Victor Ponta se retrage din funcţia de şef al PSD. Rovana Plumb: Nu demisionează, este o retragere temporară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Mediafax
Victor Ponta FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta le-a transmis colegilor săi social-democraţi că renunţă la funcţia de preşedinte al PSD şi la toate funcţiile conducere ale partidului.

Ponta spune că prin decizia sa doreşte să ferească partidul de eventualele pierderi de imagine ca urmare a faptului că este cercetat penal de DNA. Atent cu imaginea PSD, Victor Ponta nu spune nimic despre renunţarea la poziţia de şef al Guvernului României.

Redăm mai jos scrisoarea de demisie a lui Victor Ponta:

Către

Dna Rovana Plumb - Preşedinta CN PSD
Dl Andrei Dolineaschi - Secretar General al PSD
membrii Biroului Permanent National
membrii Comitetului Executiv National

Stimaţi colegi, prieteni şi camarazi politici,

Sunt din 2002 membru PSD şi sunt convins că întreaga mea viaţă politică se va desfăşura doar alături de acest partid şi de valorile pe care le reprezintă. Vreau să vă mulţumesc încă o data dvs. şi tuturor membrilor PSD pentru onoarea supremă pe care mi-aţi făcut-o în 20 Februarie 2010 atunci când m-aţi ales ca lider al vostru.

Deşi erau momente cumplit de grele pentru partid şi pentru ţară, am reuşit în peste 5 ani de bătălii politice să îndeplinim cele mai multe din aşteptările românilor care ne-au votat. Aţi fost mereu alături de mine, iar solidaritatea noastră ca echipă de conducere a PSD a fost un element determinant.

Am reuşit împreună să obţinem cel mai mare număr de aleşi locali, parlamentari şi europarlamentari din istoria noastră ca partid. Ne-am comparat în performanţe electorale şi de guvernare cu momentele în care Partidul nostru a fost condus de Ion Iliescu şi Adrian Năstase şi am reuşit să păstrăm PSD ca principală forţă politică în România - singurul reprezentant legitim al social-democraţiei. Dar sunt conştient şi responsabil de faptul că am pierdut din nou alegerile prezidenţiale din 2014, chiar dacă am obţinut cel mai mare număr de voturi din anul 2000. Este o realitate şi o provocare pentru noi în viitor!

Până atunci, însă, urmează anul 2016 - un alt an extrem de important pentru PSD şi pentru România! Bătălia va fi foarte dură pentru că, iată, toţi cei care au slujit şi au reprezentat Regimul Băsescu revin azi în funcţii şi fac ceea ce ştiu alături de Klaus Iohannis. Iar cei care în mod naiv credeau în noiembrie că „şi-au luat ţara înapoi” încep să înţeleagă că, de fapt, alţii au profitat de ei ca să pună iar stăpânire pe România!

PSD a fost şi va fi mereu singurul partid în care am activat politic, pe care îl iubesc şi cu care mă voi mândri mereu. Am încercat să fiu un plus pentru partid şi un lider cu care să vă mândriţi. Nu am considerat niciodată că poziţia sau funcţia mea personală sunt mai importante decât imaginea şi performanţa partidului.

Avem de partea noastră rezultatele incontestabile ale guvernării: creştere şi dezvoltare economică, am restituit pensii şi salarii, am relansat fondurile europene, investiţiile în şcoli, spitale şi infrastructură. Şi cred cu tărie că Guvernarea alături de UNPR şi ALDE este performantă şi în folosul României. Iar toată energia şi puterea mea le voi dedica actului de guvernare.

Există însă şi o situaţie nouă, specială, fată de care trebuie să reacţionez: preşedintele PSD este anchetat de DNA (nu contează cum şi de ce!). Şi alţi colegi ai noştri au renunţat temporar la funcţiile politice pentru a-şi lămuri situaţia juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum!

Pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD, vă aduc la cunoştinţă decizia mea de a nu mai ocupa nicio functie de conducere în Partid până la momentul în care îmi voi demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse (în ce mă priveşte nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie prevăzută de Constituţie!). În cazul în care nu voi avea o soluţie a justiţiei în acest sens până la data Congresului PSD, nu voi candida la nicio funcţie şi voi lupta din simpla şi onoranta calitate de membru de partid.

Am toată convingerea şi încrederea că Rovana Plumb, Andrei Dolineaschi, Liviu Dragnea şi ceilalţi colegi vor asigura cu succes conducerea Partidului în această perioadă, iar eu îmi voi face alături de ei, ca prim-ministru şi membru de partid, datoria faţă de PSD şi faţă de milioanele de români care au fost şi sunt alături de noi.

Vă mulţumesc!

Reacţii după demisia lui Victor Ponta

Rovana Plumb: Nu există posibilitatea ca Ponta să se retragă şi de la Guvern

image

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb, a declarat că Victor Ponta a luat decizia de a renunţa la functia de conducere din partid „pentru a-şi putea demonstra nevinovăţia“ şi a precizat că nu există varianta ca premierul să se retragă din fruntea Guvernului, pentru că acest lucru ar genera „o criză politică majoră“.

"Decizia lui Victor Ponta demonstrează clar preocuparea sa pentru partid, faptul că rămâne în continuare ca prim-ministru demonstrează că, până la capăt, împreună în coaliţia la guvernare, vom răspunde aşteptărilor românilor şi ne vom duce la bun sfârşit toate angajamentele. A luat această decizie ca să-şi poată demonstra nevinovăţia. Sunt convinsă că Victor Ponta e nevinovat şi cu toţii aşteptăm să revină la conducerea executivă a partidului", a spus Rovana Plumb la Antena 3, potrivit Agerpres.

În privinţa posibilităţii ca Ponta să demisioneze şi din fruntea Guvernului, Rovana Plumb a spus că „nu există această posibilitate. Dacă la partid putem prelungi interimatul fără să existe probleme sau crize, la Guvern prelungirea interimatului ar duce la o criză politică majoră. Ori ne-am angajat foarte clar că avem nevoie în această perioadă de stabilitate politică, economică, dar şi stabilitate socială. Vom vedea ce se va întâmpla când Parlamentul îşi va relua activitatea", a mai spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb, cea care va asigura interimatul funcţiei de preşedinte al PSD,  a spus că nu este vorba nici pe departe de o demisie a lui Victor Ponta din funtea PSD, ci doar de o retragere temporară din fruntea partidului. „Victor Ponta nu demisionează din funcţia de preşedinte, este pur şi simplu o retragere temporară. Victor Ponta nu va mai ocupa nicio funcţie de partid până la momentul în care îşi va demonstra nevinovăţia faţă de acuzaţiile aduse“, a spus Plumb.

Alina Gorghiu: Gestul lui Ponta, o diversiune

Alina Gorghiu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Retragerea lui Victor Ponta de la preşedinţia PSD reprezintă „doar o diversiune“, iar acesta ar trebui să-şi dea demisia din fruntea Guvernului, pentru că afectează imaginea României, a declarat co-presedintele PNL Alina Gorghiu.

„Din punctul meu de vedere, gestul dlui Ponta este doar o diversiune menită să atenueze presiunea opiniei publice asupra domniei sale. Dacă era îngrijorat de imaginea PSD, şi-ar fi dat demisia de acum o lună, de când DNA a început urmărirea penală. De fapt, domnia sa cred că doar încearcă să câştige timp. Eu cred că trebuie să facă un alt gest de onoare faţă de români: să-şi dea demisia din funcţia de premier“, a afirmat Gorghiu, duminică, la postul B1 TV, potrivit Agerpres.

"Pe mine, ca simplu cetăţean, nu mă interesează ce face preşedintele unui partid, ci care sunt efectele guvernării şi cum trăiesc în România", a spus Alina Gorghiu.

Firea: Prioritatea e să continuăm cu Ponta premier

image

Premierul Victor Ponta va continua să participe la şedinţele conducerii şi după retragerea din funcţia de preşedinte, a declarat, duminică, senatorul PSD Gabriela Firea, purtător de cuvânt al social-democraţilor.

"PSD este un partid total funcţional, cu oameni extrem de experimentatţ în conducere. Domnul Ponta va continua să participe la şedinţele conducerii PSD şi îl aşteptăm să îşi preia atribuţiile funcţiei.

Agenda şi direcţia partidului nu se schimbă. Prioritatea noastră este să continuăm buna guvernare de până în prezent, cu Victor Ponta premier, şi să câştigăm alegerile din 2016. Este datoria PSD să oprească revenirea la putere a echipei Basescu, camuflată acum în PNL, care a făcut atât de rau României ani la rând", a spus Firea, într-o declaraţie remisă Mediafax.

PMP: Victor Ponta trebuie să plece imediat şi din fruntea Guvernului

Partidul Mişcarea Populară solicită demisia imediată a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului, "pentru a nu agrava şi mai mult situaţia şi poziţia României în lume".

"Îi cerem lui Victor Ponta un act de responsabilitate şi decenţă: să demisioneze imediat şi din funcţia de premier, pentru ca drumurile sale la DNA să nu afecteze imaginea României în lume. Aceleaşi acuzaţii, aduse de DNA premierului României, afectează grav imaginea ţării în străinătate. Ce este mai importantă, imaginea PSD sau imaginea României? Niciun şef de guvern nu mai vrea să se întâlnească cu Victor Ponta. România caracterizată de instabilitate politică nu mai atrage investiţii româneşti şi străine", se arată într-un comunicat al PMP, citat de Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite