Cum a tabloidizat presa dezvăluirea lui Băsescu: Ponta, transformat într-un James Bond al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit luni seara, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer al Serviciului de Informaţii Externe în perioada 1997-2001. „Bomba“ a explodat mai greu în mass-media care au nuanţat declaraţiile preşedintelui.

Luni seara, la ora 22.00, jurnalistul Rareş Bogdan dă tonul emisiunii „Jocuri de Putere“, al cărei invitat este preşedintele Traian Băsescu. În cursul emisiunii, preşedintele, care venise pregătit cu documente, afirmă răspicat că ofiţerul acoperit despre care s-a vorbit până în prezent nu este nimeni altul decât candidatul PSD Victor Ponta. Informaţia apare, astfel,prima dată la Realitatea TV, dar propagarea sa întârzie pe alte canale media.

România TV, de pildă, post patronat de către deputatul PSD Sebastian Ghiţă, anunţa, în acelaşi interval orar, că ministrul Muncii, Rovana Plumb, acompaniată de Victor Ponta, a anunţat creşterea salariilor şi a alocaţiilor pentru copii.

Marţi, presa a început să digere declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, România TV a publicat un material în care include reacţiile jurnaliştilor şi îl menţionează inclusiv pe şeful ziarului „Evenimentul Zilei“, Dan Andronic. Andronic a declarat că despre Ponta „nu se va putea spune că este un fost informator al Securităţii sau un colaborator al SRI, ci un cadrul activ al spionajului românesc“. „În acest context, privesc cu alţi ochi sloganul campaniei sale: Mândru că sunt român“, a comentat el.

Într-o manieră similară a tratat subiectul şi site-ul DC News patronat de Bogdan Chirieac. Sub titlul „Cum s-a dat Băsescu de gol că dezvăluirea este manevră electorală“, cei de la DC News îl acuză pe preşedinte că ar pregăti scandalul de doi ani şi că l-a detonat acum în scopuri pur electorale.

„Ponta, un fel de James Bond“

Ziarul „Evenimentul Zilei“ deschide ediţia online cu o analiză semnată de Dan Andronic. Andronic susţine că atacul lui Băsescu l-a vizat în principiu pe fostul şef SIE Teodor Meleşcanu, iar Ponta are de câştigat de pe urma acestei situaţii. „Doar nu a pus bombe la sediul Radio Europa Liberă, nu?“, întreabă Andronic, retoric. Articolul este ilustrat cu o fotografie care îi pune alăturipe actorul din cel mai recent film al seriei cu James Bond, Daniel Craig, Victor Ponta – cu o mină serioasă, şi Teodor Meleşcanu, care poartă pălărie şi fumează.

Site-ul Antena 3 deschide ediţia online cu declaraţia premierului Victor Ponta, care neagă că a fost ofiţer acoperit şi cataloghează afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu drept „minciuni“, la fel ca şi site-ul B1 TV. O deschidere similară are şi ziarul „Gândul“, care ilustrează, în schimb, articolul referitor la reacţia lui Ponta cu o fotografie în care acesta se închină în faţa unei racle, privit atent de vicepremierul Gabriel Oprea.

În sfârşit, la Digi 24, site-ul deschide ediţia online cu declaraţiile premierului şi ale preşedintelui, în acelaşi material.

Cei de la Hotnews publică, la rândul lor, reacţia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, care susţine  că tema ofiţerului acoperit este ridicolă.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Traian Băsescu: Victor Ponta a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997-2001. Meleşcanu l-a protejat

Lista categoriilor de informaţii secrete din SIE, postată de Turcescu imediat după dezvăluirile lui Băsescu

Cum a reacţionat Robert Turcescu, după ce a aflat că nu va fi pus sub acuzare pentru deconspirare

De ce tac autorităţile în cazul Turcescu?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite