Gâzi şi turceşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi seara, butonând telecomanda, dau peste Traian Băsescu, care se afla în direct la emisiunea lui Robert Turcescu (B1, desigur).

Turcescu tocmai îl întreba: „Ce vor, prin aducerea STS-ului la Ministerul de Interne? Ce li se pare că e la STS de au mare nevoie de STS acum?“ La care preşedintele răspunde: „Au impresia – dar vă asigur că e o impresie – că transmiterea de date pe care o face STS-ul la alegeri este... acolo ar putea umbla la cifre.“ La câteva fraze mai încolo însă, Băsescu pomeneşte şi de nişte avantaje, care iată că nu mai ţin de impresie: „Gândiţi-vă că acest serviciu deţine toate bazele de date ale Ministerului Sănătăţii, ale Ministerului Muncii. Păi ce de liste cu CNP-uri scoţi de-acolo dacă... Ar fi raiul lui Dragnea!“ B1 îşi titrează fericit pe burtieră „Lista de CNP-uri de la STS, raiul lui Dragnea“, iar Turcescu trece la un alt subiect.

Nu trebuie să fii mare specialist pentru a-ţi da seama că avem de-a face cu o întrebare servită. Robert Turcescu, când o pune, ştie foarte bine ce răspuns va primi şi, fără să vrea, îl include în întrebarea sa. „Ce li se pare“ anticipează „Au impresia – dar vă asigur că e o impresie“. În mod normal, jurnalistul nu avea de unde să ştie că preşedintele îşi va începe răspunsul subliniind chiar acest lucru. Aşa stând lucrurile, „ei“ din întrebarea lui Turcescu trebuie gândit în opoziţie cu „noi“ („eu şi dumneavoastră, domnule preşedinte, tabăra noastră“). E inutil să mai atragem atenţia că, pentru un jurnalist, o astfel de poziţionare partizană e descalificantă. La fel de inutil e să ne fi aşteptat, când a venit vorba de STS şi de folosirea lui în campania electorală, la o cât de mică întrebare sau trimitere din partea moderatorului la episodul din vara lui 2012, când însuşi Băsescu s-a folosit de acest serviciu la sediul lui de campanie. Un jurnalist adevărat nu ar fi ascuns sub preş acest amănunt. Dar Turcescu a încetat de mult să se mai comporte ca un jurnalist adevărat.

Cum societatea în care trăim gândeşte în alb şi negru, în termeni de „ei“ şi „noi“, observaţiile de mai sus îi vor face pe unii să mă includă în tabăra Antenei 3. Sau alţii, amatori de scenarii, vor găsi o legătură între rândurile mele şi decizia CNA de a-i aplica amendă lui Turcescu pentru că a vorbit pe post despre „marţea neagră“. Decizia respectivă e, desigur, un abuz. Cum am mai scris-o şi altă dată, membrii CNA sunt doar nişte soldaţi disciplinaţi ce execută ordinele primite de la partidele care i-au trimis acolo. Iar Antena 3 – un câine de pază, dar nu al democraţiei, cum ar trebui să fie o instituţie de presă, ci al patronului securist Dan Voiculescu. Cât despre Robert Turcescu, el nu a ajuns altceva decât un Gâdea cu semn schimbat.

Oare acesta să fie destinul presei româneşti, să fie împărţită între gâzi şi turceşti?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite