Miza pentru UDMR la alegerile din 9 decembrie. Ce riscă maghiarii în cazul unei reprezentări slabe în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat, într-un interviu acordat pentru Adevărul, că în acest moment există riscul ca UDMR să rateze prezenţa în viitorul legislativ. Sondajele, dar şi prevederile legii electorale par a nu-i da dreptate liderului UDMR. Analiştii politici susţin că UDMR nu are o problemă cu intrarea în Parlament, interesul major se canalizează pe influenţa pe care o vor avea în viitorul legislativ.

Motivul îngrijorării lui Kelemen Hunor este legat de concurenţa făcută de cele două partide maghiare: PPMT şi PCM. Este prima dată după 20 de ani când UDMR are adversari direcţi pe acelaşi electorat: maghiarii din zona Transivaniei.

„Ăsta este unul dintre aspectele importante, faptul că avem o competiţie pentru acelaşi electorat. Acest lucru este foarte grav în acest moment. Trebuie să o spun foarte clar, foarte răspicat. La alegerile locale noi am avut un prilej să arătăm foarte clar cine pe cine susţine. 86% dintre maghiari votează cu noi,  iar 14% cu celelalte două partide. Sigur, dacă nu ar exista un procent de doar 6,5% maghiari în România, dacă ar fi 15-20%, atunci o astfel de competiţie nu ne-ar deranja. Nu ar pune în pericol reprezentarea puternică a maghiarilor în Parlament. În acest moment, tocmai acest obiectiv este pus în pericol. Ei nu vor obţine niciun mandat, nu au cum să obţină cu această susţinere, dar pun în pericol prezenţa noastră în Parlament, sau pun în pericol prezenţa noastră puternică”, a declarat Kelemen Hunor, pentru adevarul.ro.

Sondajele dau UDMR în Parlament

Conform ultimului sondaj IMAS, realizat la comanda Adevărul, UDMR ar obţine un procentaj de 6,4%, la alegerile din 9 decembrie.

Consultă pe larg datele ultimului sondaj IMAS, realizat la comanda Adevărul.

Chiar dacă cifrele din sondaje nu se respectă la urne, pentru UDMR mai există o şansă. Legea electorală are două prevederi pentru accederea în Parlament a partidelor. Primul este pragul electoral de 5%. Al doilea criteriu prevede în felul următor: dacă un partid nu a depăşit pragul, dar a obţinut şase mandate de deputat şi trei de senator, atunci va avea reprezentare parlamentară.

Cristian Pârvulescu, liderul Pro Democraţia, mai atrage atenţia asupra unui aspect. „Să nu uităm că UDMR a câştigat mare parte din primări, în dauna celorlalte partide maghiare din Transilvania. UDMR are infrastuctura şi logistica necesară pentru a-şi rezolva situaţia”, a explicat Pârvulescu, pentru adevarul.ro.

Kelemen: „Este pusă în pericol prezenţa noastră puternică în Parlament”

Liderul UDMR atrage atenţia asupra consecinţelor care ar decurge dintr-o prezenţa slabă a maghiarilor în Parlament. În ultimii 22 de ani, UDMR a fost mereu reprezentată la nivel legislativ, dar şi în arcul guvernamental.

Fărâmiţarea votului în Transilvania ar pune în pericol puterea UDMR de a se aşeza la masa negocierilor. Scorul electoral nu ar mai fi cartea de jucat, iar UDMR ar urma să intre în opoziţie.

„UDMR a jucat un rol destul de important şi când nu au fost la guvernare. Ei sunt un partid care are misiunea de a avea reprezentanţi în toate forurile de decizie. Chiar şi din opoziţie UDMR ar şti să îşi joace cărţile”, a mai explicat Cristian Pârvulescu.

Miza unei reprezentări puternice pentru UDMR o reprezintă proiectele majore care vor fi pe lista noului legislativ. Pentru UDMR este prioritar proiectul regionalizării. Dacă nu vor avea o influenţă majoră în viitorul legislativ, UDMR nu va avea un cuvânt greu de spus.

„Din calculele de la ora asta putem spune că UDMR va fi în opoziţie. Nici nu mai contează dacă sunt sau nu în Parlament. Dacă USL are o majoritate covârşitoare, nu vor avea ce să facă. Pentru ei este important să fie în arcul puterii. Din opoziţie nu au niciun interes să se alieze cu nimeni. Este important să aibă un cuvânt de spus la negocieri”, a explicat sociologul Alfred Bulai, pentru adevarul.ro.

Mesajul lui Kelemen Hunor ar putea fi un semnal pentru electoratul maghiar prin care le cere o mobilizare pentru viitor. Miza ar fi ca UDMR să aibă un procentaj apropiat de cel din 2008, pentru a avea aceeaşi putere de negociere. În ultima legislatură, UDMR a avut 31 de mandate. Dacă la alegerile din 2012 vor obţine un scor sub cel din 2008, numărul de parlamentari ai UDMR va fi considerabil mai scăzut.   

Care sunt consecinţele dacă UDMR nu trece pragul electoral

Analiştii politici consideră că este destul de puţin probabil ca UDMR să nu intre în Parlament. „Este greu de crezut. Riscul nu este major. UDMR are o structură puternică în teritoriu. Pentru ei va fi o dramă, pentru scena politică influenţa nu va fi majoră. Acele procente se vor redistribui”, a mai precizat Alfred Bulai.

„Nu există un risc major. Dar pentru ei ar fi cu adevărat un eşec. Va urma o reconfigurare a scenei politice, dar nu cred că UDMR ratează intrarea în Parlament. Sunt prea multe interese interne şi mai ales externe”, a declarat şi sociologul Marius Pieleanu.

Kelemen Hunor a explicat însă care ar fi consecinţele directe pentru UDMR dacă ratează intrarea în Parlament. „Anul viitor România va lua nişte decizii care nu vor avea efect doar pentru un mandat, ci pentru mult mai mulţi  ani. Este vorba despre amendarea Constituţiei, care nu se face pentru un mandat de patru ani, de regionalizare, care se nu se va face pentru un mandat, ci pentru 20-30 de ani. Este vorba despre lucruri care influenţează societatea pe termen lung”, a explicat Kelemen Hunor.

Cu cine ar putea face alianţă UDMR   

Dacă UDMR va intra în Parlament i-ar putea aştepta o perioadă de opoziţie. Liderii USL au precizat de mai multe ori că nu ar dori o alianţă cu UDMR. Crin Antonescu preciza că USL nu ar vede o alianţă cu UDMR, dar asta în contextul unei majorităţi covârşitoarea a USL în Parlament.

Analiştii politici consideră însă că UDMR ar putea fi colacul de salvare al USL. „Eu cred că îi vom vedea pe cei de la UDMR chiar la guvernare. N-aş băga mâna în foc că nu vor avea o astfel de alianţă. Depinde însă de mulţi factori şi în principal scorul obţinut de USL. Dacă au puţin peste 50%, UDMR devine o variantă”, a explicat Marius Pieleanu.

Nici UDMR nu respinge o eventuală alianţă cu USL. „A mai existat o astfel de alianţă, de fapt, toate alianţele posibile au fost deja încercare în România. Nici în viitor nu se va întâmpla o altă situaţie decât cea existentă. Trebuie găsită însă o soluţie. Nu aş vrea, înainte de alegeri, să comentăm niciun  fel de alianţă. Un singur lucru este clar: toată lumea a colaborat cu toată lumea, vorbesc de partide considerate democratice în România”, a mai explicat Kelemen Hunor.
 

Citeşte pe larg interviul acordat de Kelemen Hunor, pentru Adevărul.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie accesaţi harta interactivă ce-i prezintă pe aspiranţii la fotoliile de parlamentari.
 

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite