Învierea la români. La Zalău nu a ajuns Lumina Sfântă, Mazăre a stat la slujba săracilor, iar Ponta s-a rugat în Deltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Veniţi de luaţi lumină!". Este îndemnul la care sute de mii de românii au răspuns luând parte la cea mai importantă slujbă de peste an.

Mii de credincioşi din întreaga ţară au primit, sâmbătă noapte, Lumina Sfântă a Învierii, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Pentru al şaselea an consecutiv, Sfânta Lumină a fost adusă, în jurul orei 20.30, de la Ierusalim prin intermediul unei delegaţii a Patriarhiei Române. A fost trimisă apoi cu mai multe avioane de mici dimensiuni către Suceava, Satu Mare, cu escală la Cluj-Napoca, şi Timişoara, cât şi pentru ceilalţi credincioşi din restul ţării.

Numeroşi preoţi de la Mitropolia Banatului, de la Timişoara, Caransebeş, Arad şi Reşiţa, au aşteptat în Aeroportul Internaţional “Traian Vuia” din capitala Banatului sosirea Luminii Sfinte de la Ierusalim, via Bucureşti.

Anul acesta, Consiliul Judeţan Timiş şi Mitropolia Banatului, au primit o sponsorizare din partea companiei aeriene deţinută de omul de afaceri Ion Ţiriac. Preoţii au aştepat mai bine de două ore în aerogară pentru că Lumina a fost transportată de pe Aeroportul “Henri Coandă” cu un avion ultrauşor, cu doar două locuri, a cărui viteză de croazieră este mai mică decât al unui avion de pasageri.

La Constanţa, Slujba de înviere a fost oficiată într-o locaţie mai neobişnuită. Lumina Sfântă a venit pe mare, iar ÎPS Teodosie le-a dat lumină credincioşilor între ruinele cetăţii Tomis. Primarul Radu Mazăre a celebrat Învierea lui Hristos la capela din cartierul săracilor - tocmai cel care i-a adus ancheta procurorilor anti-corupţie.

image

Primarul Constanţei a primit o pungă cu anafură. El a ascultat slujba de Înviere în cartierul săracilor FOTO: Adrian Boioglu

În judeţul vecin, Tulcea, Victor Ponta alături de Daciana şi cei doi copii ai săi au participat la slujba de Înviere în Delta Dunării. Premierul i-a avut alături pe ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin dar şi pe tata-socru, senatorul PSD Ilie Sârbu. Locaţia aleasă de premier este un resort situat lângă localitatea Murighiol, judeţul Tulcea. Camerele recent inaugurate sunt locul din care turiştii pot să plece către diferite destinaţii din deltă, de unde pot face o baie în piscina olimpică, expediţii de admirare a florei şi faunei de pe Lacul Murighiol sau o pot pleca într-o aventură la pescuit. Înainte de a ajunge la ceremonia religioasă, premierul a postat un mesaj pe Facebook şi mai multe imagini surprinse pe un canal.

La Iaşi, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a transmis credincioşilor, prin mesajul de Paşte, că: „Există o luptă permanentă între viaţă şi moarte, între lumină şi întuneric. Această luptă se desfăşoară în min­tea şi în inima oamenilor, dar şi la nivelul societăţii din multe părţi ale lumii. Am amintit, anul trecut, în cuvântul pastoral de Crăciun, despre persecuţiile sângeroase la care sunt supuşi în vremea noastră creştinii, în Siria îndeosebi, dar şi în alte ţări. La această stare de persecuţie împotriva creştinilor se adaugă acum tensiunea între ruşi şi ucrainieni, creştini ortodocşi deopotrivă, fapt ce dă conflictului o nu­anţă cu atât mai dureroasă, mai greu de înţeles. Nimic nu este mai neomenesc şi necreştinesc decât războiul dintre fraţi. Este şi acesta un semn al întunericului, al neînţelegerii de către creştini a tainei Învierii, o incapacitate de a transpune în viaţa proprie şi a societăţii adevărul mântuitor al credinţei în Hristos“.

Un mesaj asemănător a transmis şi ÎPS Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei a ţinut, ca în fiecare an, să trimită un cuvânt de învăţătură enoriaşilor dâmboviţeni. ÎPS a îndemnat la linişte, iubire şi răbdare. La fel şi părintele Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei:

“Cu drag invit să trăiţi în lumină şi în iubire, să vă iertaţi duşmanii, precum ne cere Mântuitorul, să vă cultivaţi viaţa duhovnicească, să vă imunizaţi interior împotriva tuturor „ştirilor” care otrăvesc lăuntric, să vă fortificaţi întru discernământ, să culegeţi nectar cu mult folos, să vă zidiţi viaţa interioară şi să creşteţi în dragostea de Dumnezeu şi de semeni, precum ne invită Mântuitorul cel Înviat din morţi“.

Timotei, arhiepiscoul Eparhiei Aradului l-a citat, în mesajul său de Paşte, pe părintele Dumitru Stăniloae - ”Privind mereu la Hristos şi Hristos privind mereu la el şi aflându-se într-o convorbire continuă, omul devine tot mai asemenea lui Hristos, căci imită chipul Lui, îşi însuşeşte modul Lui de a fi şi de a gândi. Iar prin aceasta i se transmite omului puterea spirituală însăşi a lui Hristos”.

Biserici şi curţi neîncăpătoare

Cea mai aglomerată biserică din oraşul Vaslui s-a dovedit a fi Adormirea Maicii Domnului, lăcaşul de cult din centrul oraşului. Acolo, peste 2500 de persoane au participat la Slujba oficiată de un sobor de preoţi condus de Vasile Pârcâlabu, fostul protopop al Vasluiului. Pentru că şi curtea bisericii a devenit neîncăpătoare, zeci de credincioşi au asistat la slujbă, pe lângă garduri.

Lumina Învierii de la Ierusalim a ajuns pe Aeroportul din Bacău cu întârziere de două ore, după o escală în Bucureşti. Înainte de slujbă, dar şi după ce au luat lumină, mulţi dintre brăileni s-au fotografiat cu telefoanele mobile lângă micul aranjament tematic amplasat lângă impunătorul edificiu. Doi îngeri, câţiva iepuraşi şi câteva ouă de Paşti, asta reprezintă figurinele din plastic acoperite cu o multitudine de leduri multicolore, oferite de o firmă privată şi montate acolo de Primărie.

image

Lumina Sfântă a ajuns şi la Bacău FOTO: Mircea Merticariu

În ciuda vremii de afară, credincioşii din Slobozia au participat la slujba organizată în noaptea de Înviere. Oamenii au mers în pelerinaj la la catedrala „Înălţarea Domnului” din oraş. Cu lumânări aprinse în mâini oamenii s-au rugat pentru bunăstare şi au cântat în cor „Hristos a Înviat”. Bătrâna Ioana Mihalcea (67 de ani)a străbătut oraşul pentru a participa la slujba de Înviere organizată la la catedrala „Înălţarea Domnului”.

„Aici simt harul lui Dumnezeu cel mai bine. Am venit să iau lumină şi pască. Tot în această seară mă voi şi împărtăşi” a declarat bătrâna.

Zeci de credincioşi au aşteptat Învierea Domnului la una dintre cele mai frumoase mănăstiri din judeţul Călăraşi. La Libertatea, loc sfânt cunoscut drept perla Bărăganului, oamenii au ajuns încă de la ora 23.30. Bucuria Învierii a fost adusă la miezul nopţii de Lumina Sfântă, împărţită de preot tuturor enoriaşilor care au rostit într-un glas: Hristos a Înviat!.

Mănăstirea a fost denumită pe bună dreptate, “perla Bărăganului”, după ce mai bine de 20 de ani biserica a fost părăsită şi au păscut oile în ea. A renăscut apoi din propria cenuşă. Biserica a funcţionat ca filie a Parohiei Coslogeni până în anul 1976, în satul Brătianu, când din ordinul reprezentanţilor regimului comunist, locuitorii satului au fost strămutaţi, iar biserica a fost lăsată în paragină, devenind adăpost pentru animale. În acest stadiu a găsit-o episcopul Damaschin Coravu, care la 1 iulie 2000, a dat binecuvântarea pentru înfiinţarea  unei mânăstiri de maici, cu hramul Sfânta Treime. „ De la un adăpost pentru oi, cu voia bunului Dumnezeu, s-a reuşit construirea mânăstirii“, a spus Prea Cuvioasa maica stareţă, Daria Clinicu.

„Este destul de rece, dar nu contează. Paştele este cea mai mare sărbătoare creştină şi un credincios adevărat nu poate lipsi“, a spus Rareş Turcu din Braşov. La Înviere au venit şi foarte mulţi tineri. Nu toţi însă au fost pătrunşi de slujbă. O parte dintre ei au venit să socializeze şi să discute cu prietenii. Unii nu ştiau nici măcar ce înseamnă Paştele pentru creştinii din toată lumea.

image

Învierea la Braşov FOTO: Simona Suciu

Craiovenii au putut urmări slujba de Înviere pe un ecran amplasat în curtea lăcaşului de cult. Preoţii le-au transmis oamenilor că Sfintele Paşti, ca sărbătoare a Învierii lui Hristos, îi îndeamnă la pocăinţă, iertare, fapte bune şi viaţă sfânt. „De la mic la mare, cu toţii venim la biserică să luăm lumină şi Sfintele Paşti. Este o noapte care ne apropie mai mult de credinţa şi de minunea Învierii din morţi a Mântuitorului, eveniment ce a dat un sens nou vieţii noastre şi existenţei umanităţii“, a declarat Mitropolitul Olteniei. 

image

Slujba de Înviere la Craiova FOTO: Andreea Mitrache

Pentru prima dată slujba de Înviere în oraşul Turnu Severin a fost săvârşită, anul acesta, chiar în Catedrala episcopală aflată în construcţie şi, într-un glas, cler şi popor, martori ai ridicării Mântuitorului din morţi, au cântat „Hristos a înviat!”.  “Este cu adevărat un moment istoric pentru Episcopia Severinului şi Strehaiei şi pentru noi slujitorii sfintelor altare pentru că după 20 de ani de la punerea pietrei de temelie astăzi slujim în interiorul sfintei catedrale şi după 10 ani de la întronizarea Sfintelui Părinte Nicodim ca Episcop al Severinului şi Strehaiei. Cu ajutorul bunului Dumnezeu am primit sprijin pentru a ridica acest edificiu, mai avem nevoie de fonduri pentru împodobirea lui cu pictură şi pentru mici finisaje interioare şi exterioare”, a spus Achim Daniel, preot paroh la Catedrala Episcopală.

Cei mai mulţi dintre creştinii alexăndreni au ales Catedrala ” Sf Alexandru”, lăcaşul de cult unde slujba a fost oficiată de Prea Sfinţitul Galaction Stângă, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului. Cu lumânări aprinse în mâini oamenii s-au rugat pentru  sănătate, fericire, zile mai bune şi au  cântat în cor „Hristos a Înviat”. ”Vin aici pentru că acesta este cea mai frumoasă biserică din oraş şi slujba este întotdeauna deosebită. Vin cu nepoţii să mă rog pentru sănătate şi pentru iertarea păcatelor. Toată lumea ar trebui să se împărtăşească înainte şi apoi să participle la slujbă”, ne-a mărturisit o bătrână, participantă la slujbă.
Străzile Alexandriei au fost luminate toată noaptea , iar oamenii au circulat cu lumînări în mâini, către case, până dimineaţa.

Excepţiile

Pentru întâia oară, reşiţenii au putut duce acasă lumina de la Sfântul Mormânt pentru că această lumină a ajuns în acest an şi la Reşiţa. Vremea rea de afară a făcut ca avionul cu lumina de la Ierusalim să întârzie puţin, dar reşiţenii nu au aşteptat mai mult decât sfertul academic, Slujba Învierii începând puţin după miezul nopţii, tocmai pentru că preoţii au aşteptat ca această lumină să ajungă la ei.

Dacă la Reşita, Lumina Sfântă a ajuns, anul acesta, pentru prima dată, la Zalău nu a mai ajuns. Chiar dacă reprezentanţii Episcopiei au decis să nu facă, anul acesta, demersurile pentru a aduce Sfânta Lumină a Învierii de la Ierusalim, oamenii au venit în număr foarte mare să ia parte la slujba din noaptea de Paşti. Numai la Catedrala Episcopală "Înălţarea Domnului" (Sfânta Vineri, cum este ea cunoscută), au participat la slujbă câteva mii bune de credincioşi, care au profitat şi de vremea bună - fără ploaie şi cu temperaturi rezonabile - aducându-i acolo chiar şi pe cei mici.


Mii de credincioşi au fost la slujba d eÎnviere în Zalău FOTO: Alina Pop

image

„Învierea înseamnă viaţa, înseamnă biruinţă"

Slujba din această noapte a fost una deosebit de importantă atât pentru preoţii prezenţi la catedrala episcopală din Baia Mare, cât şi pentru credincioşi.„În fiecare an vin aici. Nu merg de multe ori la biserică, însă cred că fiecare creştin trebuie măcar în noatea de Înviere să meargă la biserică. Vom duce lumina acasă, vom sta cu familia la masă şi vom ciocni un ou“, a spus Mihai, un băimărean în vârstă de 36 de ani.

Mii de credincioşi au luat parte la Slujba de Înviere oficiată şi în bisericile orădene. Numărul celor care au optat pentru biserica Sf. Apostol Andrei a fost impresionant, fiind una dintre cele mai importante lăcaşe de cult din oraş, astfel că au fost pregătite peste 14.000 de pachete cu Paşti. Lumina sfântă a fost luată de către preot cu ajutorul unei lumânări de la candela de pe Sfânta Masă din altarul bisericii, după care credincioşii au fost chemaţi să ia lumină prin rostirea cuvintelor: "Veniţi de luaţi lumină!".

Bisericile din Târgu-Mureş au devenit neîncăpătoare, imediat ce s-a apropiat de miezul nopţii. Cu mic, cu mare, cu lumânări în mână, credincioşii au venit să ia lumină. Creştinii  o consideră cea mai importantă sărbătoare din an, pentru că reprezintă trecerea de la moarte la viaţă veşnică. " Am venit cu gânduri bune. M-am pregătit sufleteşte, m-am rugat şi am ţinut post ultima săptămână " spune Dina Florea.  "Am 60 de ani, şi de 57 de ani nu lipsesc de la nici o slunbă de Înviere, chiar dacă am fost bolnav sau obosit, am venit. Înseamnă viaţa, înseamnă biruinţă" mărturiseşte Gheorghe Iancu.

Noaptea Învierii Domnului a adunat mii de credincioşi la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Încă de pe la ora 23:30, curtea catedralei dar şi platoul din faţa acesteia erau pline de credincioşi, care cu lumânări şi candele în mână au venit să ia lumină, să asiste la slujbă şi să se bucure de Învierea Domnului Iisus Hristos.

În cel mai mare cartier al Clujului, credincioşii au urmărit slujba de Înviere de pe un ecran amplasat afară
Mii de clujeni, de toate vârstele, au luat parte la slujbele de Înviere oficiate la bisericile din oraş. În cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, sute de oameni au cântat, alături de preoţi „Hristos a înviat!“ şi au urmărit slujba de pe un ecran uriaş amplasat în afară bisericii.

Anul acesta, mitropolitul Clujului a subliniat în mesajul său de Paşte că multă lume manifestă indiferenţă faţă de cele spirituale şi regretă că oamenii nu includ şi religia printre preocupările lor.

Slujba de Înviere la Prislop, la mormântul lui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop a fost una dintre principalele destinaţii ale hunedorenilor, în Noaptea Învierii. Mii de oameni au asistat la slujbele religioase care au avut loc la Prislop, deşi lăcaşul de cult, la fel ca majoritatea bisericilor din Hunedoara, nu a mai fost la fel de aglomerat ca în anii trecuţi.  La Mănăstirea Prislop, au venit să sărbătorească Noaptea Învierii câteva mii de oameni. În jurul orei 1.00, aglomeraţia s-a risipit, iar în curtea bisericii din Ţara Haţegului au mai rămas câteva sute de credincioşi.

Liniştea s-a lăsat apoi peste mănăstire, doar slujbele religioase şi corul măicuţelor mai putând fi auzite, iar pelerinii care au urcat la cimitir s-au putut ruga netulburaţi în faţa mormântului părintelui Arsenie Boca.

image

Mai puteţi citi:

Hristos a Înviat! Lumina Sfântă a Învierii a fost oferită credincioşilor din România

FOTO Premierul Victor Ponta a sărbătorit Paştele la un Resort de lux din Delta Dunării, alături de familie şi mai mulţi miniştri

Românii bat tradiţiile cu superstiţiile, de Paşte: scăldatul în Vinerea Mare ne face sănătoşi tun, iar apa cu busuioc le garantează fetelor că vor fi iubite

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite