„Răzgândelile“ lui Antonescu în relaţia cu UDMR. Cum a trecut de la „Categoric nu!“ la „Toate posibilităţile sunt deschise“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atitudinea lui Crin Antonescu, faţă de UDMR, s-a modificat radical pe parcursul anul 2012 FOTO Marian Iliescu
Atitudinea lui Crin Antonescu, faţă de UDMR, s-a modificat radical pe parcursul anul 2012 FOTO Marian Iliescu

Poziţiile publice luate de liderul PNL, Crin Antonescu, în cazul UDMR au variat de la o extremă la alta pe parcursul anului 2012. Dacă în luna februarie, Crin Antonescu era tranşant şi anunţa un categoric „Nu!” în cazul unei alianţe cu UDMR, acum şi-a schimbat poziţia. Liderul PNL susţine că orice discuţie cu UDMR poate avea loc, asta în ciuda reacţiilor dure pe care le-au avut anumiţi liberali în ultimele zile.

Pe vremea când USL era în opoziţie, iar UDMR la guvernare alături de PDL, Crin Antonescu era extrem de categoric. „Eu vă pot spune că, în acest moment, după ce am încercat în fel şi chip ani de zile să determinăm UDMR să înţeleagă că au un rol pentru toată România şi că fac opţiuni decisive, răspunsul meu este «Nu», pentru că UDMR a dovedit în toată această perioadă că este piesa care a susţinut şi a făcut posibile toate aberaţiile, abuzurile şi nenorocirile acestui Guvern. Din punctul acesta de vedere, cred că este normal şi democratic să treacă în Opoziţie odată cu PD-ul. Ar fi nedrept ca Emil Boc, ca Ioan Oltean, domnul Toader, toţi aceşti viteji să ajungă în Opoziţie şi vor ajunge prin votul românilor, iar domnul Kelemen Hunor şi ceilalţi complici de câţiva ani, de zi cu zi ai PD-ului să rămână la Putere", declara preşedintele PNL, în februarie 2012.

În timpul acestei campanii electorale, Crin Antonescu a lansat în spaţiul public un cartof fierbinte. A anunţat că nu se pune problema unei guvernări alături de UDMR.

Am spus că nu vom face Guvern cu UDMR şi acum nu dorim să facem. Dorim să luăm voturi încât să facem singuri guvern. Numai că tratăm cu foarte mare atenţie raporturile cu UDMR, pentru că încă o dată spun, USL este de fapt o mare alianţă şi la ceea ce încercăm noi să angajăm ca proiect nu doar pe patru ani – chiar dacă nu vom rămâne împreună la guvernare – nu strică deloc ca UDMR, care are anumite valenţe, să fie la guvernare sau nu, dar să fie un partener în construcţia acestui proiect”, declara Crin Antonescu în data de 23 noiembrie 2012.

Poziţia lui a fost greu digerată de maghiari, dar aceştia au preferat cumpătarea. „Eu cred că în campaniile electorale trebuie să faci declaraţii care nu dăunează după campanie unor construcţii viitoare. Am mai văzut eu un preşedinte de partid spunând cu mâna pe biblie că nu va colabora cu UDMR niciodată. Ei bine, după alegeri ne-am aşezat, am şi guvernat împreună. În campanie se fac astfel de declaraţii. Important este să nu treci peste o anumită graniţă de la care să nu te mai poţi întoarce”, declara Kelemen Hunor, liderul UDMR, într-un interviu pentru adevarul.ro.

Anunţul lansat de Victor Ponta chiar în seara alegerilor, în care spunea că vor fi demarate discuţiile cu UDMR, a stârnit o reacţie puternică din partea lui Crin Antonescu. „Cred că domnul Ponta a fost destul de clar. Sigur că a deschis un subiect. Nu am vorbit încă despre o alianţă, nicidecum despre o alianţă de guvernare”, declara Crin Antonescu pe 9 decembrie 2012, chiar după închiderea urnelor.

Rezultatul alegerilor schimbă poziţia lui Crin

Ulterior, Crin Antonescu a început să îşi nuanţeze poziţia faţă de UDMR şi să admită posibilitatea unei alianţe. Liderul PNL susţine că negocierile cu UDMR erau convenite dinainte. „Cum vor decurge aceste discuţii şi unde vor ajunge o să vă anunţăm destul de repede, adică nu asta e tema principală a zilelor următoare”, a declarat preşedintele PNL, prezent în noaptea de duminică spre luni la sediul central al PSD.

La o zi după alegeri, Crin Antonescu şi-a schimbat poziţia şi recunoaşte nevoia de UDMR, în actualul context politic.

„UDMR a dovedit încă o dată, ne place, nu ne place, că este recunoscută ca reprezentantă Uniunea asta a comunităţii maghiare din România. (...) Preocuparea noastră de a nu ne dezamăgi şi nemulţumi alegătorii să ştiţi că este prima noastră preocupare. Nu ştim ce se va întâmpla, premierul nu a spus ieri decât că avem a sta de vorbă cu UDMR. (...) Oare dacă USL avea 50,6% nu am fi fost interesaţi, acum în 2012, de o discuţie cu UDMR? Despre modificarea Constituţiei, despre un Guvern al USL, despre, la nevoie de o suspendare a lui Traian Băsescu şi nu ar fi trebuit să discutăm cum s-a întâmplat la suspendarea din vară, tot cu acest UDMR?", a spus marţi Antonescu. 

Liberalii nu acceptă o alianţă cu UDMR

Ludovic Orban este unul dintre liderii PNL care s-a pronunţat tranşant în defavoarea unei alianţe cu UDMR. 

„Când a fost referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, UDMR a cerut populaţiei maghiare să nu participe la referendum, motiv pentru care domnul Băsescu nu a fost demis. Acum UDMR vrea la guvernare cu USL? Este profund incorect ca să ne asociem cu UDMR, după ce au contribuit decisiv la rămânerea lui Băsescu în funcţie", a declarat Puiu Haşotti, pentru Mediafax.

Nici Gigi Becali nu este mulţumit de o alianţă cu UDMR. El susţine că Victor Ponta „a greşit” când a lansat această variantă şi a precizat că este împotriva unor astfel de negocieri.

Reacţia lui Puiu Haşotti este şi mai dură la adresa liderilor USL. „Când a fost referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, UDMR a cerut populaţiei maghiare să nu participe la referendum, motiv pentru care domnul Băsescu nu a fost demis. Acum UDMR vrea la guvernare cu USL? Este profund incorect ca să ne asociem cu UDMR, după ce au contribuit decisiv la rămânerea lui Băsescu în funcţie", a declarat Haşotti.

Miza UDMR pentru a participa la această guvernare este atingerea celor două obiective majore: modificarea Constituţiei şi regionalizarea. 


Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică, 9 decembrie, a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite