Cum îşi pot recupera banii mamele şi pensionarii amnistiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamele, nerăbdătoare să îli recupereze banii de la stat FOTO Adevărul
Mamele, nerăbdătoare să îli recupereze banii de la stat FOTO Adevărul

Până la publicarea legii amnistiei fiscale în Monitorul Oficial, Ministerul Muncii a explicat pentru ziarul „Adevărul“ paşii prin care mamele şi pensionarii îşi pot recupera banii de la stat.

Zeci de mii de români vor beneficia de amnistie fiscală începând cu ianuarie 2015. Vizaţi de proiectul de lege aprobat în august sunt 20.000 de mame, 50.000 de pensionari, dar şi 25.000 de bugetari. Aceste persoane au primit, între 2011 şi 2014, pe lângă sumele cuvenite, şi bani în plus, ca urmare a unor erori făcute de funcţionarii publici.

În cazul beneficiarilor de indemnizaţii de creştere a copilului, sumele acordate nelegal de stat depăşesc 87 de milioane de lei, fiind vorba de peste 65.000 de dosare cu debite, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie (ANPIS) obţinute de „Adevărul“.  

Până în prezent, din cele 87 de milioane de lei, autorităţile au reuşit să recupereze aproape 70 de milioane de lei, atât prin intermediul structurilor subordonate ANPIS, cât şi prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Concret, în perioada 2007 - 2014 au fost controlate aproape 375.000 de dosare prin care s-au acordat indemnizaţii de creştere a copilului, cele mai multe dintre ele fiind verificate în anul 2010.

Amnistia fiscală: paşii prin care pot fi recuperaţi banii

Potrivit proiectului de lege transmis Parlamentului spre adoptare, persoanele  care au restituit, în total, aproape 70 de milioane de lei vor primi înapoi banii respectivi. Spre exemplu, mămicile în sarcina cărora au fost stabilite debite sunt nevoite să depună o cerere scrisă la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială care trebuie însoţită de o declaraţie pe propria răspundere prin care să ateste că documentele depuse la dosar nu sunt false

„În termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii, directorul executiv al agenţiei emite decizie de plată care se comunică debitorului în 15 zile de la emitere“, susţin reprezentanţii Ministerului Muncii.

Imediat ce au aflat că vor beneficia de amnistia fiscală, mămicile şi pensionarii au început să sune la agenţiile de plăţi şi inspecţie socială, dar şi la casele de pensii, în speranţa că îşi vor putea recupera banii.  Au fost dezamăgiţi să afle că sumele vor ajunge la ei abia după ce actul normativ se va regăsi în Monitorul Oficial. 

Pensionarii primesc banii în baza unei cereri

Debitele recuperate de la pensionari începând cu 2011 se ridică la 350 de milioane de lei, sumă acordată eronat unui număr de 50.000 de pensionari, arată ANPIS. Potrivit sursei citate, proiectul de lege prevede că restituirea banilor pe care pensionarii îi înapoiaseră statului se va realiza doar în baza unor cereri depuse de aceştia.

„Sumele nu se vor actualiza cu indicele de inflaţie şi nu se vor percepe penalităţi sau majorări de întârziere”, mai spun specialiştii, adăugând că situaţiile care au generat instituirea unor debite în sarcina pensionarilor au drept cauză „interpretarea neunitară a prevederilor legislative şi nu erori de procesare a dosarelor de pensionare“. Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, banii proveniţi din debite recuperate vor fi restituiţi eşalonat începând cu 1 ianuarie 2015.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite