Campania anti-avort a Bisericii împarte România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre mesajele care susţineau posibilitatea ca femeile să hotărască singure dacă îşi doresc să facă avort
Unul dintre mesajele care susţineau posibilitatea ca femeile să hotărască singure dacă îşi doresc să facă avort

Marşul pentru viaţă, susţinut de Patriarhia Română, care a mobilizat mii de oameni pentru a manifesta împotriva avorturilor, nu a fost în asentimentul tuturor. Membrele unor organizaţii feministe şi nu numai au acuzat Biserica de ipocrizie.

Mitingurile anti-avort desfăşurate sâmbătă în toată ţara au scos în stradă mii de oameni. Un rol central l-au ocupat reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care au transmis mesajul religios cu privire la familie, contracepţie şi avort. Acţiunea a stârnit însă vii controverse, mai ales după ce s-a aflat că la Constanţa Arhiepiscopia Tomisului a obligat profesorii de religie să participe la marş. În Bucureşti, Marşul pentru viaţă 2017 a adunat laolaltă peste 4.000 de persoane. Participanţii la eveniment au primit de la organizatori pancarte cu „Sunt iubire, sunt pentru viaţă“, „Femeile merită mai mult decât avortul“, „Ajută mama şi copilul, ei depind de tine“ etc.

Între manifestanţi s-a remarcat şi latifundiarul George Becali. Răspunzând celor care au criticat iniţiativa susţinând educaţia sexuală în şcoli ca mijlocul cel mai bun de a scădea rata avorturilor, Becali a spus că doar sataniştii vor educaţie sexuală în şcoală. „Scrie în Cartea Sfântă vreodată să faci educaţie sexuală în şcoli? Asta vor sataniştii să facă - educaţie sexuală“, a spus Becali.

FOTO Inquam

image

Iniţiativă cinică  sau civică?

Activistele pentru drepturile femeilor au reacţionat pe reţelele sociale, acuzând Biserica de ipocrizie. Potrivit acestora, rata avorturilor nu se reduce cu lozinci, ci cu educaţie sexuală în şcoli şi prin acces nerestricţionat, gratuit chiar, la servicii medicale de specialitate. „Biserica Ortodoxă şi organizaţiile religioase care organizează marşuri anti-avort sunt iresponsabile, ignoră problemele femeilor şi au unicul interes de a-şi consolida puterea prin controlul asupra corpului şi sexualităţii femeilor. Aceleaşi organizaţii religioase care vor interzicerea avortului în România de astăzi se opun predării educaţiei sexuale în şcoli. Anual, mii de adolescente nasc la vârste fragede (suntem pe primul loc în Europa la numărul de naşteri în rândul adolescentelor sub 15 ani). Lipsa educaţiei sexuale nu înseamnă numai sarcini nedorite, copii nedoriţi, drame şi abandon şcolar, înseamnă şi lipsa de asumare a responsabilităţilor, înseamnă ignoranţă cu privire la consimţământ şi boli cu transmitere sexuală“, este unul dintre mesajele care au circulat în mediul online.

Contramanifestaţie

Cei care nu sunt de acord cu interzicerea avorturilor le-au pregătit o surpriză manifestanţilor. Pe traseul pe care s-a desfăşurat Marşul pentru viaţă 2017 din Bucureşti au apărut, încă din timpul nopţii, mesaje care susţineau educaţia sexuală şi posibilitatea ca femeile să hotărască singure dacă îşi doresc să facă avort, precum şi mesaje vădit împotriva Bisericii Ortodoxe Române: „Jos BOR!“, „Educaţia sexuală previne avortul“, „Avort gratis“, „Dreptul la viaţă fără copii!“ etc. Organizatorii au fost surprinşi de graffiti-urile apărute pe trotuar şi pe clădiri, inclusiv pe Biserica Slobozia de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir. „Le-au făcut azi-noapte!“, s-a plâns unul dintre participanţii la marş unui jandarm, care fotografia toate mesajele pentru probe. Până la sfârşitul manifestaţiei din Parcul Tineretului, cuvintele obscene din aceste mesaje, dar în special referirile la BOR, fuseseră şterse de autorităţi.

image

Aduşi cu forţa la marş

La Constanţa, „Marşul pentru viaţă“ a fost organizat duminică. Preoţi, profesori de religie, dar şi mulţi constănţeni care consideră că avortul este un păcat s-au adunat duminică la prânz în faţa Arhiepiscopiei Constanţa, de unde au plecat într-un marş pe străzile oraşului. Acţiunea a provocat un imens scandal, după ce Arhiepiscopia Tomisului a trimis o circulară în toate şcolile din judeţ, în care le-a cerut profesorilor de religie să se mobilizeze: nu doar să participe la marş, dar şi să lipească afişe în şcoli şi să încerce să aducă la miting cât mai mulţi elevi, părinţi şi alţi profesori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite