Sfaturi de la endocrinolog, despre echilibrul iodului în organism. Când apar afecţiuni grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iodura de potasiu protejează tiroida FOTO syntha.ro
Iodura de potasiu protejează tiroida FOTO syntha.ro

Un medic specialist în endocrinologie demontează, şi el, isteria privind cumpărarea iodurii de potasiu fără nicio prescripţie medicală, doar de teama unei contaminări nucleare.

Iodul are un rol foarte important în cazul unei contaminări radioactive, care poate să apară în cazul unui atac nuclear. 

Dr. Andreea Purec-Popescu, medic specialist endocrinologie-şef al Secţiei Endocrinologie din cadrul SJU Târgu-Jiu, detaliază modul în care se administrează tabletele de iodură de potasiu în această situaţie. 

„Profilaxia contaminării radioactive se realizează cu tablete de iodură de potasiu, numai în cazul expunerii radioactive. ATENŢIE!!! Tabletele de iodură de potasiu au o concentraţie de 1000 ori mai mare decât doza necesară zilnică şi se administrează doar în cazul unui atac nuclear, cu precădere copiilor (aceştia fiind mai susceptibili a fi afectaţi) în primele ore după expunerea la norul radioactiv. Iodura de potasiu protejează tiroida, blocând captarea acesteia a iodului radioactiv şi prevenind astfel apariţia diverselor forme de cancer tiroidian. Iodura de potasiu nu protejează împotriva altor izotopi radioactivi, administrare profilactică a acesteia făcându-se doar în cazul unei informări oficiale a medicilor“, a precizat dr. Andreea Purec-Popescu, şefa Secţiei Endocrinologie din cadrul SJU Târgu-Jiu.

Care este necesarul zilnic de iod

Medicul specialist a prezentat care sunt principalele funcţii ale iodului: „Iodul este un oligoelement prezent în organismul uman în cantităţi infime (15-20 mcg), dintre care un procent de 70% la nivelul glandei tiroide, unde participă la sinteza hormonilor tiroidieni, fiind esenţial pentru funcţionarea normală a glandei tiroide. Poate avea şi alte roluri în organismul uman (antiviral, antifibrochistic, antineoplazic)“.

Necesarul zilnic de iod al organismului este de 150 mcg/zi, care poate creste în mod fiziologic la peste 300 mcg/zi în anumite situaţii: la nou născut, sarcină şi alăptare sau la pubertate. „Deficitul de iod la nivel mondial a fost redus dramatic prin programe universale de iodare a sării de masă. În România, în anul 2001 s-au identificat zonele geografice cu deficit de iod, numărându-se numai puţin de 30 de judeţe, printre care şi Gorjul, iar în anul 2002 a intrat în vigoare legislaţia de iodare universală a sării de masă şi în 2004 a pâinii. Iodul se mai găseşte natural în alimente precum peştele de origine marină, creveţi, nuci, lapte de vacă, soia, fasole verde etc“, precizează medicul Andreea Purec-Popescu.

La ce afecţiuni poate duce deficitul sau excesul de iod 

Trebuie menţinut un echilibru al iodului în organism deoarece deficitul sau excesul pot duce la o serie de afecţiuni grave. 

„Deficitul de iod se asociază cu o serie de afecţiuni grave precum hipotiroidismul clinic, guşă endemică şi cretinismul endemic (deficit de iod în cursul sarcinii), afecţiune neuro-senzorială caracterizată prin surditate, dizabilităţi intelectuale, spasticitate motorie, pubertate întârziată şi nanism tiroidian dizarmonic. Excesul de iod provoacă aceleaşi manifestări ca şi deficitul de iod (nivelul crescut de iod inhibă sinteza  hormonilor tiroidieni şi nivelul crescut de TSH, hormon ce stimulează hipertrofia glandei tiroide cu apariţia gusii şi hipotiroidie)“, arată medicul specialist de la spitalul din Târgu Jiu.

Hipertiroidismul apare cel mai frecvent în urma tratamentului cu iod sau cu Amiodarona, medicament cu conţinut mare de iod administrat în tratamentul cardiologice al unor forme de tulburări de ritm cardiac. Excesul de iod provoacă şi anumite forme de cancer tiroidian, în special formă papilară.

Vă recomadăm să citiţi şi 

Accidentul a avut loc în intersecţia cu sens giratoriu dintre străzile strada Luncilor cu DN 67 D.

A evadat din arestul la domiciliu pentru a merge la o sală de jocuri de noroc

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite