Victor Ponta: „Ludovic Orban este Gică-contra. El are o treabă cu Crin Antonescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta critică poziţia dizidentă a lui Ludovic Orban
Victor Ponta critică poziţia dizidentă a lui Ludovic Orban

Victor Ponta, liderul PSD, a criticat dur reacţia liberalului Ludovic Orban, care spusese că se opune unei alianţe cu UDMR. Ponta îl acuză pe Orban că s-a folosit de capitalul politic al USL doar pentru a intra în Parlament, dar în poziţiile publice face tot posibilul să atace şi să critice alianţa. Totul s-ar datora conflictului pe care îl are cu Crin Antonescu, consideră Ponta.

"Orban este Gică-contra, el, dacă spuneam că ne aliem cu apaşii, el vroia cu sioux-ii. El are o treabă cu Crin Antonescu şi nu e de acord cu nimic din ce face USL, dar a candidat pe USL, adică îi place să se aleagă cu USL, dar nu îi place USL", a spus Ponta la RTV.

Reacţia lui Ponta vine după ce Ludovic Orban a spus că nu va vota niciodată o alianţă cu cei de la UDMR. "Mai precizez că nu voi vota un Guvern din care face parte UDMR", a subliniat deputatul PNL.

"1. UDMR a trădat în 2009 înţelegerea cu PNL şi cu PSD, fiind factorul decisiv care a permis învestirea guvernului Boc 2 (după ce, culmea, votaseră moţiunea de cenzură care a dus la căderea cabinetului Boc 1 ); 2. Timp de 3 ani UDMR a votat toate aberaţiile guvernului Boc, care au creat dezastrul economic, social şi instituţional de astăzi; 3. UDMR a boicotat referendumul de demitere a lui Băsescu, fiind un factor decisiv în operaţiunea de salvare a lui Băsescu; 4. Cetăţenii care ne-au votat sunt într-o proporţie zdrobitoare împotriva cooptării UDMR la guvernare", a explicat Orban.

Ludovic Orban nu este la primul semn de dizidenţă în ultimele zile, faţă de poziţia oficială a USL. În ziua alegerilor, Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu şi Andrei Chiliman s-au prezentat la urne împreună. Cei trei fac parte din aripa dizidentă a PNL, care nu îl acceptă pe Crin Antonescu drept lider.

Tot în ziua alegerilor, cei trei au decis să organizeze o conferinţă de presă separat de liderii USL. Crin Antonescu a vorbit la ora 21.00, Victor Ponta la ora 21.35. Cei trei au avut o conferinţă de presă programată la ora 22.30, dar nu de la sediul USL.

Liberalii sunt împotriva unei alianţe cu UDMR

Ludovic Orban nu este singurul lideral care s-a pronunţat tranşant în defavoarea unei alianţe cu UDMR. "Când a fost referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, UDMR a cerut populaţiei maghiare să nu participe la referendum, motiv pentru care domnul Băsescu nu a fost demis. Acum UDMR vrea la guvernare cu USL? Este profund incorect ca să ne asociem cu UDMR, după ce au contribuit decisiv la rămânerea lui Băsescu în funcţie", a declarat Puiu Haşotti, pentru Mediafax.

Nici Gigi Becali nu este mulţumit de o alianţă cu UDMR. El susţine că Victor Ponta ”a greşti” când a lansat această variantă şi a precizat că este împotriva unor astfel de negocieri.

Miza UDMR pentru a participa la această guvernare este atingerea celor două obiective majore: modificarea Constituţiei şi regionalizarea. 


Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite