Votul pentru MRU: Oastea PSD, îngenuncheată de genunchiul lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis a reuşit să-l impună pe Mihai Răzvan Ungureanu în Parlament, în pofida PSD FOTO Mediafax
Klaus Iohannis a reuşit să-l impună pe Mihai Răzvan Ungureanu în Parlament, în pofida PSD FOTO Mediafax

Parlamentul l-a validat ieri pe Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe, în timp ce Victor Ponta a privit din Turcia cum partidul pe care îl conduce a pierdut majoritatea.

Senatorul liberal Mihai-Răzvan Ungureanu a depus ieri jurământul de numire în funcţia de director al SIE, după ce plenul reunit al celor două Camere l-a validat în funcţie cu 278 de voturi favorabile şi şase “împotrivă”. Alţi cinci aleşi prezenţi la şedinţă s-au abţinut de la vot. Astfel, liberalii au reuşit ieri să strângă o majoritate de conjunctură, după ce parlamentari din toate grupurile, cu excepţia celor de la PSD, PMP şi ALDE, s-au prezentat la şedinţa plenului reunit şi au votat în favoarea numirii senatorului liberal Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE. Deşi au avut 14 oameni în minus, după ce 10 liberali şi patru parlamentari UNPR au lipsit de la şedinţă, liberalii au reuşit să aducă în plen 289 de parlamentari, cu 11 mai mult decât aveau nevoie pentru a asigura cvorumul de şedinţă, de jumătate plus unu dintre cei 554 de parlamentari câţi numără Legislativul.

MRU: „Putem schimba percepţia asupra serviciilor“

La finalul votului, Ungureanu le-a mulţumit parlamentarilor, în special celor de la UNPR şi UDMR pentru votul acordat şi a declarat că este onorat să preia încă o dată şefia Serviciului de Informaţii Externe. „Prin votul dumneavoastră primesc nu doar o încuviinţare a mandatului, ci un mandat social al instituţiei pe care o voi coordona, pentru că dumneavoastră prin vot aţi demonstrat că există o raţiune socială a acestei numiri. Vremurile sunt grele, norii se adună şi când vine ploaia, aşa cum când vine ploaia îţi iei umbrela, când vezi cum arată lumea astăzi încerci să ai o structură de securitate din ce în ce mai bună", a spus MRU.

În ce priveşte revenirea sa la conducerea SIE, Ungureanu a subliniat că o prioritate a viitorului său mandat va fi modificarea cadrului legislativ care priveşte serviciile, dar şi “schimbarea percepţiei care planează” asupra structurilor de informaţii. “Vreau să îmi conving colegii că doar împreună putem schimba percepţia păguboasă care planează asupra serviciilor noastre speciale care, deşi autonome, par să nu dea socoteală nimănui. Mandatele prin care am trecut m-au făcut să înţeleg că este nevoie de un nou cadru legislativ, de o nouă abordare a problematicii de securitate”, a explicat Ungureanu.

PSD şi ALDE, la braţ

La începutul şedinţei conduse de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, respectiv de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a lansat un atac dur la adresa lui Ungureanu şi i-a criticat pe liberali pentru susţinerea fostului premier sprijinit de PDL. “Sunt surprins să constat puterea de metarmofozare a colegului Mihai-Răzvan Ungureanu. Nu ştiu dacă este o pierdere sau un câştig pentru mine, dar atâta vreme cât sunt interesat de viaţa publică, sunt interesat şi de cei care o populează. Am văzut un ministru de Externe care a îmbrăcat haina aroganţei şi a dublului limbaj. Am văzut, un pic în iarna şi primăvara anului 2012, probabil cel mai slab, orgolios şi ineficient prim-ministru pe care l-a avut România. Am văzut un politician de rând motivat cu cheiţa sau cu telefonul, cu ieşiri isterice. Avem în faţă un produs expirat politic pe care contestatarii săi cei mai vehemenţi de acum trei ani ni-l prezintă ca pe un produs nou”, a spus Neacşu. La finalul discursului său, şeful deputaţilor social-democraţi a citat din discursul susţinut de fostul preşedinte PNL Crin Antonescu la momentul moţiunii de cenzură depuse de PSD şi de PNL împotriva lui Mihai-Răzvan Ungureanu, pe atunci premier.

La fel de acid a fost şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care l-a criticat pe Ungureanu, pe motiv că nu ar fi suficient de echilibrat pentru a ocupa funcţia de şef al SIE, după care a părăsit sala de plen ca să boicoteze şedinţa prin absenţa sa.

UDMR, la cuţite cu PSD

Pe de altă parte, premierul interimar Gabriel Oprea a convocat o şedinţă a grupului parlamentar UNPR chiar înainte de şedinţa plenului reunit, pentru a număra absenţii. La rândul lui, liderul UDMR Kelemen Hunor şi-a manifestat deschis sprijinul faţă de Ungureanu, pe care l-a complimentat în faţa aleşilor, nu fără a-l înţepa pe liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu. “Mă bucur că domnul lider al grupului PSD mă înţelege. Mă bucur că a ajuns la această înţelepciune. Eu am stat alături de Victor Ponta şi nu mi-a fost uşor. Nu din cauza lui Victor Ponta, din cauza unor colegi ai dumneavoastră, domnule Neacşu. Nu mi-a fost uşor, dar mi-am respectat cuvântul şi voi veni la serviciu, şi de la Miercurea Ciuc, şi de la Cluj, şi voi veni şi de pe Lună pentru oameni care şi-au respectat cuvântul faţă de mine, faţă de noi”, a spus Kelemen Hunor, în aplauzele liberalilor din sală.

Trei parlamentari PSD au spart boicotul

Trei aleşi PSD s-au prezentat la votul pentru numirea lui Ungureanu la şefia SIE, în ciuda ordinului primit de la partid. Astfel, parlamentarii PSD Petre Petrescu, Vasile Popeangă şi Nicolae Florian au votat la şedinţa plenului reunit, în ciuda deciziei luate de conducerea social-democrată. Mai mult, când deputatul PSD Vasile Popeangă s-a ridicat din bancă şi a mers să voteze, aleşii liberali l-au aplaudat furtunos. În sală s-a “rătăcit” şi parlamentarul ALDE Cezar Cioată, care a votat pentru numirea lui MRU la SIE, în ciuda directivelor date de Călin Popescu Tăriceanu.

Ilie Sârbu, în Turcia

Exact în ziua în care Parlamentul l-a trimis pe MRU înapoi la şefia SIE, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a decolat spre Istanbul, acolo unde ginerele său, premierul Victor Ponta, se reface după operaţia suferită la genunchi. Ilie Sârbu a plecat spre Istanbul de pe aeroportul Otopeni, la ora 10.05, cu o aeronavă a companiei Turkish Airlines.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite