A meritat sacrificiul Simonei Halep?
0Succesul nu se măsoară prin recompensele pe care le primeşti atunci când câştigi. Succesul se măsoară prin sacrificiile făcute pentru a ajunge să învingi. Se măsoară prin orele pierdute la pregătire, antrenamente şi prin deplasări. Se mai măsoară şi prin micile bucurii ale oamenilor obişnuiţi pe care nu o să le simţi niciodată. Şi uneori se mai măsoară şi prin oamenii care rămân lângă tine atunci când pierzi.
Simona Halep a mai câştigat un turneu şi ne-am bucurat de parcă am fi câştigat chiar noi. Dar ea este astăzi cea care a câştigat, cea care fără să confirme decisiv şi suficient pentru orgoliul nostru naţional a însufleţit o ţară. Şi în acest caz se pune o singură întrebare: merită toate aceste sacrificiile făcute de Simona Halep ani şi ani, de-a rândul? Dar care sunt aceste sacrificii?
Copilărie pierdută pe terenul de tenis
Nu avem nevoie de multe detalii despre cum şi-a petrecut copilăria Simona Halep, dar e suficient să îi vedem îndârjirea ca să înţelegem că a stat ore în şir ca să exerseze lovitura perfectă. Când ceilalţi copii se jucau, ea era pe zgură lovind cât putea de tare o minge îndărătnică. A meritat? Am spune că da, astăzi când a câştigat. Dar e acelaşi răspunsul ca atunci când pierdea?
Bani, bani, bani
Avem obsesia sumei care se cheltuie pe o echipă de top sau pentru pregătirea unui campion. Mereu ne justificăm că ai noştri costă mai puţin decât ai lor şi din această cauză pierdem mereu. Avem şi obsesia câştigurilor materiale ale celor din sport şi sumele revin mereu, redundant şi dezamăgitor. Dar s-a gândit cineva câte dubii au avut părinţii unui copil care au cheltuit tot ce aveau pentru a susţine un sport scump? Acum când Simona câştigă din turnee mai mult decât cheltuie ca să fie prezentă şi când au început să curgă contractele publicitare, am zice că merită. Dar dacă nu ar fi câştigat? Şi ar fi rămas o jucătoare de nivel mediu? Ar mai fi meritat şi atunci?
Nervi, emoţii, supărări
Succesul nu înseamnă doar bani sau puncte în clasament. Succesul înseamnă stres, capacitatea de a face faţă unor aşteptări care întârzie să se petreacă. Succesul înseamnă critici permanente, uneori nedrepte. Succesul mai înseamnă şi dezamăgiri după dezamăgiri de care nimeni nu-şi mai aduce aminte atunci când câştigi. Dar dacă pierzi, toată lumea îşi va spune cu tristeţe că toate relele care s-au spus despre tine sunt adevărate. Şi critici, multe critici, munţi de critici. De la specialişti, de la foşti sportivi, de la comentatori, de la oamenii obişnuiţi, de la cei apropiaţi şi de la oameni pe care nu îi cunoşti. Pentru că întotdeauna criticile sunt mai multe decât laudele, oricât de tare am crede că nu e aşa. Succesul orbeşte mereu şi uităm de criticile care l-au precedat. Şi ne întrebăm din nou: oare a meritat?
Cert e că nimeni nu poate răspunde în locul Simonei la întrebarea dacă merită sau nu... (citiţi restul articolului pe Sereniti.ro)
Un articol semnat de Lidia Marinescu