deşi le au pe stoc. „Nu pot să înţeleg de ce nu au fost trimise probe în străinătate, la un laborator acreditat din Uniunea Europeană. Trebuiau luate probe din toate tipurile de dezinfectanţi Hexi Pharma, care să fie testaţi bacteriologic şi chimic şi să primim un răspuns fără echivoc: sunt sau nu sunt eficienţi aceşti reactivi. Toată lumea stă ca pe un butoi cu pulbere şi nu avem motive întemeiate în acest moment să reziliem un contract deşi suspiciunile există. Am vrea să ştim care este realitatea. Testele de sanitaţie nu sunt un răspuns imediat. Rămâne întrebarea: sunt sau nu sunt eficienţi?”, a declarat, pentru „Adevărul”, profesorul Doina Dimulescu, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.
Burnei: „Este un act criminal”
Revoltat de declaraţiile ministrului Sănătăţii, care susţine că pacienţii sunt în siguranţă în spitale este şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. „Spitalele nu sunt sigure! Mi se pare absurd să spui că unităţile sanitare de la noi sunt sigure. Cum îşi explică faptul că atâţia pacienţi iau infecţii din spitale şi mor? Acest control făcut pe repede înainte denotă lipsă de responsabilitate”, a precizat Barbu.
De când scandalul dezinfectanţilor din spitale a intrat în atenţia oficialilor, pacienţii se tem să se mai interneze în unităţile medicale, iar chirurgilor le este frică să mai intre în sălile de operaţie pe motiv că nu au siguranţă.
„În momentul în care concentraţia dintr-un dezinfectant nu este cea menţionată, riscul este major şi pentru pacient, dar şi pentru medic. Creşte riscul infecţiilor post-operatorii. E un semnal de alarmă pentru noi, cel mai grav e că li s-a permis accesul pe piaţă acestor vânzători ambulanţi care fac câştiguri pe spatele oamenilor. Este un act criminal. La noi în spital s-a luat decizia de a schimba dezinfectantul şi de a înapoia stocurile”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Gheorghe Burnei, şeful secţiei de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală.
„Punem la îndoială hârtiile, singurele pe care le putem verifica”
Însă nu doar micii pacienţi riscă să ia infecţii grave dacă sunt supuşi unor operaţii, iar sălile nu sunt corect dezinfectate, ci şi pacienţii cronici, în special cei care suferă de cancer. De altfel, bolnavii de cancer preferă să nu mai meargă la spital, susţine Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România.
„Nu e treaba spitalelor să verifice, ci a autorităţilor. De unde să aibă bani spitalul de analize? Sistemul de sănătate e responsabil pentru ce se întâmplă acum. E o mână criminală şi au pe conştiinţă oameni”, a declarat Irimia, adăugând că spitalele nu sunt responsabile pentru conformitatea produselor, deşi acuzaţiile planează inclusiv asupra lor.
„Aceste produse vin cu certificat de conformitate. Nu e responsabilitatea noastră să le verificăm pentru că nu avem nici calificarea necesară şi nici banii necesari. Că instituţiile statului verifică sau nu verifică asta e partea a doua. Noi suntem la capătul unui circuit financiar pe care nu îl putem controla. Suntem obligaţi să luăm produse prin licitaţie publice şi ajungem la concluzia că punem sub semnul întrebării hârtiile, singurele care pot fi verificate”, a mai spus Doina Dimulescu, arătând că săptămânal sunt trimise probe către laboratorul de epidemiologie.
Pe de altă parte, un epidemiolog a explicat, pentru „Adevărul”, că nu doar dezinfectantul contează, ci şi procedura folosită.
„Când îţi apar câteva zile la rând anumiţi microbi deşi dezinfectezi, îţi pui două întrebări: dacă a fost corect folosit sau dacă e ineficient produsul. Deşi am propus ca dezinfectantele în România să fie schimbate odată la şase luni, nu am reuşit”, a completat specialistul.
În opinia acestuia, produsele Hexi Pharma câştigă licitaţiile pentru că au preţuri mici. „Preţul cel mai mic nu ar trebui să fie un criteriu. Ai nevoie de un biocid pentru coridoare, de un altul pentru transplantul cardiac, de un altul pentru saloane. Realitatea este că sunt spitale care folosesc acelaşi tip de biocid pentru orice încăpere a spitalului”, a mai spus epidemiologul.
La preţ mic se pare că achiziţionau şi cei de la Hexi Pharma dezinfectanţii, printr-un off-shore al patronului Dan Condrea, după cum arată o investigaţie a celor de la Rise Project.
Potrivit sursei citate, dezinfectantele, care erau cumpărate cu 7,9 euro bucata din Germania, erau vândute în România la un preţ de zece ori mai mare. Patronul a intrat în vizorul DNA şi în cel al DIICOT în 2012, când împotriva sa a fost depus un denunţ, fiind acuzat că a trucat o licitaţie.
„Denunţul a fost făcut de una dintre firmele care pierduseră licitaţia. Toate spitalele au fost scoase din cauză pentru că nu s-a găsit nimic”, au arătat surse medicale pentru „Adevărul”. Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce „Gazeta Sporturilor“ a dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă.