Ordonanţa lui Dragnea, adoptată de Guvern. Primarii vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru traseism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea este iniţiatorul legii traseismului FOTO Arhiva Adevărul
Liviu Dragnea este iniţiatorul legii traseismului FOTO Arhiva Adevărul

Guvernul a votat astăzi ordonanţa de urgenţă iniţiată de vicepremierul Liviu Dragnea care le permite aleşilor locali ca timp de 45 zile să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Liderii PNL şi PDL au organizat, în această dimineaţă, un miting în faţa Palatului Victoria prin care au atras atenţia asupra faptului că prin această ordonanţă de urgenţă PSD încearcă să fraudeze alegerile din noiembrie.

UPDATE Analizarea OUG ce permite migraţia primarilor, o prioritate pentru Avocatul Poporului

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, joi, că analizarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind migraţia aleşilor locali va constitui o prioritate pentru instituţia pe care o conduce.

UPDATE OUG care suspendă legea pentru 45 de zile a fost adoptată de Guvern.

UPDATE Monica Macovei: Am venit să depun o cerere la Avocatul Poporului pentru că în cazul în care se va adopta această ordonanţă de urgenţă să-i cer să sesizeze Curtea Constituţională.

UPDATE Premierul Victor Ponta a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern că îşi asumă ordonanţa care le dă voie primarilor să treacă la un alt partid. Ponta a precizat că aleşii vor avea la dispoziţie 45 de zile şi nu 10 zile sau 14 zile, cum se anunţase anterior. În 2006, aleşii locali au avut la dispoziţie tot 45 de zile pentru a-şi alege formaţiunea politică din care for să facă parte. „Trebuie să deblocăm activitatea consiliilor şi să facem dreptate primarilor, care nu sunt sclavi pe moşiile lui Blaga şi Iohannis“, a spus premierul.

UPDATE La mitingul ACL împotriva OUG privind migraţia aleşilor locali participă aproximativ 250 de persoane, precum şi lideri ai PNL şi PDL, între care Teodor Atanasiu, Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Rareş Mănescu, Andrei Chiliman, Sulfina Barbu, Dan Motreanu, Florin Alexe, Sorin Roşca Stănescu, Cristina Pocora, potrivit Mediafax.

„În 2006 s-a legiferat stablitatea politică, iar în 2014 Guvernul Ponta legalizează traseismul politic. Suntem total împotrivă şi încercăm să atragem atenţia Guvernului să renunţe la această OUG. Este făcută doar să creeze un avantaj PSD. O astfel de presiune este un pericol privind stabilitatea adminisrtaţiei locale“, a declarat Klaus Iohannis, liderul PNL.

UPDATE: Ambasada SUA se declară îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă. „Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA, potrivit Mediafax.

Sâmbătă, vicepremierul Liviu Dragnea îşi anunţa intenţia de a elabora un proiect de lege care să funcţioneze numai două săptămâni şi care să le permită aleşilor locali - primari, consilieri locali, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri judeţeni - trecerea de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Iată, după numai patru zile, proiectul a şi fost scris de Dragnea, împreună cu juriştii PSD.

Presupuneri, nu argumente

Scrisă într-un perfect limbaj de lemn, ordonanţa moşită de Liviu Dragnea nu aduce niciun argument viabil, ci doar minciuni împachetate ca probleme. Iată un exemplu. „Autorităţile administraţiei publice locale întâmpină greutăţi în constituirea majorităţilor care să asigure stabilitate politică, urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale“, se arată în expunerea de motive a ordonanţei. Însă majorităţile despre care vorbeşte Liviu Dragnea nu se constituie cu greu. Ele există deja, pentru că nu există niciun consiliu local sau judeţean în ţară care să nu funcţioneze în acest moment.

De fapt, problema e alta. După ruperea USL, PNL s-a aliat cu PDL şi au format alte majorităţi, iar primarii sau baronii locali ai PSD au rămas fără putere, deşi se află la guvernare. În plus, unii viceprimari sau vicepreşedinţi de judeţ PSD au fost schimbaţi de noile majorităţi. Un exemplu concludent este chiar Primăria Capitalei, acolo unde Sorin Oprescu, primar susţinut de PSD, are parte de o majoritate ACL, care îi stă ca un ghimpe. În schimb, Dragnea nu prezintă niciun exemplu concret de consilu judeţean sau local în care majorităţile nu funcţionează, ci alege să folosească fraze de tipul următor: „disfuncţionalităţi care generează dificultăţi în funcţionarea eficientă a autorităţilor publice de la nivel local“.

Opoziţia acuză

Alianţa Creştin Liberală a înaintat o scrisoare ambasadelor ţărilor din Uniunea Europeană şi SUA prin care denunţă legea primarilor propusă de vicepremierul Liviu Dragnea.

Repetenţi la gramatică

În cele două pagini ale proiectului de ordonanţă s-au strecurat mai multe greşeli de gramatică: două virgule între subiect şi predicat, un dezacord şi un „i“ în plus.  Iată exemplele:

• Preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris opţiunea;
• Candidaţii înscrişi în liste şi care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi;
• Adoptarea acestei măsuri în regim de urgenţă au în vedere;
• Rămân membrii ai partidului politic;

Citeşte şi:

Liviu Dragnea dă liber la traseism cu argumente scornite

Aleşii locali vor avea timp 10 zile să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul, arată o ordonanţă de urgenţă scrisă de Liviu Dragnea. Proiectul, plin de greşeli gramaticale, nu prezintă niciun argument concret, ci doar situaţii posibile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite