Big Brother şi fraţii săi malformaţi constituţional

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câţiva ani serviciile secrete tot încearcă să ne convingă că este în interesul nostru să fim ascultaţi, supravegheaţi şi monitorizaţi.

Ni se tot spune că suntem sub un pericol constant din partea a tot felul de pericole externe, interne (intergalactice?) niciodată clar definite. Şi că pentru a face faţă acestui pericol avem nevoie să dăm puteri nelimitate serviciilor secrete de-a ne pătrunde în fiecare colţişor din viaţa privată. Din toată această isterie coordonată, rând pe rând s-au tot născut anomalii constituţionale. Să ne uităm mai departe la aceste anomalii ca la nişte fraţi şi le putem zice, ăla mare, ăla mijlociu şi Prâslea.

Fratele cel mare şi cel mijlociu au murit. Curtea Constituţională i-a ucis după ce mătuşa lor europeană, zisă Directiva, decedase deja prin decizie CJUE, în aprilie 2014. Se pare însă că vor fi clonaţi. Până atunci Prâslea creşte într-o zi cât alţii într-un an. Cel mic e, ca-n poveşti, cel mai cel, vrea să percheziţioneze informatic pe oricine, fără mandat de la judecător.

Cel Mare, cu un nume adevărat lung şi imposibil de reţinut, dar cunoscut ca Legea retenţiei datelor de trafic, a suferit mult până a ajuns pe lume. Părinţii s-au străduit din răsputeri vreme de patru ani. A încercat întâi în 2008 când, pe repede înainte, din iunie până în noiembrie a fost adoptată Legea nr. 298/2008, lege pe care CCR a declarat-o neconstituţională în 2009. În 2012 o nouă Lege Big brother, parcă mai proastă, a trecut prin parlament în doar câteva luni. CCR a anulat-o şi pe asta. Dar nu-i nimic, Domnul SRI s-a declarat îngrijorat, urmează deci o clonare.    

Cel Mijlociu, zis Prepay, deşi ar fi trebuit să-l cheme PrepayWiFI, s-a  născut în vara asta după nici trei luni de gestaţie. De, aşa e când eşti pui de Guvern. N-a ajuns însă să fie înregistrat la primărie. Ar fi ajuns dacă Avocatul Poporului, poate şi ascultând solicitările noastre, n-ar fi sesizat CCR. Şi pe Prepay l-a ucis CCR, deunăzi, pe 16 septembrie. Şi iar s-a îngrijorat Domnul SRI. Câtă grijă! Sigur o să aibă grijă şi să facă un Prepay nou.

Prâslea  - mezinul - e în gestaţie dar se pare că are de gând să se nască înainte de termen. Spre deosebire de fraţii lui mai mari are un nume inteligibil, îl chemă Proiect de Lege privind Securitatea Cibernetică. E acela despre care Generalul SRI Dumbravă zicea că o să fie ca un site-ul Poliţiei

Text de Maria Nicoleta Andreescu

Maria-Nicoleta Andreescu este sociolog cu experienţă în domeniul delincvenţei juvenile. S-a alăturat APADOR-CH în anul 2007, centrându-şi activitatea pe domeniile: transparenţă instituţională, evaluarea respectării drepturilor omului în penitenciare, abuzuri ale poliţiei. Începând cu luna iulie a anului 2013 este directorul executiv al asociaţiei, preluînd această poziţie de la Diana Hatneanu

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite