Presa internaţională anunţă victoria USL şi o „coabitare problematică” între Ponta şi Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa internaţională se concentrează pe viitoarea coabitare dintre Ponta şi Băsescu FOTO Adevărul
Presa internaţională se concentrează pe viitoarea coabitare dintre Ponta şi Băsescu FOTO Adevărul

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Reuters consemnează victoria USL, citând exit poll-urile difuzate de trei dintre televiziunile române. „Uniunea Social Liberală, condusă de Ponta, a obţinut între 54% şi 58% din voturi (...), dar preşedintele Traian Băsescu are puterea de a pune pe altcineva din USL să formeze guvernul”, scrie agenţia de presă. Jurnaliştii britanici atrag atenţia că piaţa este deja destul de agitată, iar orice perioadă prelungită de timp în care nu există un guvern stabil poate decredibiliza România care doreşte să obţină un nou acord cu FMI.

„USL a profitat de dezamăgirea oamenilor faţă de Băsescu şi ARD, formaţiune care a adoptat tăieri salariale şi impozite mărite înainte să piardă puterea într-un vot de neîncredere acordat de Parlament în aprilie. Dar creşterea economică ştearsă nu prea va da şansa viitorului Guvern să relaxeze reducerile de costuri şi creşterile de taxe”, mai scrie Reuters.

„Victorie largă a coaliţiei aflată la putere la alegerile parlamentare din România", scrie AFP, anunţând că Uniunea Social-Liberală (USL) a obţinut 57% din voturi,  potrivit unui exit-poll difuzat de TVR. France Presse aminteşte că USL a devansat opoziţia de centru-dreapta a preşedintelui Traian Băsescu, ARD obţinând 19% din sufragii, potrivit sondajului CURS difuzat de televiziunea naţională.

"Este vorba despre o victorie împotriva regimului Traian Băsescu", a declarat copreşedintele USL Crin Antonescu, mai scriu jurnaliştii francezi, care consemnează că scorul USL este "fără precedent de la primele alegeri din România postcomunistă, în anii '90".

„Partidul aflat la putere în România obţine victoria în alegeri, potrivit unor exit poll-uri”, notează France 24 în ediţia online.

„Financial Times” spune că prezenţa la vot a fost mică datorită ninsorilor şi ploilor abundente. Cotidianul financiar notează că voturile obţinute de USL „ar putea însemna că Uniunea va lua mai mult de 60% din locurile din Parlament; astfel, preşedintelui îi va fi imposibil să nu-l nominalizeze pe Ponta”. Victoria covârşitoare a USL ar putea scuti România de o perioadă de instabilitate politică, o situaţie care ar rezulta dacă Băsescu ar încerca să nominalizeze alt premier, mai scrie FT.

„Cum alegerile prezidenţiale sunt abia în 2014, se întrevede o perioadă de coabitare problematică”, continuă publicaţia financiară, care spune că analiştii speculează că guvernul va încerca din nou să-l demită pe Băsescu.

EFE: Românii îl pedepsesc pe preşedintele Băsescu

Votul masiv în favoarea coaliţiei de centru-stânga a premierului Victor Ponta reprezintă o pedeapsă pentru preşedintele ţării, conservatorul Traian Băsescu, care ar putea totuşi să refuze numirea lui Ponta la şefia Guvernului, transmite EFE.

De asemenea, EFE scrie că scăderea numărului populaţiei maghiare – care în prezent numără 1,5 milioane de oameni - şi slaba participare a acestora la alegeri ridică semne de întrebare cu privire la accederea în Parlament a UDMR, pentru prima dată de la revoluţia din 1989, având în vedere faptul că, în exit-poll-uri, UDMR figurează cu un vot de peste cinci la sută.

„El Pais”: Ponta, în spirit împăciuitor, vrea să facă pace cu Bruxelles-ul

Prima declaraţie a premierului Ponta după aflarea exit poll-urilor a făcut referire la „viitorul României în familia europeană”, un semn foarte clar de pace trimis către Bruxelles, în urma disputelor din vară pe marginea încercării de demitere a preşedintelui, scriu jurnaliştii spanioli.

Într-un spirit împăciuitor, Ponta a adăugat - dar asta rămâne de văzut - că „astăzi este ziua în care se încheie războiul politic”. În ciuda cuvintelor lui Ponta, care garantează stabilitatea, întrebarea momentului este ce va face Băsescu atunci când rezultatele finale vor confirma victoria coaliţiei lui Ponta.

„Le Figaro”: „Victor Ponta a transformat România în oaia neagră a Europei”

Cotidianul francez, „Le Figaro”,  scrie în ediţia electronică de duminică despre premierul României, Victor Ponta, pe care îl acuză că a transformat România în oaia neagră a Europei.

„Stilul expeditiv al premierul a transformat România în oaia neagră a Uniunii Europene. Cu profilul său de fiu ideal şi nelipsitul surâs, îţi dă impresia că poţi să ai încredere în el. Victor Ponta, în vârstă de 39 de ani, întruchipează această nouă generaţie care a preluat frâiele Partidului Social Democrat (PSD), principalul moştenitor al Partidului Comunist Român. Calm, bine crescut şi lipsit de scrupule <<până la punctul încât regretăm vechea gardă din PSD>>,  îl ironizează un fost ministru citându-l pe ex-preşedintele Ion Iliescu, în curând, în vârstă de 83 de ani, dar în continuare activ”, scrie cotidianul francez.

Bloomberg: Ponta promite să formeze Guvernul până la sfârşitul anului

Un expert citat de Bloomberg a declarat că nu vor fi conflicte în ce priveşte corectitudinea  desfăşurării votului, deoarece primele rezultate confirmă sondajele de opinie efectuate anterior.

În ciuda faptului că USL  este la putere din luna mai, mulţi alegători consideră că acest partid va aduce schimbarea.  Chiar dacă va câştiga, analiştii susţin că există încă posibilitatea să existe o criză politică, deoarece coaliţia de centru-stânga va fi obligată să împartă puterea cu preşedintele Băsescu.

Refuzul şefului statului de a-l numi pe Victor Ponta în funcţia de premier este văzut de analişti ca fiind “un abuz” care ar putea conduce la o nouă suspendare.

The Independent: Sistemul politic a fost paralizat

Victoria lui Ponta nu este  neapărat de bun augur, arată The Independent, care scrie că “sistemul politic a fost paralizat”, cu atât mai mult cu cât este puţin probabil ca Traian Băsescu să numească în funcţia de premier “un om pe care îl dispreţuieşte”.

Ultimul an a fost unul afectat de o gravă criză politică, în contextul în care fostul premier Adrian Năstase a fost arestat şi, aparent, a încercat să se sinucidă.

De asemenea, The Independent menţionează o postare pe Twitter din partea lui Victor Ponta în care acesta a scris: “Secţiile de votare sunt deschise, viitorul României este acum în mâinile oamenilor, îi rog să voteze astăzi. Dacă sondajele de opinie reflectă adevărul, USL  va duce ţara mai departe pe drumul către prosperitate economică”.

Washington Post: Victoria decisivă a USL reaprinde conflictul dintre Băsescu şi Ponta

„The Washington Post” scrie despre o victorie “decisivă” a USL care ar putea aprinde conflictul dintre preşedinte şi premier, duşmani declaraţi. “Am câştigat cu o majoritate decisivă, o majoritate recunoscută de adversarii noştri care au acceptat regulile democratice”. Washington Post arată că Băsescu ar putea numi pe altcineva, dar alegerea sa ar trebui aprobată de către Parlament. Dacă propunerea preşedintelui este respinsă de două ori la rând, Parlamentul ar putea fi dizolvat.


Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite