Comisia Juridică a impus CSM un termen de o săptămână pentru a aviza cele 20 de proiecte de modificare a Codului Penal. CSM solicitase cel puţin două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Juridică
Comisia Juridică

Comisia Juridică a amânat pentru o săptămână cele 22 de proiecte de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, deşi CSM şi ÎCCJ a cerut un termen de două săptămâni pentur formularea unui punct de vedere.

22 de proiecte legislative de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală au fost trecute, săptămâna trecută, pe ordinea de zi a Comisiei Juridice pentru şedinţa de astăzi. Cele 22 de proiecte controversate au dispărut de pe agenda deputaţilor jurişti, a doua zi după ce premierul Victor Ponta a fost pus sub învinuire de către DNA. Cu Livia Stanciu, şefa ÎCCJ, reprezentanţii CSM şi a Ministerului Justiţiei în sala, PSD a propus suplimentarea ordinii de zi cu pachetul de legi care urmăreşte modificarea legislaţiei penale. 

Propunerea mea este să profităm de faptul că au venit şi invitaţii noştri, vom face discuţii cu caracter general. Apoi întreg pachetul să fie trimis către Ministerul Justiţiei, care în termen de o săptămână să vină cu propuneri", a spus deputatul PSD Ciprian Nica, preşedintele de şedinţă, fiind susţinut şi de reprezentantul UDMR. "Ministerul de Jusdtiţie să vină cu propuneri la aceste proiecte pentru a lucra pe un singur proiect de lege, iar celelalte să fie respinse", a spus şi deputatul UDMR, Mate Andras. 

PNL a refuzat introducerea pe ordinea de zi a celor 22 de proiecte, făcând observaţia că ne aflăm, din nou, într-o zi de marţi, aluzie, la "marţea neagră". "Aceste proiecte nu erau pe ordinea de zi. PNL nu este de acord cu introducerea lor pe ordinea de zi. Este absolut necesar să ascultăm punctul de vedere al puterii judecătoreşti pe aceste proiecte de lege. Se nimereşte să fie iar o zi de marţi", a spus deputatul PNL Gabriel Andronache. 

PSD  a dorit discutarea celor 22 de proiecte

În cele din urmă, 15 deputaţi au votat pentru suplimentarea ordinii de zile cu cele 22 de proiecte de modificare a legislaţiei penale. Livia Stanciu, prezentă în cadrul Comisiei pentru dezbaterea unui alt proiect, nu a fost de acord cu dezbaterea, nici măcar la nivel general, a modificărilor aduse legislaţiei penale, pe care ÎCCJ nici măcar nu le-a primit.

"Mulţumim pentru faptul că ne-aţi dat posibilitatea de a ne exprima un punct de  vedere în calitate de invitaţi. Cu privire la această suplimentare pe care aţi votat-o, în sensul de a se purta discuţii generale. Câteva precizări aş dori să fac. Vorbim despre un pachet de proiecte de legi care vizezaă modificări substanţiale referitoare la Codul Penal, Codul de Procedură Penală. Ambele legi sunt legi care reprezintă fundamentul activităţii magistraţilor. Sunt invitaţi CSM, Ministerul Justiţiei, în primul rând în calitate de iniţiator, şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Pentru a da o notă de maximă seriozitate vizavi de aceste proiecte de legi, cred că nu trebuie să purtăm disucţii nici la modul general pe acest pachet pentru că nu aveţi un punct de vedere exprimat de ÎCCJ, care să vă informeze din timp. Nu cunoaştem care sunt punctele de vedere ale celorlaţi invitaţi. Sunt proiecte de legi extrem de importante", a afirmat Livia Stanciu. 

Şefa ÎCCJ a criticat şi lipsa de transparenţă a Comisiei Juridice, care a modificat ordinea de zi a şedinţei de astăzi de mai multe ori.  "Ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a fost schimbată de două sau de trei ori. Am fost anunţaţi pentru o oră, am văzut apoi pe site ora 10.00, ordinea de zi s-a modificat. Aceste proiecte nu au fost afişate pe ordinea de zi. de astăzi. Având în vedere că sunt legi organice, rugămintea este să amânăm discuţiile pentru o dată ulterioră", a mai spus Livia Stanciu.  

Reprezentantul Ministerului de Justiţie a susţinut adoptarea rapidă a proiectelor de lege. "Cel mai voluminos pachet de amendamente este iniţiat de sistemul judiciar. Milităm pentur o trecere rapidă prin Camera Deputaţilor pentru că sunt în Parlament din 2014", a mai spus reprezentantul Ministerului de Justiţie. 

PSD  a impus un termen de o săptămână

Liberalii au propus un termen de patru săptămâni pentru ca instituţiile abilitate să formuleze un punct de vedere. Social-democraţii le-a impus instituţiilor să răspundă solicitării Comisiei Juridice într-o săptămână, deşi CSM şi ÎCCJ au spus că au nevoie de măcar două săptămâni. "O instituţie nu lucrează cu un singur om, au servicii specializate. Eu zic că o săptămână este suficient", a spus deputatul PSD, Marius Manolache, unul dintre iniţiatorii modificării legislaţiei penale. 

În ciuda insistenţelor reprezentantului CSM, Mircea ron, de a le da un răgaz de două săptămâni, 13 deputaţi au votat pentru pentru amânarea celor 22 de proiecte de lege pentru o săptămână, durată în care CSM, ÎCCJ şi Ministerul de Justiţie trebuie să formuleze puncte de vedere. 

"Cred că sunteţi capabili să daţi un punct de vedere. Am hotărât şapte zile. Este termen rezonabil. Nu cred că trebuie să faceţi afirmaţii că nu putem. Mi se pare corect să fiţi de acord cu ce s-a votat în această Comisie", a replicat Manolache, insistenţelor reprezentantului CSM. "O săptămână este suficient", a completat şi senatorul PSD Şerban Nicolae, un alt iniţiator de modificări aduse legislaţiei penale. 

"Acesta nu este un termen rezonbil. Rezonabil înseamnă o chestiune de bun-simţ", a spus Aron, văzând că deputaţii nu cedează rugăminţilor CSM şi ÎCCJ. 

Preşedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a spus că cele mai multe dintre proiecte vor fi respinse, urmând ca deputaţii jurişti să lucreze pe un singur proiect de lege, de preferat al Ministerului de Justiţie. "Să încercăm să facem un cerceaş mare, să avem o oglindă. 22 de proiecte, numai să le parcurgi ca o simplă lectură, durează. Toate aceste puncte de vedere sunt obligatorii. O lansare a propunerii de lansare a punctelor de vedere din instiuţii. Avem obligaţia ca în situaţia în care avem mai multe proiecte de lege, să le facem pachet şi să lucrăm pe un singur proiect. Pe lângă punctele de fond, să ne exprimăm un punct de vedere pe care să lucrăm. De obicei se lucrează pe primul proiect, dar s-ar putea ca primul proiect să aibă în vedere foarte puţine modificări, iar de la Ministerul Justiţiei sunt foarte ample. Cred că este cel mai bine să lucrăm pe un proiectvenit de la Minister", a spus Ciucă.  

Livia Stanciu a cerut ca Ministerul Justiţiei să pună la dispoziţia ÎCCJ toate proiectele de lege. "Dacă este possibil ca reprezentantul Ministerului Justiţiei, împreună cu dvs., să ne prezinte o dată limită pentru când vom primi aceste acte normative. În cursul zilei de vineri am primit o formă, apoi am primit o altă formă. Nu vreau să se repete. CSM îşi asumă acel aviz de legalitate. Prezenţa noastră este legată de primul proiect de lege trecut pe ordinea de zi anunţată de dvs. oficial, care se referă la răspunderea materială, patrimonială, a magistraţilor. De suplimentarea aceasta a ordinii de zile nu ştiam că vor fi luate în analiză", a conchis Stanciu. 

Surse parlamentare au declarat cu câteva ore de începerea şedinţei Juridice că deputaţii intenţionează introducerea pe ordinea de zi a celor 22 de proiecte de modificare a legislaţiei penale. "Ministerul Justiţiei doreşte adoptarea celor patru proiecte propuse de Guvern. Le vom introduce pe ordinea de zi de astăzi pe toate cele care se referă la modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru că tehnica legislativă nu ne permite să le discutăm separat. Astăzi, vom trimite pentru puncte de vedere la instituţiile abilitate: CSM, Parchete", au declarat surse din interiorul Comisiei Juridice. 

Douăzeci de proiecte legislative de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală au fost trecute pe ordinea de zi a Comisiei Juridice pentru şedinţa de marţi. Programate să intre marţi în discuţia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, cea care ar fi urmat să le dea şi forma finală înaintea votului decisiv din plen, cele 20 de proiecte care ar urma să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală au fost scoase brusc din secţiunea de priorităţi de pe site-ul instituţiei.

Printre acestea se numără propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, a deputatului UNPR Eugen Nicolicea, dar şi alte proiecte semnate de parlamentari de la toate partidele.

1. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind  Codul de procedură penală. 

Iniţiator: Şerban Nicolae.

2. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind noul Cod Penal.

Initiator: Ciuhodaru Tudor (UNPR).

3. Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

Iniţiator: Guvernul.

4. Propunere legislativă privind modificarea şi completarea art.587 din Codul de Procedură Penală. Camera Deputaţilor este decizională.

Iniţiator: Bărbulescu Daniel, senator PSD.

5. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.

Iniţiator: Guvernul.

6. Propunere legislativă pentru  modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală.

Iniţiator este senatorul UNPR Haralambie Vochiţoiu.

7. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal.

Iniţiator este senatorul independent Valeriu Todiraşcu.

8. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal.

Iniţiator: Valeriu Todiraşcu.

9. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal.

Iniţiator: Valeriu Todiraşcu.

10.Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal.

Initiator:Tudor Ciuhodaru - UNPR

11. Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea Legii nr.187/2012  pentru punerea în aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal.

Iniţiator: Guvernul.

12. Propunere legislativă privind  modificarea şi completarea Legii  nr.135/2010 privind Codul de Procedură Penală.

Initiatori sunt 38 deputati şi senatori PSD- PDL.

Deputati - PNL: Alexe Florin-Alexandru, Andronache Gabriel, Băişanu Ştefan-Alexandru, Calimente Mihăiţă, Cazan Mircea-Vasile, Cherecheş Florica, Chirteş Ioan-Cristian, Cocei Erland, Costin Gheorghe, Crăciunescu Grigore, Cristian Horia, Cupşa Ioan, Doboş Anton, Dobrinescu Traian, Dolha Mircea, Dolha Nechita-Stelian, Donţu Mihai-Aurel, Gorghiu Alina-Ştefania, Hărău Eleonora-Carmen, Horga Vasile, Lupu Mihai, Marcu Viorica, Nicoară Romeo Florin, Nicolăescu Gheorghe-Eugen, Nicolescu Theodor-Cătălin, Oros Nechita-Adrian, Pocora Cristina-Ancuţa, Popa Octavian-Marius, Scutaru Adrian George, Simedru Dan Coriolan, Surugiu Iulian-Radu, Tămâian Ioan, Varga Vasile, Zlati Radu

Deputati - PDL: Culeţu Dănuţ, Gheorghe Tinel, Laza-Matiuţa Liviu, Oltean Ioan

13. Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal.

Initiator este senatorul PSD Şerban Nicolae.

14. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal.

Iniţiator: Tudor Ciuhodaru - UNPR.

15. Proiect de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal.

Iniţiatori sunt cinci senatori, patru de la PSD: Firea Gabriela, Rogojan Mihai-Ciprian, Vasiliev Marian, şi unul de la PNL: Barbu Tudor.

16. Proiect de Lege pentru abrogarea art.74 indice 1 din Codul Penal.

Iniţiatori: senatori PDL: Plăcintă , Sorina Luminiţa;

PSD: Lazar Sorin Constantin;

PNL: Frâncu Emilian Valentin;

UDMR: Frunda György.

17. Proiect de Lege privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.60/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de Procedură Penală, precum şi pentru modificarea altor legi.

Iniţiator: Guvern.

18. Propunere legislativă pentru interpretarea art. 175 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul includerii în categoria funcţionarilor publici, în înţelesul Codului penal, a parlamentarilor şi a Preşedintelui României.

Iniţiator: Eugen Nicolicea, deputat UNPR.

19. Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.135/2010 privind Noul Cod de Procedură Penală, publicată în Monitorul Oficial nr.486 din 15 iulie, în vigoare din 1 februarie 2014.

Iniţiator: Tudor Ciuhodaru.

20. Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Codului Penal al României din 21 iunie 1986, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

Deputati - PD-L: Anghel Florin Serghei, Ardeleanu Sanda-Maria, Axenie Carmen, Balan Ioan, Barbu Sulfina, Chircu Doiniţa-Mariana, Cionca-Arghir Iustin-Marinel, Coroamă Gheorghe, Dobre Cristina Elena, Ghiţă Cornel, Göndör Marius-Sorin, Ionescu George, Iorguş Zanfir, Movilă Petru, Prigoană Vasile-Silviu, Rogin Marius, Roman Gheorghe, Stoica Mihaela, Surpăţeanu Mihai, Trăşculescu Alin Silviu, Turcan Raluca, Uricec Eugen Constantin, Vişan Gelu

Deputati - UDMR: Farkas Anna-Lili, Kelemen Atilla-Béla-László, Kötő Iosif, Olosz Gergely, Petö Csilla-Mária
Senatori - PDL: Popa Mihaela.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite