20 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu au ajuns la DSP-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO syntha.ro
FOTO syntha.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, că 20 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu au ajuns la direcţiile de sănătate publică din ţară, iar până la finalul săptămânii vor ajunge şi celelalte.

”Fabricaţia a fost încheiată de către compania Antibiotice Iaşi. Deja 20 de milioane din cele 30 de milioane produse, de comprimate, au ajuns la DSP-uri şi întreaga cantitate va ajunge la nivelul acestora până la sfârşitul acestei săptămâni”, a declarat  Alexandru Rafila. 

Potrivit ministrului, autorităţile fac o estimare a numărului total de persoane din categoriile vulnerabile care vor trebui să ia aceste medicamente în cazul unui incident nuclear.

”Între timp, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate facem o evaluare şi o cartografie a persoanelor pe grupe de vârstă. O avem la nivel naţional şi la nivel judeţean, dar acuma mergem puţin mai în profunzime şi aşteptăm cifrele referitoare la numărul fie de persoane de pe lista fiecărui medic de familie pentru că intenţionăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distribuirea acestor comprimate la pacienţii de pe propriile liste, cu precizarea că această campanie de distribuire va fi dublată, în perioada imediat următoare, de o campanie de informare. Avem deja materialele realizate, care să permită înţelegerea modului de utilizare a acestor comprimate care nu trebuie în niciun caz luate de către persoane sau de către copii decât în cazul unei recomandări exprese într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear. Nu are nici un fel de rost, este dinpotrivă chiar periculos consumul acestor medicamente în afara unei astfel de situsaţii extreme.De asemenea recomandările vor include şi modul de păstrare a acestor comprimate pentru că ele au o valabilitate de câţiva ani şi e bine ca odată primite ele să fie păstrate în condiţii corespunzătoare şi sigur în caz de nevoie să poată să fie luate, dar nu în afara unei astfel de precizări care trebuie să vină de la autorităţile de sănătate publică”, a explicat Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite