Petre Ninosu a murit în somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decesul judecătorului Petre Ninosu îi dă lui Traian Băsescu ocazia să-şi numească un al doilea om la Curtea Constituţională Petre Ninosu, numit judecător la Curtea Constituţională

Decesul judecătorului Petre Ninosu îi dă lui Traian Băsescu ocazia să-şi numească un al doilea om la Curtea Constituţională

Petre Ninosu, numit judecător la Curtea Constituţională în 2001 de către Ion Iliescu, a murit, în somn, sâmbătă seară, la vârsta de 63 de ani.

Ninosu a fost consilier al lui Ion Iliescu, parlamentar social-democrat vreme de trei mandate şi ministru al justiţiei în guvernul lui Nicolae Văcăroiu. Mandatul său de judecător la Curtea Constituţională (CCR) expira în 2010.

În condiţiile în care Ninosu fusese numit de către preşedinte, nominalizarea succesorului său va fi făcută de către Traian Băsescu. Este de aşteptat ca şeful statului să propună pe cineva apropiat Cotroceniului sau PDL-ului. Aşa au stat lucrurile în nominalizarea lui Augustin Zegrean, numit judecător la Curtea Constituţională în iulie 2007, în locul lui Şerban Stănoiu. Zegrean a fost deputat PD.

Nu se schimbă raportul de forţe

Nominalizarea pe care o va face Băsescu, chiar dacă va fi din interiorul PDL-ului, cum a fost în cazul lui Zegrean, nu va fi de natură să schimbe raportul de forţe din Curtea Constituţională, dar poate fi un al doilea "cap de pod" al PD în CCR.Raportul de forţe tot ar fi 7-2 în defavoarea PD-iştilor.

Cu excepţia lui Augustin Zegrean, Valentin Puskas şi Tudorel Toader, toţi ceilalţi judecători de la Curtea Constituţională au fost numiţi în timpul guvernării PSD. Mai mult, doi dintre magistraţii CCR, Ion Predescu şi Acsinte Gaspar, au fost parlamenatari PSD în legislaturile trecute.

Curtea Constituţională este alcătuită din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani. Trei judecători sunt numiţi de preşedinte, trei de Senat şi trei de Camera Deputaţilor.

Cine a numit judecătorii

Augustin Zegrean, numit de Traian Băsescu în 2007
Petre Ninosu, numit de Ion Iliescu în 2001
Acsinte Gaspar, numit de Ion Iliescu în 2004
Ion Predescu, numit de Senat în 2004
Nicolae Cochinescu, numit de Senat în 2001
Valentin Puskas, numit de Senat în 2007
Ioan Vida, numit de Camera Deputaţilor în 2001
Tudorel Toader, numit de Camera Deputaţilor în 2007
Aspazia Cojocaru, numită de Camera Deputaţilor în 2004

Cine a fost Petre Ninosu

Născut la 9 noiembrie 1944, în Bucureşti.
Absolvent al Facultăţii de Drept din Bucureşti (1968).
Ales deputat în 1990; preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.
În 1992, senator de Bucureşti.
Între 1992 şi 1994, ministru al justiţiei
Consilier de stat al Departamentului constituţional şi legislaţie (decembrie 2000-iunie 2001).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite