Iohannis, despre declaraţiile lui Ponta de închidere a frontierelor: Nu s-a consultat cu mine. Premierul nu a avut niciun mandat să angajeze România în vreun fel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, despre afirmaţiile premierului Victor Ponta privind o poziţie comună a României, Bulgariei şi Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România şi s-a „plimbat până la Sofia“.

Liderul de la Palatul Cotroceni a vorbit duminică, la Arad, şi desprre faptul că premierul Ponta a făcut declaraţii referitoare la închiderea fontierelor României pentru a împiedica venirea de imigranţi fără a avea mandat din partea preşedinţiei, aceasta fiind doar poziţia Guvernului. 

„Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine. S-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca să angajeze România în vreun fel. Declaraţiile făcute sunt neangajate de mine”, a declarat Iohannis la Arad.

Victor Ponta a declarat, cu o zi înainte, la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii Bulgariei şi Serbiei, că închiderea frontierelor celor trei ţări pentru a nu mai lăsa să treacă migranţi, ar veni în cazul în care Germania şi Austria le vor închide pe ale lor, aceasta fiind poziţia celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles. 

„Noi ne îndeplinim obligaţiile, noi suntem solidari cu toată Europa", a spus Ponta. „Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor ţări“, a adăugat Ponta. „Dacă vor exista ţări care îşi vor închide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul să ne apărăm în timp util“, a mai precizat liderul de la Palatul Victoria.

O declaraţie mult ai tranşantă a fost cea a lui Borisov. „Noi, cele trei ţări, suntem pregătite, dacă Germania şi Austria îşi închid frontierele, să nu ne lăsăm ţările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiţi să închidem frontierele“, a precizt premierul bulgar. „Nu ne vom expune ţările presiunii devastatoare a milioane (de oameni) care vor veni", a mai adăugat liderul de la Sofia. 

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminică, la un mini-summit pe şefii de stat şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus organizaţii-cheie implicate. Scopul reuniunii este să ajungă la „concluzii operaţionale comune care să fie implementate imediat".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite