Ruptura Ponta-Antonescu a durat o zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva Adevărul
Foto Arhiva Adevărul

Victor Ponta nu s-a lăsat impresionat de ultimatumul dat de Crin Antonescu privind susţinerea PSD la prezidenţiale, dar a promis că nu va mai face declaraţii care să tulbere apele în US

Atacurile dure dintre co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au atins, ieri, apogeul. Liberalul i-a cerut premierului să spună deschis dacă îl va mai susţine la prezidenţiale. „PSD are în vigoare hotărârea unui Congres în conformitate cu care eu sunt candidatul susţinut de acest partid la Preşedinţia României. Domnul Ponta trebuie să se hotărască şi în cazul în care nu doreşte să mai respecte această hotărâre a Congresului şi această prevedere a Protocolului USL să declanşeze un nou Congres sau prin modalităţile pe care le prevede Statutul domniei sale să anuleze această hotărâre“, a fost ultimatumul dat de Antonescu premierului,conform unui interviu gandul.info.  

Ponta promite linişte în USL

În prima fază, declaraţia lui Antonescu nu i-a picat bine premierului. Ponta a subliniat că în ultima vreme liberalul a devenit foarte ironic şi că discursurile sale sunt croite mai mult pentru presă. În acelaşi timp, premierul i-a atras atenţia liberalului că are o atitudine greşită şi un limbaj de tip „Traian Băsescu“, iar dacă nu mai doreşte susţinerea PSD, nici nu o va mai avea. 

„Am constatat că domnul Antonescu, în ultimul timp, este foarte critic, foarte ironic. Nu cred că se pregăteşte de campania electorală. Să te pregăteşti de campanie electorală spunând că nu vrei sprijinul PSD nu mi se pare cea mai înţeleaptă decizie “, a afirmat Victor Ponta. După câteva ore şi după o şedinţă-fulger cu liderii PSD, premierul şi-a îndulcit tonul şi a promis că va fi pace în USL.  „Noi, în PSD nu am discutat niciodată despre ruperea USL şi am promis anul trecut că până în 2016 rămânem cu un Guvern USL, nu am luat niciodată în calcul o altă variantă. Noi am decis foarte clar, prin congres, că îl susţinem pe Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale şi PSD întotdeauna şi-a ţinut toate acordurile şi obligaţiile cu toţi partenerii avuţi de-a lungul anilor“, a spus Ponta la postul B1 TV.

„Antonescu trebuie să fie mai înţelept“

Sociologul Vasile Dâncu este de părere că Antonescu a făcut exces de zel interogând alianţa cu privire la susţinerea candidaturii sale la prezidenţiale. „Relaţia personală pe care au fondat USL poate suporta asemenea crize emoţionale, dar nu ştiu dacă relaţia cu întreg USL poate suporta asemenea tipuri de atacuri. Antonescu trebuie să fie mai înţelept în a găsi formule de interogare a USL“, a comentat pentru „Adevărul“  Vasile Dâncu, atrăgând totodată atenţia şi asupra faptului că, până în prezent, nu au existat voci ferme în interiorul alianţei care să spună că nu-l susţin la prezidenţiale. 

Contactat de „Adevărul“, Radu Carp, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, a avansat ipoteza potrivit căreia, prin atitudinea sa, Crin Antonescu încearcă să stabilizeze situaţia electorală a PNL în perspectiva euroalegerilor care vor avea loc în primăvara lui 2014 şi la care va participa singur. „Antonescu urmăreşte să facă staţionar acel procent al partidului, ştiut fiind faptul că a pierdut trei procente“, este de părere Radu Carp. 

Roşia Montană, mărul discordiei

 În 9 septembrie, cu doar o oră înainte ca Parlamentul să decidă constitutirea Comisiei speciale care să dezbată proiectul Roşia Montană, Antonescu a ieşit public şi a declarat că PNL nu va susţine acest proiect. La scurt timp, premierul a decis că o astfel de comisie nu-şi mai are rostul şi a cerut Parlamentului să respingă proiectul, motivându-şi solicitarea prin faptul că doi lideri importanţi, Crin Antonescu şi Vasile Blaga, s-au exprimat deja în defavoarea proiectului. Din acel moment a început un tăvălug de declaraţii în contradictoriu între Ponta şi Antonescu. „Eu sunt acuzat de antepronunţare, dar primul care a spus că votează împotrivă este premierul“, a comentat la „Adevărul Live“ Antonescu, apreciind că premierul a început un joc destul de parşivel. Premierul Ponta s-a declarat deranjat de calificatul „parşivel“ folosit de Crin Antonescu cu privire la modul de a promova proiectul de lege Roşia Montană, subliniind că liderul PNL greşeşte cu o astfel de declaraţie, deoarece oamenii apreciază solidaritatea dintre ei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite