Va emite guvernul OUG privind amnistia şi graţierea săptămâna aceasta?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt câteva semne clare că actualul regim va încerca, cel puţin, să emită OUG de amnistie şi graţiere săptămâna aceasta. Pentru că Dragnea nu se poate prezenta cu mâna goală la CEx-ul de sâmbătă, fără riscul de a fi devorat de conducerea partidului. Şi nu pentru ce face în economie, justiţie, infrastructură. Pentru ce nu face întru salvarea penalilor partidului. Să vedem ce şanse are să-şi ducă planul la bun sfârşit.

Scrisoarea lui Rudolph Giuliani

O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare“, spune Rudolph Giuliani în scrisoarea sa. Se mai îndoieşte cineva că textul a fost redactat la Bucureşti? Necunoscuta rămâne doar în câte milioane de dolari a plătit Dragnea & co pentru această frază fără echivoc. Ca orice american care se respectă, neavând nicio funcţie oficială, Giuliani mai are un singur Dumnezeu: banul. Aşadar, cine plăteşte primeşte ce-şi doreşte. Că nu-l apucase, dintr-odată, grija faţă de corupţii din România. Dar a contribuit la pregătirea psihologică, „fezandarea“ populaţiei pentru OUG-ul de amnistie şi graţiere care ar putea fi emis în următoarea şedinţă de guvern. Cu binecuvântare de la Înalta Poartă, America. Ţine la votanţii PSD.

Reprimarea manifestaţiei din 10 august

În perspectiva emiterii OUG de amnistie şi graţiere, capătă o nouă semnificaţie reprimarea manifestaţiei din 10 august, comandată şi condusă de la cel mai înalt nivel: Dragnea şi Carmen Dan. Se bănuia că apariţia OUG de amnistie şi graţiere va scoate oameni în stradă. Cei mai mulţi la Bucureşti, cu reacţii greu de anticipat şi stăpânit. A fost un avertisment şi o repetiţie generală. Iată la ce vă puteţi aştepta, dacă depăşiţi limita unei manifestaţii paşnice, le-a transmis, subliminal, Liviu Dragnea. Gaze, bombe, tunuri cu apă, şi ceva bătăiţă. S-ar putea ca avertismentul să-şi fi făcut efectul. Nu vor mai fi aşa de mulţi manifestanţi dispuşi să-şi rişte sănătatea în operaţia de gazare şi reprimare comandată de Dragnea, în cazul unei manifestaţii importante. Cel puţin asta şi-au dorit cei de la putere. Dacă vor fi şi reuşit, vom vedea.

Dragnea nu se poate prezenta cu mâna goală la CEx-ul din 1-2 septembrie

Tot bilanţul negativ al guvernării Dragnea-Dăncilă-Vâlcov, prezentat aici, trebuie contrabalansat printr-o reuşită forte: OUG privind amnistia şi graţierea. Modificarea legilor justiţiei şi a codurilor penale mai durează încă mult timp, nu se ştie reacţia CCR la sesizările făcute de opoziţie şi preşedinte la aceste legi, nu se ştie reacţia magistraţilor şi a populaţiei. Cert este că OUG privind amnistia şi graţierea intră imediat în funcţiune, îşi produce efectele, că tot nu are cine s-o conteste, şi Dragnea se prezintă la CEx cu un „trofeu“ important: îşi salvează PSD-istii de braţul justiţiei. Va fi primit şi privit ca un erou al luptei cu „statul paralel“. În caz contrar, s-ar putea să piardă tot.

Doamna premier Dăncilă, vă reamintesc: în puşcărie intră cine semnează, nu cine dictează

Au mai fost 2-3 încercări de emitere unui astfel de OUG, eşuate. Nu e clar ce n-a funcţionat. S-a speriat premierul şi n-a vrut să semneze, n-a semnat Tudorel Toader, pentru că n-a vrut sau nu l-a lăsat Tăriceanu, nu se ştie încă. De data aceasta, se pare că aranjamentul este următorul: dacă Dăncilă şi/sau Toader nu semnează, guvernul va pica la CEx-ul din 1-2 septembrie, o ofrandă, un sacrificiu ritualic, de mai mică importantă în comparaţie cu OUG, dar ultima încercare a lui Dragnea de a scăpa cu faţa întreagă de la confruntarea cu „slugile“ din CEx. Slugi, slugi, dar până la puşcărie! Ce va face premierul Dăncilă în faţă ameninţării, demisia sau OUG-ul de amnistie şi graţiere? Greu de pariat la acest moment. Vom vedea. Dar Tăriceanu, care este scos din perspectiva unei condamnări iminente, îi va da liber lui Tudorel Toader să semneze? Pierderea guvernării, prin demiterea premierului şi ruperea coaliţiei, în cazul în care nu este de acord cu OUG, îl avantajează sau îl dezavantajează? Greu de spus. Cu ministrul Carmen Dan nu se pune problema. Deja vede porţile puşcăriei după reprimarea violentă a manifestaţiei din 10 august.

Ce consecinţe va avea asupra populaţiei emiterea acestei OUG?

Nu văd cum pot fi selectaţi doar politicieni corupţi în vederea calificării la amnistie şi graţiere, şi atunci ţara se va umple de hoţi, tâlhari, violatori. Nu cred că se poate specifica în OUG că beneficiază de amnistie şi graţiere doar „inocenţii“ victime ale DNA şi protocoalelor secrete. Pur şi simplu nu se poate pune în aplicare un astfel de text, pentru că nu există criterii de identificare a unor astfel de cazuri. Populaţia va fi supusă unui asalt de agresiuni din partea valului de infractori scăpaţi din puşcării, cum probabil nu s-a mai întâmplat în trecut.

Şi toate astea, doar ca Dragnea şi acoliţii săi să scape de puşcărie. Acceptăm să plătim acest preţ?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite