Liviu Dragnea dă liber la traseism cu argumente scornite
0Aleşii locali vor avea timp 10 zile să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul, arată o ordonanţă de urgenţă scrisă de Liviu Dragnea. Proiectul, plin de greşeli gramaticale, nu prezintă niciun argument concret, ci doar situaţii posibile.
Sâmbătă, vicepremierul Liviu Dragnea îşi anunţa intenţia de a elabora un proiect de lege care să funcţioneze numai două săptămâni şi care să le permită aleşilor locali - primari, consilieri locali, preşedinţi de Consilii Judeţene, consilieri judeţeni - trecerea de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. Iată, după numai patru zile, proiectul a şi fost scris de Dragnea, împreună cu juriştii PSD. Numai că, nu e vorba de o lege, ci de o ordonanţă de urgenţă, iar în loc de 14 zile, aleşii locali vor avea numai 10 zile la dispoziţie să-şi aleagă partidul. Altfel spus, Guvernul, în prag de alegeri prezidenţiale, va suspenda legea traseismului pentru 10 zile, timp în care primarii sau alţi aleşi locali pot sări în orice barcă politică, după care, legea actuală, golită temporar de conţinut, reintră în vigoare. Concret, transferul de la un partid la altul se va face printr-o „declaraţie privind exprimarea de voinţă“, depusă la partidul politic din care aleşii îşi doresc să facă parte.
Presupuneri, nu argumente
Scrisă într-un perfect limbaj de lemn, ordonanţa moşită de Liviu Dragnea nu aduce niciun argument viabil, ci doar minciuni împachetate ca probleme. Iată un exemplu. „Autorităţile administraţiei publice locale întâmpină greutăţi în constituirea majorităţilor care să asigure stabilitate politică, urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale“, se arată în expunerea de motive a ordonanţei. Însă majorităţile despre care vorbeşte Liviu Dragnea nu se constituie cu greu. Ele există deja, pentru că nu există niciun consiliu local sau judeţean în ţară care să nu funcţioneze în acest moment.
De fapt, problema e alta. După ruperea USL, PNL s-a aliat cu PDL şi au format alte majorităţi, iar primarii sau baronii locali ai PSD au rămas fără putere, deşi se află la guvernare. În plus, unii viceprimari sau vicepreşedinţi de judeţ PSD au fost schimbaţi de noile majorităţi. Un exemplu concludent este chiar Primăria Capitalei, acolo unde Sorin Oprescu, primar susţinut de PSD, are parte de o majoritate ACL, care îi stă ca un ghimpe. În schimb, Dragnea nu prezintă niciun exemplu concret de consilu judeţean sau local în care majorităţile nu funcţionează, ci alege să folosească fraze de tipul următor: „disfuncţionalităţi care generează dificultăţi în funcţionarea eficientă a autorităţilor publice de la nivel local“.
Plângeri de la oamenii PSD
Liviu Dragnea mai subliniază că probelemele cu constituirea majorităţilor este „un fapt evidenţiat în special de reprezentanţi ai structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale“. Spre exemplu, una din aceste asociaţii este Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. Preşedintele şefilor de consilii judeţene, adică baron peste baronii ţării, este chiar Marian Oprişan, liderul CJ Vrancea, prieten bun cu Liviu Dragnea. O altă asociaţie care a cerut clarificarea situaţiei “rupturilor politice” este Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor, condusă de primarul localităţii Vulcana-Băi, Emil Drăghici, în acte independent, dar care, în realitate, este un apropiat al baronului PSD de Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Asociaţia Oraşelor din România este al treilea for care a solicitat „adoptarea de urgenţă a unui act normativ prin care aleşii locali să-şi poată exprima opţiunea politică privind reprezentarea până la sfârşitul mandatului pentru care au fost aleşi“. Liderul acestei organizaţii este un alt social-democrat, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei. Aşadar, ordonanţa a plecat chiar de la oamenii cărora Dragnea le este şef pe linie de partid.
O altă aberaţie folosită pe post de argument spune că legea actuală, care interzice traseismul aleşilor locali, „încalcă unele drepturi fundamentale prevăzute în Constituţia României, în Tratatul de la Lisabona, precum şi în Declaraţia universală a drepturilor omului“. Totuşi, actuala lege a aleşilor locali a intrat în vigoare în vara lui 2006 şi până astăzi nu a fost ridicată nicio excepţie de neconstituţionalitate nici din partea societăţii româneşti, nici din partea liderilor europeni. În plus, dacă legea este profund greşită şi anticonstituţională, de ce ordonanţa lui Dragnea nu o abrogă definitiv şi o întrerupe numai pentru 10 zile? Practic, în logica lui Liviu Dragnea, avem o lege neconsituţională, care înclacă tratate internaţionale, care este corectată timp de 10 zile, însă ulterior reintră în vigoare şi acţionează în continuare ca neconstituţională.
Partea bună
Singura asperitate îndreptată de ordonanţata lui Dragnea are în vedere mandatele consilierilor supleanţi. Conform legii actuale, în situaţia în care o funcţie de consilier local sau judeţean se vacantează, supleantul care ar urma să fie validat ca şi consilier are nevoie de semnătura tuturor reprezentanţilor partidelor care au făcut parte din alianţa politică sau alianţa electorală pe listele căria a fost ales. De obicei, în urma ruperii alianţei, partidele devin rivale (vezi cazul USL), iar liderii locali preferă să-şi pună beţe în roate şi refuză să semneze mandatul următorului om pe listă, drept pentru care supleanţii nu ajung să fie validaţi.
Acum, în forma care se află pe masa Guvernului, supleanţii nu mai au nevoie de semnătura fostului partid prieten, devenit, peste noapte, rival, cid oar a propriului partid. „În caz de vacanţă a mandatelor de consilieri locali/judeţeni aleşi pe liste de candidaţi, supleanţii vor ocupa locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscrişi în liste, dacă, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirmă în scris, că supleanţii fac parte din partidul politic respective“, se arată în OUG.
Opoziţia acuză
Alianţa Creştin Liberală a înaintat o scrisoare ambasadelor ţărilor din Uniunea Europeană şi SUA prin care denunţă legea primarilor propusă de vicepremierul Liviu Dragnea.
Repetenţi la gramatică
În cele două pagini ale proiectului de ordonanţă s-au strecurat mai multe greşeli de gramatică: două virgule între subiect şi predicat, un dezacord şi un „i“ în plus. Iată exemplele:
• Preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris opţiunea;
• Candidaţii înscrişi în liste şi care nu au fost aleşi, sunt declaraţi supleanţi;
• Adoptarea acestei măsuri în regim de urgenţă au în vedere;
• Rămân membrii ai partidului politic;