Cea mai mare criză de vaccinuri din ultimii ani. Ce riscă copiii nevaccinaţi la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de copii au rămas neimunizaţi FOTO Shutterstock
Mii de copii au rămas neimunizaţi FOTO Shutterstock

Mii de copii, de la bebeluşi până la adolescenţi, au rămas nevaccinaţi deoarece nici unul dintre serurile prevăzute în schema naţională de imunizare nu se mai găseşte pe piaţă. Specialiştii afirmă că această e cea mai gravă criză de vaccinuri cu care s-a confruntat ţara noastră în ultimii ani.

România se confruntă cu cea mai mare criză de vaccinuri din ultimii ani, susţin medicii de familie, care arată că nu s-a mai întâmplat să rămână, în acelaşi timp, fără toate serurile prevăzute de schema naţională de vaccinare a copilaşilor. 

Chiar dacă autorităţile au promis că situaţia se va îndrepta în luna martie, reprezentanţii medicilor de familie spun că sunt slabe şanse să primească în decurs de câteva zile vaccinul hexavalent, esenţial pentru micuţii care ies din maternitate, în condiţiile în care şi vaccinul împotriva hepatitei B este de negăsit de câteva luni, iar părinţii depun eforturi uriaşe pentru a-l procura din străinătate. 

„Nu mai am vaccin deloc. Înainte existau perioade scurte în care rămâneam fără un anumit vaccin, dar acum nu am niciun ser prevăzut de schema naţională de imunizare. Nici măcar vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului nu există, asta în condiţiile în care suntem în plină epidemie. Hexavalentul lipseşte de trei luni, tetravalentul la fel, diftero-tetanicul la fel. E cea mai gravă criză cu care ne-am confruntat”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Daniela Ştefănescu. 

Medic: „Vina e în totalitate a Ministerului Sănătăţii”

În opinia specialistului, vina aparţine în întregime Ministerului Sănătăţii, care nu a fost capabil să finalizeze la timp licitaţiile. Mai mult, medicul arată că vaccinurile ar ajunge în cabinetele medicilor de familie spre sfârşitul lunii martie, ceea ce va duce la o perturbare a activităţii medicale. 

Probleme nu există doar în Bucureşti şi în Ilfov, ci în întreaga ţară, atrage atenţia şi medicul de familie Gabriel Munteanu, din Bistriţa. În opinia acestuia, deşi schema naţională de vaccinare s-a tot modificat dată fiind lipsa anumitor vaccinuri, ea nu este respectată. 

„Eu nu înţeleg de ce nu se pot aduce aceste seruri. De cel puţin doi ani, câte un vaccin prevăzut în schemă lipseşte. Dar ca acum parcă nu a fost niciodată. S-a lucrat la acea lege a vaccinării, vrem să responsabilizăm şi pacientul, dar baza vaccinării este existenţa vaccinului, iar noi nu le avem”, a declarat medicul de familie. 

„Am adus vaccin din străinătate”

De cealalată parte, mii de bebeluşi au rămas neimunizaţi împotriva hepatitei B după ce producătorul vaccinului a invocat probleme de fabricaţie şi nu a mai adus serul în ţară. 

„Am înţeles că situaţia se va rezolva în martie, noi nu avem antihepatitic B de mult timp, dar se pare că se vor găsi nişte soluţii. Micuţii nu îi rechemăm în maternitate, ei trebuie recuperaţi la nivelul medicului de familie”, a subliniat şi profesorul Maria Stamatin, directorul Maternităţii Cuza Vodă din Iaşi. 

Puşi în situaţia de a căuta serul în alte ţări, părinţii s-au lovit de numeroase greutăţi, în special legate de transportul vaccinului, care trebuie adus în ţară în anumite condiţii. 

„Am fost nevoită sa fac eforturi enorme pentru a achiziţiona vaccinul necesar, aducându-l din străinătate, fapt foarte riscant, ţinând cont că se păstrează şi se transporta in condiţii speciale. Nu mi se pare normal ca in secolul 21, într-o ţară civilizată în care prevenţia e importantă, vaccinul să nu fie disponibil. Sper ca la următoarele vaccinări să nu întâmpinăm aceleaşi probleme şi să le găsim, gratuit, la medicul de familie”, a povestit Alexandra Săvulescu, medic stomatolog, pentru „Adevărul”. 

Recent, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a primit fila de buget pentru achiziţia vaccinului tetravalent şi că pentru cel hexavalent va fi făcută o procedură de achiziţie de urgenţă. „Suntem, în continuare, în căutare de vaccin împotriva hepatitei B”, a explicat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii. 

Ce riscă micuţii nevaccinaţi la timp 

Potrivit medicilor, există totuşi o serie de consecinţe pentru micuţi, dacă aceştia nu sunt vaccinaţi la timp „Dacă nu administrăm vaccinul ROR la timp, epidemia de rujeolă se poate răspândi iar formele pe care le fac copiii pot fi mai complicate. În cazul vaccinului hexavalent, de exemplu, cea mai mare problemă, dacă el nu este administrat bebeluşului, este că acesta poate face tuse convulsivă. În ceea ce priveşte vaccinul împotriva heptatitei B, probleme pot apărea dacă el nu este administrat bebeluşilor care provin din mame care au această boală”, a explicat Daniela Ştefănescu. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite