Adevărul Live. Miturile de la alegeri, demontate: tinerii au votat mai mult decât pensionarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărarea voturilor în Timiş FOTO Mediafax
Numărarea voturilor în Timiş FOTO Mediafax

Sociologul Mircea Kivu şi scriitorii Florin Iaru şi Vasile Ernu  au discutat, în cadrul emisiunii Adevărul Live, despre rezultatele alegerilor după primul tur de scrutin al prezidenţialelor şi cum s-au spulberat miturile din campania electorală.

Scriitorul Vasile Ernu a subliniat că tipul de reacţie în lanţ, în cazul votanţilor din diaspora, poate afecta indirect rezultatele din turul al doilea. La rândul lui, sociologul Mircea Kivu a arătat că decizia pe care o va lua Călin Popescu Tăriceanu va avea un rol important în economia turului al doilea. „Votanţii lui sunt uşor de convins să voteze şi într-o parte, şi în alta. Udrea a avut un discurs atât de agresiv la adresa lui Iohannis încât este greu să le spună să îl voteze cu Iohannis. La fel e situaţia votanţilor lui Macovei, care se vor duce să îl voteze pe Iohannis. Mai sunt 15 procente care sunt o masă foarte mare. Nu aş uita, după mine foarte important este dacă vor veni aceiaşi oameni la vot, mai mulţi sau alţii“, a spus Kivu.

Ernu a amintit că, dacă ar veni mai mulţi, Iohannis are o şansă, dar dacă vin mai puţini, Ponta câştigă alegerile prezidenţiale.

„Principalul pion este Călin Popescu Tăriceanu care are în faţă două posibilităţi. Majoritatea parlamentară este constituită cu două partide-balama şi cu minorităţi“, a spus Florin Iaru. „Cei care sunt acum la putere vor fi dispuşi să ofere orice, majoritatea rămâne şi alegerile se câştigă. Şi ei şi ceilalţi vor să câştige. Pentru a câştiga sunt dispuşi să facă nişte lucruri pe care noi, oamenii obişnuiţi, nu suntem dispuşi să le facem. Sunt dispuşi să-şi taie şi bărbăţia pentru a ajunge la putere“, a continuat Iaru.

„Erau momente în care tindeam să merg spre vot, să votez cu un candidat char dacă nu îl simpatizam, dar odată cu evoluţia campaniei, pe mine m-a afectat campania foarte dură împotriva unor grupuri sociale transformate în ţapi ispăşitori pentru toate fantasmele noastre“, a explicat Ernu.

Jurnalista Ioana Lupea a declarat că electoratul Monicăi Macovei deţine în societate o poziţie centrală. „Mesajele lor au fost mai puternice“, a spus ea.

Sociologul Mircea Kivu a subliniat că, la primul tur al alegerilor, tinerii au votat în proporţie de 51%. „De mijloc votează cel mai mult, apoi tinerii, apoi vârstnicii. Cu educaţia, la fel. Cei cu studii gimnaziale au votat în jur de 33%. Noi ne-am obişnuit cu nişte constatări făcute în anii 1990. Vârstnicii de acum nu mai sunt cei de acum 25 de ani, noi nu am observat că, între timp, aceia au murit. Cu studii superioare era 10% din populaţie în 1990, iar acum facultăţile particulare au făcut absolvenţi din toţi cei care au terminat liceul“, a explicat Kivu.

 „La participare am avut un element-surpriză. Tradiţional, în rural prezenţa era mai mare, acum a fost aproximativ egală. Explicaţii sunt mai multe. Una strict tehnică: în rural ne referim la o populaţie care, de fapt, a plecat demult de acolo“, a amintit Kivu.  

 

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Rezultate oficiale parţiale anunţate de BEC la ora 11.00: Ponta - 40,33%, Iohannis - 30,44%

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Conform rezultatelor parţiale anunţate de BEC la ora 11.00, până la ora 10.20 au fost centralizate 98,30% din procesele verbale. Victor Ponta a obţinut 40,33% din voturi, urmat de candidatul ACL, Klaus Iohannis, cu 30,44%

Cristian Preda îi cere demisia Elenei Udrea: Partidul să îl susţină pe Iohannis

Europarlamentarul PMP, Cristian Preda, a scris luni, pe Facebook, că Elena Udrea trebuie să demisioneze urgent din fruntea PMP, iar partidul să îl susţină pe Klaus Iohannis în cel de al doilea tur de scrutin.

Alegeri prezidenţiale 2014. Klaus Iohannis: Românii au votat corect, avem un rezultat foarte bun

După exit poll-uri, Monica Macovei a pierdut în primul tur al alegerilor. „Adevărul“ a fost prezent la sediul său de campanie, acolo unde pe seară erau adunate câteva zeci de persoane.

VIDEO Reportaj din fascinanta lume a Partidului Social Democrat. Lacrimi pentru Iliescu, zâmbete pentru Dragnea

Reporterul “Adevărul” vă prezintă notiţele luate la sediul PSD în ziua de 2 noiembrie 2014. E o lume în care ziaristele îl sorb din priviri pe Liviu Dragnea, nebunii pupă pământul sfânt al partidului, iar problemele reale ale scrutinului sunt tratate rapid cu soluţia “Băsescu e de vină”

Alegeri prezidenţiale 2014. Presa internaţională: „Popularitatea lui Ponta nu pare să fie afectată de scandalurile de corupţie”

Alegeri prezidenţiale 2014. Presa internaţională scrie că primul tur al alegerilor prezidenţiale din România a fost câştigat de premierul Victor Ponta, învingându-l astfel pe principalul său contracandidat, Klaus Iohannis. Ziariştii străini notează că popularitatea liderului social-democrat a crescut în urma promisiunilor că va creşte salariile şi pensiile, însă chiar şi aşa lupta rămâne una strânsă pentru cel de-al doilea tur.

LIVE BLOG Alegeri prezidenţiale 2014. Udrea, Dragnea, Meleşcanu şi Funar au făcut declaraţii de la urne

Alegeri prezidenţiale 2014. Românii îşi aleg un nou preşedinte pe 2 noiembrie. Urmăriţi aici transmisiunea întregii zile în format live blog, pentru a fi la curent cu toate informaţiile, prezenţa la vot şi incidentele.

Alegeri prezidenţiale 2014. Gheorghe Funar a votat la ora 7:00, îmbrăcat în costum popular

Candidatul independent la Preşedinţie Gheorghe Funar a votat, duminică dimineaţă, la ora 7.00, el venind la secţia de votare îmbrăcat în costum popular.

Alegeri prezidenţiale 2014. Primele informaţii de la MAI

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat, la ora 8.00, primele informaţii privind alegerile prezidenţiale 2014. Următoarea declaraţie de presă va avea loc la ora 11.00.

Alegeri prezidenţiale 2014. Tot ce trebuie să ştii despre ziua votului

Românii sunt aşteptaţi duminică, 2 noiembrie, să-şi aleagă viitorul preşedinte pentru următorii cinci ani. „Adevărul“ vă prezintă un scurt ghid informativ cu privire la ziua votului.

Alegeri prezidenţiale 2014. Ce zic românii pe reţelele sociale până la ora 9.00

Alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur de scrutin a început astăzi de la ora 7.00, iar românii au început deja să scrie pe reţelele sociale despre alegeri, despre incidente. Deja au apărut primele probleme, ca la fiecare astfel de eveniment în România.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite