Fantasticile aventuri ale desemnării membrilor CNI. Ieri, etapa din plenul Senatului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desemnarea membrilor în Consiliul Naţional de Integritate, între proba de dosare şi aia de viteză. Sau cum te ţine Senatul treaz ca să nu scapi şansa de a fi votat în CNI.

Ne-am pus ambiţia, noi, cei de la APADOR-CH, să promovăm şi să susţinem reprezentanţi ai societăţii civile în CNI. Ne-am apucat de treabă împreună cu alte organizaţii neguvernamentale. Am vrut să facem ceva aşezat. Nu s-a putut, pentru că Senatul a derulat procedura desemnării într-un stil hei-rup-ist, combinat cu lungi perioade de silentio stampa.

Doar două amănunte despre etapele care au precedat Senatul. Când s-au depus dosarele, candidaţii noştri au alergat în două zile după nenumărate acte, printre care şi declaraţie că nu au făcut poliţie politică. În 89 Ciprian era pionier, iar Elena era şoim al patriei. În etapa a doua, la audieri în Comisia juridică a Senatului, la care au fost convocaţi prin SMS, era cât pe ce să fie respinşi pentru că nu ar fi avut la dosare fotocopii ale actelor de identitate şi nu le puteau depune pe loc. Doar că nu le puteau depune chiar atunci pentru că originalele erau la poarta Senatului.

Oricum, trecuţi cu succes de audieri ne pregăteam de votul în plen. Ca să nu ne mai surprindă vreun SMS şi să ne putem vedea şi de alte treburi, dăm telefon luni dis de dimineaţă, la Comisia juridică. Ni se răspunde politicos că să stam liniştiţi că mai sunt programate audieri pentru marţi la prânz aşa că plenul va fi cel mai devreme marţi după amiază.  

Deci, ne vedeam fiecare de treburile lui când, pe la 14.30, candidaţii noştri sunt anunţaţi, iar prin SMS, că la ora 16.00, adică într-o oră şi jumătate, se vor vota în plenul Senatului candidaturile lor. Le-a fost imposibil să ajungă. Să ne ducem măcar noi atunci, că doar noi îi susţinem.

Şi a început o cursă cu obstacole la telefon: comisia juridică nu ne putea asigura accesul, să sunăm la secretariat, de unde ni se zice să sunăm la un domn director care era în şedinţă, dar secetara lui ne redirecţionează către cineva de la relaţii publice (în sfârşit avem un număr de telefon mobil) care ne cere să trimitem pe email cerere scrisă. Ţuşti în maşină! că se făcuse 3 şi jumătate, trimis email de pe tabletă, parcat (la B3, că pe la A1 intră doar senatorii) ajuns la punctul de acces. Nu se poate, nu sunteţi pe listă. Încă trei telefoane şi în cele din urmă am ajuns la plen.

Şi începe şedinţa de plen. E cvorum, e ordine de zi, pe ordinea de zi, la punctul 7 numirea unor membri în Consiliul Naţional de Intergritate iar la punctul 8 proiect de hotărâre privind convocarea CNI. Senatorii PNL nu înţeleg de unde şi de ce au apărut aceste subiecte. Preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Senatului şi liderul grupului PSD le explică: vine mâine misiunea MCV şi nu e cazul să nu avem CNI, ne trebuie consiliul ca să se întâlnească cu delegaţia. Liderul grupului PNL cere pauză de consultări. Concluzia consultărilor nu e clară dar punctele 7 şi 8 rămân.

Începe propriu-zis şedinţa (liberalii ies din sală, revin în sală, mai intervin referitor la cvorum), se votează pe repede înainte primele şase puncte. Se votează în ritm mai lent punctul 7 pentru că votul a fost secret şi individual pentru fiecare candidat. Senatorii se declară nemulţumiţi că nu s-au prezentat în plen toţi candidaţii. Sunt votaţi 9 membri titulari şi 9 supleanţi (din 10), inclusiv candidaţii noştri. Ura!!!! Habemus CNI!

Se votează şi punctul 8: convocarea primei şedinţe CNI pentru a doua zi, adică azi, la ora 9. Ura!!! Are cine se întâlni cu misiunea MCV!     

Plecăm, felicităm candidaţii, îi anunţ pe (deja) reprezentanţii noştri că trebuie să se prezinte la prima şedinţă. Ne autofelicităm, am reuşit să promovăm nişte oameni de valoare, îi anunţăm şi pe colegii ONG-işti care ne-au sprijinit. Gata cu CNI-ul, înapoi la alte treburi!

Dar nu era gata, după alte treburi aflăm din presă că după ce am plecat de la plen liderul grupului PSD a propus, şi plenul a aprobat, revocarea hotărârii prin care se convoca prima şedinţă a consiliului. Acelaşi lider de grup care explicase la începutul şedinţei urgenţa. Mai aflăm, tot din presă, că unul dintre cei votaţi în plen, membru PSD, s-a retras. Iar Elena şi Ciprian au fost anunţaţi pe la 19.30 să se prezinte la şedinţă, iar pe la 20.30 să nu se mai prezinte.

Acum stăm îmbrăcaţi frumos şi cu ochii pe telefoane, aşteptând SMS de la Senat. O să se convoace odată şi odată şi şedinţa aia.

text de Maria Nicoleta Andreescu - sociolog

Maria-Nicoleta Andreescu este sociolog cu experienţă în domeniul delincvenţei juvenile. S-a alăturat APADOR-CH în 2007, centrându-şi activitatea pe domeniile: transparenţă instituţională, evaluarea respectării drepturilor omului în penitenciare, abuzuri ale poliţiei. Începând cu 2013 este directorul executiv al asociaţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite