Procurorii au deschis o anchetă privind dezinfectanţii livraţi în spitale de Hexi Pharma. Licu: „Este obligatorie efectuarea unei expertize”
0Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare, anunţă un comunicat al Ministerului Public.
UPDATE Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri, că plângerea din 2016 formulată pe numele patronului Hexi Pharma, care se referea şi la infracţiuni de violenţă, nu era făcută corect, nu îndeplinea forma standard legală, fiind restituită petiţionarului, care nu a mai revenit.
“Este o plângere care a fost trimisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, nu este un dosar penal, este o plângere. Din cauza lipsei elementelor obligatorii prevăzute de Codul de procedură penală, a fost restituită petiţionarului, care nu a mai revenit. S-a restituit petiţionarului, cu solicitarea de a respecta procedurile din Codul de procedura penală în ceea ce priveşte forma acelei plângeri. Ea nu era făcută corect şi se referea inclusiv la infracţiuni de violenţă. Petiţionarul nu a mai revenit. Nu s-au făcut verificări pentru că acea plângere nu îndeplinea minimul necesar prevăzut de lege”, a spus Daniel Horodniceanu, citat de news.ro
Licu: "Procurorii şi-au făcut un plan de anchetă"
Procurorii şi-au făcut un plan de anchetă cu privire la cazul dezinfectanţilor din spitale şi urmează să desfăşoare activităţi specifice în perioada următoare, printre care şi efectuarea unei expertize, a precizat miercuri Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României.
"Procurorii şi-au făcut un plan de anchetă şi urmează să desfăşoare activităţi specifice în perioada imediat următoare. Este obligatorie efectuarea unei expertize", a afirmat Licu, înainte de învestirea lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al României, întrebat dacă se va face o expertiză în legătură cu substanţele de la Hexi Pharma, potrivit Agerpres.
El a adăugat că s-a început urmărirea penală in rem pentru infracţiuni privind "zădărnicirea combaterii bolilor".
Ce spune Kovesi
Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat miercuri, că din informaţiile pe care le are, dosarul din 2012 deschis în urma unui denunţ privind licitaţii trucate la spitale pentru achiziţia dezinfectanţilor de la Hexi Pharma a fost declinat unei alte unităţi de parchet pe motiv de competenţă, precizând că nu poate spune mai mult, pentru că ea a preluat mandatul în 2013, potrivit news.ro
Întrebată, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde participă la instalarea noului procuror general al României, Augustin Lazăr, despre dosarul privind licitaţii trucate la spitale pentru achiziţia dezinfectanţilor de la Hexi Pharma, care în 2012 a fost trimis de la DNA la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, Kovesi a răspuns: “Din cunoştinţele pe care le am, s-a declinat pe motiv de competenţă. Am preluat mandatul în mai 2013, aşa că nu vă pot spune decât din soluţia de declinare”.
Pentru ce fapte de face ancheta
Potrivit sursei citate, procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal.
În cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.
Rezultatele controalelor, făcute publice miercuri
Ministerul Sănătăţii a anunţat că în primele patru luni ale anului a dublat numărul de controale efectuate de către inspectorii sanitari în spitale faţă de perioada similară a anilor 2014 şi 2015.
Între timp, Corpul de Control al ministrului Patriciu Achimaş Cadariu a demarat o anchetă la Institutul Oncologic Bucureşti, unde a verificat contractele de achiziţie încheiate de institut cu firma Hexi Pharma, acuzată că a comercializat dezinfectanţi diluaţi de zece ori în spitalele publice şi private din România.
Hexi Pharma, tranzacţii printr-un off-shore din Cipru
Hexi Pharma, compania aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi de zece ori care ajung în spitalele din România, ar fi cumpărat materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă.
Tranzacţiile ar fi fost făcute printr-o firmă offshore, din Cipru, înfiinţată tot de patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, în 2008. Dezvălurile au fost făcute de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor (GSP).
Dan Condrea ar fi cumpărat substanţele din China cu 11 euro kilogramul şi le-ar fi revândut apoi către Hexi Pharma cu 73 de euro kilogramul. Banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, care făcea importurile din China.
„CPS este unul din vehiculele folosite de către Dan Condrea. Patronul nostru deţine mai multe companii off-shore“, a declarat, pentru GSP, unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma.
Potrivit sursei, la un moment dat, Condrea o însărcinase să răspundă de off-shore pe Flori Dinu, chimist, director general şi semnatara reţetelor prin care se fabricau dezinfectanţi suspecţi că ar fi fost diluaţi de zece ori.
Spălare de bani
Jurnaliştii de la GSP mai spun că din mecanismul off-shore al Hexi Pharma fac parte două companii de spălat bani care apar şi în dosarul Petrom Service, iar traseul banilor este documentat cu acte interne ale companiei, inclusiv plăţi de la Bank of Cyprus către megacorporaţia BASF.
Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, săptămâna trecută, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor.
Hexi Pharma a anunţat că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii“, iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.