Băsescu: Nu a existat nicio legătură între tranzacţia făcută de Ioana şi procurorul Papici. Ponta, vino să discutăm noi doi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă referitoare la acuzaţiile care i se aduc fiicei sale, Ioana Băsescu, privind achiziţionarea unui teren agricol în judeţul Călăraşi.

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu:

Ştiu că vor fi deontologi care vor spune că nu se cade ca preşedintele să se apere. După unii, el trebuie să suporte orice afirmaţie, doar pentru că e preşedinte. Vreau să am o reacţie cât se poate de scurtă legată de ideile premierului plagiator Victor Ponta cu privire la o comisie parlamentară.

Ca să rămânem în adevărul istoric- pentru că tot ce vorbeşte un plagiator e istoric, dânsul a vorbit despre două comisii de anchetă. Nu am nimic împotrivă şi cred că e potrivită prima. Cea de-a doua se referă la două aspecte care vizează activitatea procurorului DNA Papici şi tranzacţia fiicei mele Ioana Băsescu. Am să citez, fiindcă altfel riscăm să fabulăm. 

La întrebarea unui ziarist, urmează răspunsul premierului. Mă voi referi la răspunsul premierului, legat de modul în care instituţii ale statului şi persoane oficiale s-au implicat în activităţi privind achiziţionarea de terenuri pentru persoane private. 

Deci la întrebarea despre Papici explică obiectivele celei de-a doua comisii. Premierul încearcă să reîncălzească ce nu i-a ieşit cu Sorin Roşca Stănescu şi generează un alt fals, dând de înţeles că Papici a fost implicat în verificarea unor terenuri premergător achiziţiei acestora de către fiica mea. 

Premierul poartă înaltul titlu de plagiator, cum eu îl port pe cel de bunic. E doctor plagiator şi rămâne un mare mincinos. Într-o zi în care are în stradă studenţi, elevi, profesori, la o zi după eşecul Roşia Montană asupra căruia l-am prevenit, încearcă să acopere în stil personal, prin minciună, realităţile vieţii de zi cu zi.

Nu l-am cunoscut niciodată pe Papici. Singura dată când m-am întâlnit cu el a fost azi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos e implicat într-un scandal. I-am cerut scuze că involuntar a fost amestecat într-un astfel de scandal. Am aflat şi care e geneza falsului, care a plecat de la Antena 3, care arată strânsa legătură dintre turnătorul Voiculescu şi Ponta. 

Papici a derulat o anchetă în urma unei reclamaţii din 2012 şi este în desfăşurare.

Nu a existat nicio legătură între achiziţia Ioanei Băsescu şi Papici. E o mistificare a adevărului. E un domn care a lucrat, se pare la Staţiunea Fundulea şi plângerea e făcută în 2012, iar în 2013 a depus un memoriu şi la premier. Deci nu are legătură activitatea DNA în Călăraşi cu achiziţia de terenuri.

Plagiatorul nu se opreşte la minciună, deşi ştia bine că e o anchetă în derulare pentru care chiar plagiatorul a primit o petiţie de la un domn în martie, merge mai departe. Vreau să îi spun plagiatorului că dacă are o bătălie politică să o ducă ca între bărbaţi.

Un om care încearcă să antreneze un notar care îşi vede de viaţa lui într-un scandal politic trebuie să fie foarte degradat moral. Cred că este de teapa lui SRS. Pentru corectă informare, vă pot spune că în achiziţia terenului din Călăraşi, fiica mea nu a folosit niciun leu cash. Virările s-au făcut prin bancă, în contul vânzătorului, cum s-a virat de la CEC şi suma pe care fiica mea a luat-o credit.

Plagiatorul Ponta crede că în familia Băsescu se fac lucruri cum a văzut în familia politică, ca la Mătuşa Tamara. E stilul lor. Plagiatorul trebuie să ştie că fiica mea e jurist, un om care respectă legea şi orice plată prin bancă se evidenţiază la Oficiul pentru Spălarea Banilor. Totul este transparent şi conform legii.

Totul este transparent şi conform legii. Îl mai văd pe Ponta că în sfârşit spune ca mine: dumneavoastră - şi se referă la ziarist - nu aţi fi putut lua un asemenea credit. Aşa este. Nici eu, cu salariul de preşedinte, nu am putut lua un astfel de credit. Asta ar trebui să îi dea de gândit. Dacă un notar abia a reuşit, cum le spunem românilor să cumpere terenuri agricole, pentru că de la 1 ianuarie le cumpără străinii?  La fel de chinuit este cel care apelează la credite pentru Prima Casă. În locul premierului m-aş gândi cum îi ajut pe români să achiziţioneze terenuri agricole, când de la 1 ianuarie se liberalizează achiziţia de terenuri.

Încercarea de a implica un procuror care a coordonat activitatea unui subordonat, încercarea mincinoasă de a-l implica în achiziţia de teren este penibilă şi demnă numai de unul ca Ponta. Asta e ceea ce am vrut să spun, insistenţa de a face o comisie parlamentară arată că nu a fost o eroare analiza mea că urmăreau comisie parlamentară în vederea discreditării. Aşa cum s-a dovedit că era fals cel promovat de SRS, aşa este şi acesta un fals. Orice ziarist poate întreba când a fost începută investigaţia în Călăraşi.

Ce-i pot spune lui Victor Ponta, plagiator şi mincinos, este: Ponta, dacă vrei să ai dispute politice în timp ce ai probleme cu bugetul, studenţii, Roşia Montană, vino să discutăm noi doi! Las-o pe fiică-mea în pace!Dacă ai o suspiciune, fă o reclamaţie la Parchet, dar cu numele tău! Acesta e mesajul meu pentru Ponta.

Despre consultările cu Adrian Rădulescu:

Adrian Rădulescu în primul rând m-a sfătuit pe mine. Sigur că a sfătuit-o şi pe ea, că e pământ bun. Acest entuziasm nu a fost stârnit de Adrian Rădulescu. V-am spus mai demult că mă interesează problema. A avut 200 şi ceva de mii de euro. Orice verificare a instituţiilor financiare poate constata că a obţinut banii din muncă.

Eu am vrut să iau prima dată credit şi datorită nivelului mic de venituri nu am putut primi credit. Puteam primi vreo 150.000 de euro. Culpa este la minciună. Nu am minţit când am spus că nu pot lua credit, iar fiica mea, prin natura veniturilor, a putut să ia creditul pe 30 de ani.

Fiica mea e un cetăţean privat şi e ridicol să faci comisie de anchetă pentru un privat. Ai ceva cu un privat, îl reclami la Parchet. Terenul era înregistrat la cadastru, cu titlu de proprietate pe el. Au fost zeci de proprietari acolo. Fostul proprietar le-a consolidat, după aceea terenul a dobândit valoare mult mai mare şi a fost cumpărat. Cu consilierul meu ideea a fost dacă e bine să faci agricultură sau nu.

Despre pactul de coabitare:

 Lăsaţi pactul, azi discutăm de atacul nedemn al unui premier care are un titlu ştiinţitific dobândit prin plagiat, al unui premier care minte, are mii de oameni în stradă şi care se ocupă de o bătălie mică cu fiica preşedintelui.

 Pentru o problemă personală nu o să întrerup legăturile instituţionale, dar rostul este să vedem cât e de mic un om care ar trebui să fie mare. Sau puţin mai mare decât se arată. Nu cred că eu voi opri înfiinţarea comisiei. Cred că DNA poate demonstra de când a început ancheta la Călăraşi, care are cu totul altă temă decât achiziţia terenului. Reclamaţia e din 2012, ancheta e din primăvară. Nu are nicio legătură una cu alta.

Mi-ar fi jenă să cer unei instituţii a statului să se intereseze de soarta unei viitoare achiziţii. Nu vă daţi seama ce deviaţii de gândire avem? În primul rând, serviciile nu se pricep. Se pricep la hoţi, la terorişti. 

Despre întâlnirea cu Papici:

Papici a fost surprins. Nu ne-am auzit niciodată până acum. Eu i-am văzut figura când a fost în dezbatere problema schimbării sale abuzive de la Secţia I, i-am văzut poza prin ziare şi am văzut că e tuns zero, dar m-a surprins că e mai tânăr decât credeam. Credeam că e un procuror mai trecut prin Parchete.Mi s-a părut tânăr, hotărât şi azi l-a surprins că l-am sunat. Nu l-am întrebat nimic despre dosar, i-am cerut doar scuze că datorită jocului politic a fost implicat într-un scandal pe care nu-l merita. Informaţiile despre plângere sunt din altă parte, de la un ziarist. 

M-am decis demult, dar nimeni nu vindea teren înainte de recoltă. Pe măsură ce s-a derulat campania, cei care au avut de vândut, au vândut. Eu nu pot discuta cu un om care şi-a clădit cariera pe furt intelectual, un om care a fost un mediocru procuror. Eu am fost comandant de navă de vârf.

Nu ne leagă prea multe. El a plagiat, eu am muncit. El minte, eu am curaj să spun când sunt vremuri grele. Mă gândesc ce ar fi fost dacă Ponta ar fi trebuit să anunţe măsuri de austeritate. Slavă Domnului că am fost politicieni care nu am avut caracterul şi educaţia lui Ponta. Nu am ce să discut, e prea mare diferenţa între noi.

Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu, a precizat joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

“În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arăta Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenţiei Mediafax

Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioanei Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite