CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile făcute pentru cardul de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene pentru cardul de sănătate FOTO Adevărul
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene pentru cardul de sănătate FOTO Adevărul

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate, adică 89,87 de milioane de lei fără TVA, la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.

Concret, suma rambursată din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 67,40 milioane lei. „Acesta este cel de-al treilea proiect informatic pentru care CNAS obţine finanţare europeană, după reţeta electronică SIPE (31,79 milioane lei) şi dosarul electronic de sănătate DES (66,71 milioane lei)”, se arată într-un comunicat de păresă al CNAS.

„Pe ansamblu, estimăm că beneficiile cardului de sănătate se pot cuantifica la peste 100 milioane euro în primul an de obligativitate a utilizării acestuia, faţă de perioada similară imediat anterioară. Asiguraţii au însă o responsabilitate faţă de propriul card şi îi atenţionăm să nu mai lase acest document la furnizorii de servicii medicale, pentru a evita posibilitatea fraudării sistemului de asigurări în numele lor”, a declarat Radu Ţibichi, preşedintele CNAS.

Câte carduri au fost tipărite până în prezent

Conform sursei citate, 15,75 de milioane de carduri, inclusiv duplicate, au fost emise până în prezent. Dintre acestea, 75% au fost deja activate de asiguraţi, până la finele anului instituţia preconizând că va mai emite încă 650.000 de carduri.

În perioada 1 septembrie 2015 — 31 august 2016 s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 milioane de servicii de medicină clinică de specialitate în ambulatoriu, aproape 41 milioane de servicii paraclinice în ambulatoriu, peste 48 milioane de reţete compensate şi peste 3,7 milioane de servicii spitaliceşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite