Proiect de lege: Prelucrarea datelor persoanelor fizice care deţin domenii web poate fi făcută fără consimţământul acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PSD, Andrei Sava. FOTO Arhivă Adevărul
Deputatul PSD, Andrei Sava. FOTO Arhivă Adevărul

O propunere legislativă depusă recent în Parlament de un deputat PSD propune eliminarea consimţământului persoanelor fizice care deţin domenii de web, pentru prelucrarea datelor personale, până în prezent acestea fiind protejate prin legea pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, potrivit News.ro

Propunerea legislativă prevede modificarea articolului 5 din legea 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi este semnată de către deputatul PSD Sava Andrei Valentin, fiind depusă la Senat marţi.

Potrivit proiectului, se elimină consimţământul persoanei vizate pentru prelucrarea de date cu caracter personal, când prelucrarea priveşte date cu caracter personal ale persoanei fizice deţinătoare de domenii web.

Iniţiatorul precizează în expunerea de motive că legea 677/2001 este cea care reglementează condiţiile în care se face prelucrarea, stocarea şi transferarea datelor cu caracter personal în România.

Deputatul PSD arată că această lege protejează astfel dreptul persoanelor fizice la confidenţialitatea datelor cu caracter personal, referitoare la acestea şi care permit identificarea persoanelor precum şi dreptul la viaţa intimă, familială şi privată.

Potrivit legislaţiei, datele cu caracter personal pot fi făcute publice doar cu consimţământul persoanei respective, în anumte condiţii. Legea 677 prevede şi câteva excepţii, prevăzute la alineatul 2 al articolului 5 din lege, de situaţii în care prelucrarea datelor cu caracter personal poate fi făcută fără obţinerea prealabilă a consimţământului expres al persoanei vizate.

”Aceste situaţii sunt legitimate de diferite argumente care ţin de principiul de utilitate publică a prelucării acestor date. Considerăm că în aceeaşi categorie se înscriu şi datele ce privesc deţinătorii de domenii web în România”, se precizează în expunerea de motive.

Iniţiatorul proiectului mai menţionează că, în acest moment, companiile care furnizează servicii de înregistrare domenii cu extensia .ro nu afişează la căutare numele registratarului, al deţinătorului de domeniu, dacă acesta este persoană fizică, acesta intrând sub incidenţa legii 677.

”Având în vedere utilitatea publicării adresei şi a datelor de contact ale deţinătorilor de domenii web persoane fizice, în interesul economic al vânzării şi cumpărării unor nume de domenii, pentru publicul intersat să achiziţioneze un domeniu, considerăm că aceste date ar trebui să fie exceptate de la datele protejate prin legea 677”, se mai arată în document.

Deputatul PSD mai afirmă că ”obţinerea separată a consimţământului tuturor deţinătorilor de domenii web persoane fizice, pentru publicarea numelor acestora, ar implica un efort suplimentar repetat care ar bloca publicarea acestor date”.

”De aceea considerăm necesară adoptarea acestei modificări legislative. Mai exact, propunerea va permite ca întocmirea şi publicarea unor baze de date conţinând adresa şi datele de contact ale deţinătorilor de domenii web persoane fizice să poată fi făcută de o terţă parte, fără consimţământul expres al persoanelor vizate”, se arată în expunerea de motive la propunerea legislativă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite