Bursa locurilor de muncă, oraş cu oraş. Ce joburi se mai caută în România
0Absolvenţii de studii superioare din aproape toată ţara au participat, astăzi, la Bursa Locurilor de Muncă, un eveniment organizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Aproape 10.000 de joburi au fost puse la bătaie de 970 de agenţi economici.
Aproape 11.000 de participanţi la Bursa locurilor de muncă organizată vineri în toată ţara au fost selectaţi pentru angajarea pe unul dintre cele peste 23.000 de posturi disponibile, iar 482 au fost încadraţi pe loc, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).
Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi s-a desfăşurat în toate judeţele, în Bucureşti şi în 82 de agenţii locale şi puncte de lucru ale ANOFM, în total 2.179 de agenţi economici confirmând participarea şi oferind 23.310 locuri de muncă, a precizat sursa citată.
„Locaţiile de desfăşurare ale bursei au fost vizitate de 32.425, între care 22.845 de absolvenţi, 106 persoane care îndeplinesc condiţiile Legii nr. 116/2002 şi 38 de persoane cu handicap. Totodată, 10.889 de absolvenţi au fost selectaţi în vederea încadrării, iar 482 de absolvenţi, dintre care 68 cu studii superioare, au fost încadraţi pe loc", precizează ANOFM.
Principalele ramuri de activitate aferente locurilor de muncă ocupate de către absolvenţi sunt construcţiile de clădiri (55), comerţul cu amănuntul (51), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (49) şi fabricarea articolelor de transport rutier (22).
Cei mai mulţi absolvenţi selectaţi în vederea încadrării în muncă au fost în judeţele Timiş (1.022), Iaşi (792), Maramureş (735), Vâlcea (711) şi Suceava (584).
Absolvenţii fără studii superioare s-au angajat în special pe posturi de confecţioner articole textile (38), agent securitate (31), lucrător comercial (28), agent vânzări (17), operator asamblare vehicule şi confecţioner îmbrăcare volane (câte 15).
Ediţia de toamnă a Bursei Locurilor de Muncă din Capitală a adus dezamăgire pe chipurile tinerilor absolvenţi de facultate, care şi-au pus speranţele în găsirea unui job. Pregătiţi cu CV-uri, tinerii au făcut un tur al meselor, dar şi-au dat seama că joburile oferite de agenţii economici fie nu corespundeau cerinţelor proprii, fie erau prost plătite. Dezamăgiţi au fost şi cei trecuţi de 40 de ani, aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
La primele ore ale dimineţii, în faţa Palatului Naţional al Copiilor aşteptau cu nerăbdare să intre la Bursa locurilor de muncă vreo 40 de persoane, iar pe măsură ce minutele s-au scurs, tot mai mulţi au pătruns în incinta clădirii.
Deşi iniţial păreau entuziasmaţi de faptul că la fiecare masă erau atât reprezentanţi ai unor companii mici, cât şi reprezentanţi ai unor multinaţionale, zâmbetele participanţilor la bursă au dispărut de pe chip în momentul în care au aflat care sunt ofertele companiilor.
Tulcea. Peste 400 de tulceni au participat la Bursa locurilor de muncă
Vineri, de la ora 10.00, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Tulcea, Adina Daniela Untilă, director Executiv Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, în prezenţa prefectului Lucian Simion, a deschis „Bursa locurilor de muncă”, ediţie dedicată tinerilor absolvenţi.
Pentru această Bursă au fost contactaţi peste 200 agenţi economici, dintre care au participat efectiv la bursa 29 angajatori, oferind 218 locuri de muncă vacante.
La această acţiune au participat 428 persoane, din care 112 absolvenţi de învăţământ (plus 19 absolvenţi care indeplinesc condiţiile Legii 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale).
Peste 2 400 de persoane au trecut pe la bursa forţei de muncă pentru absolvenţi organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea. Aceştia s-au “bătut” pe 453 de locuri de muncă puse la dispoziţie de angajatorii vâlceni.
La bursă s-au prezentat tineri, dar şi adulţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Având în vedere blocajul de pe piaţa muncii din judeţul Vâlcea, mulţi dintre absolvenţi au lăsat pretenţiile acasă.
“Caut orice, sunt hotărâtă să lucrez orice, nu contează domeniul de activitate. Eu am terminat Asistenţă Socială şi, de doi ani, nu am găsit nimic de lucru în acest domeniu. Din păcate, în Vâlcea nu sunt locuri de muncă şi sunt foarte dezamăgită”, povesteşte Georgiana, o tânără şomeră.
Peste 900 de prahoveni şi-au căutat de muncă, vineri, la bursa pentru absolvenţi organizată simultan în trei oraşe din Prahova. Spre deosebire de anii anteriori, prima întrebare adresată angajatorilor nu a mai fost despre salariu.
Numărul de participanţi a fost destul de mic, dacă luăm în considerare doar cele câteva mii de absolvenţi de liceu din judeţ care nu au reuşit să promoveze anul acesta bacalaureatul, dar şi câteva mii de absolvenţi de studii superioare care termină în fiecare an Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti.
Cele mai multe locuri de muncă au fost la bursa de la Ploieşti, 706, organizată la Palatul Administrativ, însă de joburi au fost interesaţi în municipiul reşedinţă de judeţ doar 500 de candidaţi. În schimb, cele 160 de locuri de la Câmpina au fost căutate de 248 de absolvenţi, iar de cele 52 de joburi scoase la concurs la Vălenii de Munte s-au interesat 181 de persoane.
Reşiţa. Interes slab pentru bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, o bursă a locurilor de muncă, dedicată exclusiv absolvenţilor, tocmai cei ce au lipsit de la prezentarea ofertei celor 27 de angajatori veniţi să-şi caute forţă proaspătă de muncă.
Absolvenţii unei forme de învăţământ care nu şi-au găsit încă un loc de muncă, dar şi alte categorii de persoane, au avut şansa de a intra pe piaţa muncii, la Bursa locurilor de munca pentru absolvenţi, organizată de către AJOFM la Casa de Cultură a Sindicatelor.
„Obiectivul principal al acestui eveniment îl constituie creşterea gradului de ocupare pentru absolvenţi, nefiind excluse alte categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, prin întâlnirea directă a cererii cu oferta de locuri de muncă, în condiţiile unei concurenţe loiale şi transparente, care să permită realizarea unui echilibru între acestea în timpul cel mai scurt. Aceasta reprezintă o oportunitate pentru toţi solicitanţii de locuri de muncă interesaţi de a cunoaşte mai bine piaţa muncii, ofertele de locuri de muncă, pentru a putea astfel să aleagă un loc de muncă, conform pregătirii lor profesionale, sau , în ultimă instanţă, să se (re)orienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi mai mari de angajare pe termen mediu si lung“ spune Caius Isac, directorul AJOFM CS.
La Slatina, târg de joburi sărac în locuri de muncă
Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Slatina a găzduit, vineri – 27 septembrie, una dintre cele mai sărace Burse ale locurilor de muncă din ultimii zece ani în judeţ. Oferta locurilor vacante a constat doar în puţin peste 260 de posturi, oferite de un număr extrem de mic de firme interesate să facă angajări în aceste vremuri. Drept urmare, şi “apetitul” persoanelor interesate de eveniment a fost unul extrem de scăzut.
Nici măcar o mie de persoane nu au fost interesate, în acest an, de Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi care, în judeţul Olt, a fost organizată doar într-un singur oraş dintre cele opt din teritoriu, respectiv în capitala Slatina.
La acest articol au contribuit: Claudia Spridon, Mugurel Manea, Dana Mihai, Claudia Petraru, Irina Rîpan şi Cristian Franţ.