Teodor Meleşcanu: Băsescu e primul preşedinte care a cerut informaţii de la SIE. E ilegal să ai copii ale documentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat marţi că nu l-a protejat pe premierul Victor Ponta, însă ar fi fost ilegal să dezvăluie informaţii către Preşedinţie cu privire la lista ofiţerilor acoperiţi. Băsescu, a mai spus fostul şef SIE, e primul preşedinte de după 1989 care a cerut informaţii referitoare la activitatea serviciilor.

Rămâi pe adevărul.ro pentru a urmări declaraţiile

Consider că trebuie să clarificăm o serie de informaţii. Traian Băsescu e primul preşedinte care a solicitat SIE liste cu ofiţeri acoperiţi. La ce i-au folosit, aţi văzut. În legătură cu HG din 2013, potrivit legii, serviciile şi şefii acestora nu au drept la iniţiativă legislativă. Consider oportună HG pentru că ar fi existat posibilitatea ca informaţiile să fie utilizate în campanie cum aţi văzut. Nici premierul, nici preşedintele, nici directorul SIE nu pot trimite oameni care să-şi rişte viaţa aşteptând să-i deconspire. La momentul la care mi s-au solicitat informaţii mă aflam sub incidenţa normelor legale în vigoare, e vorba de legea care reglementează activitatea SIE, articolul 10, paragraful al doilea.

La momentul respectiv, aveam două posibilităţi: să respect legea sau nu. Răspunsul pe care l-am transmis nu a fost al meu, ci al instituţiei.

Posibilitatea legală ca preşedintele să lucreze cu serviciile fără cunoştinţa directorului e o dublă încălcare a legii. SIE nu s-ar compromite niciodată. Ofiţerii de informaţii care au primit solicitări de la Cotroceni m-au informat, au primit aprobarea mea şi mandatul necesar. Sunt profund dezamăgit de modul în care preşedintele încheie mandatul. După zece ani, e ilegal şi imoral ca serviciile să fie târâte într-un scandal electoral. E o dovadă de naivitate să crezi că scandalul poate aduce beneficii unui candidat.

Merg înainte cu candidatura mea, primind un nou imbold şi un argument în plus.  

Din momentul în care voi fi ales preşedinte, ce aţi văzut aseară nu se va mai repeta niciodată.

Eu nu acopăr şi nu descopăr pe nimeni. Dacă eu, în calitate de şef al serviciului, spun despre cineva că nu e ofiţer acoperit, ar trebui să spun despre toată lumea că nu sunt ofiţeri acoperiţi. Circulă multe vorbe şi despre Geoană, inclusiv şi de mine, referitoare la apartenenţa la servicii. Dacă dau pentru unul, ar trebui să dau pentru toţi, ceea ce nu e permis de lege. Nu am lucrat la HG, dar mi-o asum în calitate de şef al serviciului. Se face anual o reanalizare a categoriilor de informaţii care au caracter secret de către toate instituţiile statului.

HG e în proiect din 2011, când nici nu mă gândeam că o să fiu şef al Serviciului de Informaţii Externe.

Am declasificat-o pentru că am avut procese în instanţă şi la tribunal ni s-a respins acţiunea întrucât anexa înainte era secretă şi nu era opozabilă. De aceea am luat hotărârea să o facem publică, să se ştie clar care sunt categoriile de informaţii secrete care nu pot fi deconspirate.

Nu pot să vă spun dacă a fost ofiţer sau nu, pe de altă parte, nu pot porni să fac observaţii în legătură cu încălcarea legii.

Începând cu anul 2004, este interzis ca un magistrat să fie ofiţer SIE. S-a introdus expres o dispoziţie potrivit căreia magistraţii nu pot fi ofiţeri acoperiţi, ceea ce dovedeşte că au fost preocupări faţă de acest fenomen. O singură dată m-a întrebat, la începutul anului 2014.

Cred că oamenii îşi vor da seama că atunci când e vorba de securitatea naţională, sunt oameni dispuşi să facă sacrificii pentru a asigura securitatea celorlalţi.

Singura chestiune care ridică probleme este faptul că preşedintele a vorbit despre copii ale documentelor SIE, ceea ce este interzis. Au caracter de secrete de stat, documentele se consultă şi se restituie după consultare. Este interzisă multiplicarea, deconspirarea unor date din aceste documente. Sancţiunea o să vedem dacă se va iniţia o procedură sau nu.

Peste 30 de ani, ne întâlnim din nou la un ceai şi vă spun tot. Orice ofiţer care a activat în SIE semnează un angajament prin care se obligă să nu deconspire nimic timp de 30 de ani. Trebuie să fie un om cu o inteligenţă peste medie, cu experienţă de viaţă care să îi ofere acoperire suficientă. Are altă identitate.

Preşedintele a venit la sediul SIE şi a cerut să aibă o discuţie cu toţii membrii Biroului Executiv, la care am participat şi eu. Şi-a exprimat şi argumentat poziţia că trebuie să aibă acces la toate informaţiile. Răspunsul nostru a fost că are acces la toate informaţiile. În legătură cu surse, cu modalităţi, asta este de fapt bucătăria noastră. Modul în care le obţii ţine de bucătăria internă a Serviciului.

Citeşte şi:

LIVE BLOG Ponta, ofiţer acoperit al SIE. Ce reacţii şi consecinţe au acuzaţiile preşedintelui Băsescu

După ce preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că a fost ofiţer acoperit al SIE şi, în acelaşi timp, procuror, între 1997 şi 2001, premierul a replicat, la Iaşi, unde participă la sărbătoarea Sfintei Parascheva, spunând că „sunt numai minciuni”. Şi jurnaliştii şi politicienii au reacţionat la informaţiile prezentate luni seară de Băsescu.

VIDEO Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001. Meleşcanu l-a protejat

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la Realitatea TV, că premierul României, Victor Ponta, a fost ofiţer SIE în perioada 1997-2001, pe vremea când era procuror, timp în care a fost propulsat brusc de la Parchetul de sector la Parchetul General, fără a avea performanţe profesionale. Astfel, Ponta a încâlcat legea. Băsescu a mai arătat că fostul director al SIE, Teodor Meleşcanu, l-a protejat pe Ponta.

Periplul lui Victor Ponta prin Europa în perioada în care ar fi fost ofiţer acoperit

Atena, Washington, Londra, Roma, Paris, Catania, Paraga sunt marile oraşe în care Victor Ponta a urmat seminarii sau diverse cursuri de pregătire în perioada 1997-2001, timp în care a fost ofiţer SIE, după spusele lui Traian Băsescu.

Cum a tabloidizat presa dezvăluirea lui Băsescu: Ponta, transformat într-un James Bond al României

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit luni seara, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 1997-2001. „Bomba“ a explodat mai greu în mass-media care au nuanţat declaraţiile preşedintelui.

Iohannis, către Ponta: Ce ne mai ascunzi, domnule?

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Klaus Iohannis, candidat la alegerile prezidenţiale, i-a solicitat premierului Victor Ponta să clarifice situaţia sa faţa naţiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite