Unde a minţit Ponta în scandalul mutării lui Băsescu la Scroviştea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat că nu cunoaşte nimic despre mutarea lui Traian Băsescu pe domeniul de la Scroviştea. Însă şeful RA-APPS, instituţie aflată în subordinea Guvernului, ne spune că premierul a fost informat despre noua reşedinţă a fostului preşedinte.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a eliberat Vila Lac 3, locuinţa sa rezidenţială timp de zece ani, şi s-a mutat temporar pe domeniul Palatului de la Scroviştea, până când vila din Primăverii, cea în care a locuit Mioara Roman şi care îi revine de drept, va fi renovată. Cu toate că RA-APPS, în administrarea căreia se află domeniul de la Scroviştea, este în subordinea Guvernului, premierul Victor Ponta ridică din umeri atunci când este întrebat de jurnalişti de mutarea lui Băsescu.

„Nu cunosc, întrebaţi-i pe cei de la RA-APPS. Nu a trecut aşa ceva prin Guvern. Măi, oameni buni, haideţi să vorbim limba română: nu a trecut aşa ceva prin Guvern, nu mă ocup de pagina de Facebook a lui Băsescu, întrebaţi la RA-APPS“, a răspuns Ponta, luni, referitor la mutarea lui Traian Băsescu la Scroviştea, fapt anunţat de fostul preşedinte pe pagina sa de Facebook. Unde spune Ponta adevărul şi unde minte? Pe de-o parte, premierul spune adevărul atunci când declară că mutarea lui Băsescu la Scroviştea nu a trecut prin şedinţa de Guvern, însă minte atunci când spune că nu a avut nici habar, nici legătură, cu atribuirea temporară a uneia dintre cele patru vile aflate pe domeniul de la Scroviştea.

„I-am anunţat vineri de mutare“

Am încercat să luăm legătura cu directorul RA-APPS, Gabriel Surdu, atât pe telefonul personal, cât şi la sediul instituţiei, aşa cum ne-a indicat premierul Victor Ponta, însă fără sorţi de izbândă. Gabriel Surdu nu a dorit să intre în dialog cu jurnaliştii „Adevărul“, însă a intrat în legătură telefonică la Antena 3.

Printre explicaţiile sale referitoare la condiţiile locative ale lui Traian Băsescu la Scroviştea, Gabriel Surdu a spus, surprinzător, că şi-a anunţat superiorii, pe premierul Victor Ponta şi pe secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, de prezenţa lui Traian Băsescu la Scroviştea în ziua semnării contractului, care a avut loc vineri. „În urma unor plângeri făcute de Traian Băsescu, am primit sarcină de la SGG să rezolv problema. Am aprobat în Consiliul de Admnistraţie. Vineri s-a semnat contractul şi tot atunci mi-am informat superiorii (n.r. - Victor Ponta şi Ion Moraru)“, a spus Gabriel Surdu, directorul general al RA-APPS.

Cele două declaraţii puse faţă în faţă nu arată altceva decât că premierul a minţit atunci când a spus că nu cunoaşte situaţia locativă a lui Traian Băsescu, directorul RA-APPS informându-l pe Victor Ponta de decizia Regiei încă de vineri. Mai mult decât atât, este foarte greu de crezut că RA-APPS, aflat în subordinea Guvernului, nu l-a consultat pe premier într-o chestiune aşa delicată, cum este mutarea lui Traian Băsescu la Scroviştea, în condiţiile în care Ponta s-a tot plâns de clientul Traian Băsescu, de care spunea că este „foarte cusurgiu“.

Potrivit unor surse guvernamentale, Traian Băsescu l-a întrebat şi pe preşedintele Klaus Iohannis dacă nu are o problemă cu mutarea sa la Scroviştea, dat fiind că domeniul este dat în folosinţa Admnistraţiei Prezidenţiale. „Este o mişcare făcută şi cu Administraţia Prezidenţială, care i-a permis să se mute acolo. Este o vilă care aparţine de RA-APPS, dar este, ca şi alte locuinţe, atribuită Admnistraţiei Prezidenţiale“, au precizat surse guvernamentale.

A cerut şi i s-a dat

Fostul preşedinte Traian Băsescu a publicat, luni, un text pe Facebook în care arată că s-a mutat „provizoriu“ la Scroviştea, într-un spaţiu al RA-APPS. „Pentru cei care mor de grija altora...M-am mutat provizoriu la Scroviştea, la cererea mea, într-un spaţiu deţinut de RA-APPS care cuprinde un dormitor, o sufragerie, o baie, un birou şi o bucătărie. Total, maxim 120 mp, conform solicitării mele, pentru a nu-mi încărca inutil factura la întreţinere. Cînd RA-APPS va termina reparaţiile în Gogol 2, pentru care am semnat contract, voi reveni în Bucureşti. Nu beneficiez nici de păduri, nici de domenii de vînătoare“, a spus fostul preşedinte referitor la mutarea sa la Scroviştea.

Directorul RA-APPSS, Gabriel Surdu, a încercat să arate că Traian Băsescu nu se bucură tocmai de luxul unui palat şi că regia i-a atribuit fostului preşedinte Traian Băsescu doar parterul uneia dintre cele patru vile aflate pe domeniul de la Scroviştea, SPP respingând anterior mai multe propuneri înaintate de RA-APPS. „Nu există un palat la Scroviştea. Sunt patru vile, de 250 - 550 mp fiecare. Fostului preşedinte i-a fost atribuit parterul unei vile. Este o vilă măricică.  Din vila în care locuieşte Traian Băsescu nu se poate intra în pădure, dar are acces la debarcader. Propunerea a fost făcută de RA-RAPPSS, în urma mai multor propuneri respinse de către SPP“, a mai spus Surdu.

Surdu a sugerat că RA-APPS a fost de acord cu mutarea lui Traian Băsescu la Scroviştea pentru a evita situaţia în care Traian Băsescu ar fi putut refuza să se mute din Vila Lac 3, reşedinţa în care va locui actuala familie prezidenţială. „Trebuia să părăsească Vila Lac 3 de acum o lună. Mai este nevoie de o lună pentru a o igieniza. Nu am avut semnale că vrea să plece. De fiecare dată când puneam întrebarea – «când plecaţi din Vila Lac 3?» -, ni se răspundea: «Şi unde mă mut până este gata Gogol?» Atunci a trebuit să găsesc o soluţie de compromis. Un proces dura un an de zile dacă nu voia să plece“, a mai spus Surdu, care a adaugat că Traian Băsescu obişnuia să meargă la Scroviştea şi în timpul mandatului de preşedinte.

Antena 3 organizează o conferinţă la Scroviştea

Antena 3 a făcut o cerere către RA-APPS şi SGG, în care solicită închirierea sălilor de conferinţă şi a spaţiilor aferente de la Scroviştea, pentru o conferinţă cu participare internaţională. Solicitarea către RA-APPS este semnată de către moderatorii Antenei 3, Mihai Gâdea şi Adrian Ursu, care anunţă transmisiuni în direct de pe domeniul de la Scroviştea în data de 16 aprilie. Potrivit hotărârii de Guvern în baza căreia funcţionează RA-APPS, regia se ocupă cu asigurarea serviciilor publice de interes naţional - de reprezentare şi protocol pentru Senat, Camera Deputaţilor, Administraţia Prezidenţială, Guvern şi Curtea Constituţională -, a bunurilor destinate asigurării de servicii specifice pentru misiunile diplomatice, oficiile consulare, reprezentanţele organizaţiilor internaţionale interguvernamentale acreditate în România şi pentru personalul acestora, precum şi a bunurilor aparţinând domeniului privat al statului pe care le are în administrare.

Dotările Palatului de la Scroviştea

Conacul de la Scroviştea, reşedinţă de vară a lui Nicolae Ceauşescu, include patru vile de protocol şi 2500 de hectare de pădure şi a aparţinut iniţial familiei regale. Aflat la 30 de km distanţă de Bucureşti, complexul de la Scroviştea  are dotări de lux: sală de bowling, sală de înot, cramă, şi 2.500 de hectare de pădure.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite